Τον παρακολουθούσα εδώ και πολύ καιρό στο αγροτικό διαδίκτυο. Παρουσιάσεις και δηλώσεις του με νόημα αγροτικό και συνάμα ανθρώπινο. Η εμπειρία του στον αγροτικό χώρο αποδεδειγμένη και το κατάλαβα δεόντως, όταν ακριβώς έτσι διαδικτυακά ''γνωριστήκαμε'' και αυτή η γνωριμία μετατράπηκε σε τηλεφωνικό διάλογο για προσωπική μου συσσώρευση γνώσεων από τον ίδιο.
Η κουβέντα μας, κάποια στιγμή οδηγήθηκε και στην καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης με την οποία και ασχολείται. Τον παρακάλεσα, αστειευόμενος, να επαναλαμβάνει αργά όλες τις πληροφορίες που άκουγα τηλεφωνικά για αυτή την καλλιέργεια, ήταν τόσο πολύτιμες τουλάχιστον για εμένα, που τελικά του έκανα την πρόταση. Να μου κάνει την τιμή να μετατραπούν όλες αυτές οι πληροφορίες σε άρθρο για το Αγροτών Ανάγνωσμα.
Χρήστο Γκόντια, σε ευχαριστώ θερμά.
Η ανταπόκριση του άμεσα θετική και το αποτέλεσμα, στην συνέχεια του κινητού ή της οθόνης σας.
![]() |
Βιομηχανική κάνναβη : Αγρότης παρουσιάζει τα μυστικά της καλλιέργειας στο Αγροτών Ανάγνωσμα |
Ο καλύτερος σύμβουλος, όπως σε όλες τις καλλιέργειες είναι ένας συνάδελφος που έχει σπείρει κάνναβη. Απαραίτητα γνώστης γεωπόνος και το τοπικό ΚΕΠΥΕΛ.
Ξεκινάμε.
Επιλογή αγρού. Αρδευόμενο χωράφι, αλλά όχι βαρύ. Ψιλοχωματισμένο ( αεροδρόμιο δηλ. ξέρουμε εμείς ). Περίπου 30 κιλά βασική λίπανση, ανάλογα βέβαια με την ανάλυση του εδάφους που θα προηγηθεί. Σπορά με μηχανή ακριβείας σιτηρών. Η ημερομηνία σποράς παίζει από περιοχή σε περιοχή, αλλά ο Μάιος είναι ο σωστός μήνας.
Πότισμα για φύτρα την ίδια ημέρα, δεν το διαπραγματεύομαι. Η πυκνότητα σποράς είναι ανάλογα με την κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Σπόρος, Άνθος. Στέλεχος. 2,5 κιλά σπόρος στο στρέμμα, σε βάθος 2 με 3cm, θεωρώ ότι είναι καλά. Σε τέσσερις μέρες, φυσιολογικά έχουμε φύτρα. Από εκεί και μετά, ανά 10 ημέρες περίπου ελαφρύ πότισμα.
Το θέμα είναι εδώ ότι ζιζανιοκτόνα δεν υπάρχουν και πρέπει όλοι να σκεφτούμε εφικτές λύσεις.
Ένα από τα θέματα που πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας είναι να μην στρεσαριστεί η καλλιέργεια γιατί ανεβάζει ΤHC. Αυτό είναι θέμα σωστής άρδευσης.
Οι ποικιλίες παίζουν από 65 ημερών ωρίμανσης έως και 130 ημερών. Ο έλεγχος για περιεκτικότητα THC γίνεται από το ΚΕΠΥΕΛ, όταν τα φυτά είναι ώριμα. Την ανάλυση την επιβαρύνεται ο παραγωγός και στοιχίζει περίπου 130 ευρώ.
Η συγκομιδή γίνεται είτε μηχανικά, αν πάμε για το σπόρο, είτε με το χέρι αν πάμε για τον ανθό.
Κλείνοντας, θέλω να πω, ότι παρ 'όλες τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσουμε και να απενοχοποιήσουμε την λέξη κάνναβη. Οι χρήσεις του προϊόντος είναι ατελείωτες, τα οφέλη της πολλά.
Και είναι καιρός να ανοίξουν καινούργια Καμίνια. Ας το καταλάβουν όλοι και ας το τρέξουν οι αρμόδιοι.
Γιατί να εισάγουμε όλα τα προϊόντα της κάνναβης ενώ μπορούμε να τα παράγουμε εμείς ; Δίνοντας κίνητρα στους αγρότες και πνοή στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. ''
Για το Αγροτών Ανάγνωσμα
Χρήστος Γκόντιας
Αγρότης
Φωτολίβος Δράμας