Διπλή σειρά σποράς καλαμποκιού ισούται με αύξηση απόδοσης λένε Lemken και πανεπιστημιακοί

Η σπορά καλαμποκιού σε διπλή σειρά, η σπορά των σπόρων εναλλάξ, οδηγεί σε υψηλότερες αποδόσεις καλαμποκιού και καλύτερη ποιότητα. Αυτό αποδεικνύεται από μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Όσναμπρουκ.

Τα πραγματικά οφέλη της μεθόδου DeltaRow στις σπαρτικές ακριβείας της Lemken έγιναν αντικείμενο πτυχιακής στο Πανεπιστήμιο του Όσναμπρουκ. Μέσα από αυτή τη μελέτη επιβεβαιώθηκε ότι η διπλής σειράς σποράς φέρνει μεγαλύτερες αποδόσεις στον αραβόσιτο, περισσότερη ενέργεια στην καλλιέργεια και αυξημένες αναπνοές από τη τελευταία. Όλα αυτά σε σύγκριση με μία συμβατική μονής σειράς σπαρτική.

Διπλή σειρά σποράς καλαμποκιού ισούται με αύξηση απόδοσης λένε Lemken και πανεπιστημιακοί

Σύμφωνα με την Lemken, αυτά τα θετικά αποτελέσματα ήταν εμφανή σε όλες τις δοκιμασμένες παραλλαγές, αλλά ήταν πιο έντονα με ρυθμό σπoράς οκτώ σπόρων ανά τετραγωνικό μέτρο. 

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Σε αυτό το ρυθμό, παρατηρήθηκαν αυξήσεις 4,5% στις αποδόσεις αραβοσίτου, 8,2% στην καθαρή ενέργεια (NEL), 7,9% στη μεταβολιζόμενη ενέργεια (ME) και 5,4% στις αποδόσεις αερίου σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές που επιτεύχθηκαν με σπορά μονής σειράς και χωρίς DeltaRow.

Αυτά τα πλεονεκτήματα απόδοσης και ποιότητας που προσφέρει η προσέγγιση DeltaRow οφείλονται στο γεγονός ότι αυτό το σύστημα της Lemken δίνει στα φυτά περίπου 70% περισσότερο χώρο για ανάπτυξη σε σύγκριση με τις συμβατικές σπαρτικές. Ως αποτέλεσμα, κάθε φυτό έχει περισσότερο χώρο για να απορροφήσει νερό και θρεπτικά συστατικά και επομένως περισσότερο χώρο για να αναπτυχθεί και μακροπρόθεσμα αυτό έχει ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη των φυτών.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Η δοκιμή διεξήχθη στο Μπόρκεν (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) την άνοιξη του 2020. Οι επιπτώσεις του συντελεστή σποράς (επτά, οκτώ ή εννέα σπόροι ανά τετραγωνικό μέτρο) και η προσέγγιση σποράς στην απόδοση και την ποιότητα των καλλιεργειών εξετάστηκαν σε δοκιμή μεγάλης κλίμακας και, φυσικά, οι χρόνοι οργώματος, καταπόνησης σπόρων, σποράς και συγκομιδής ήταν πανομοιότυποι για όλες τις παραλλαγές δοκιμής. (agronews.gr)