Κηπουρική για παιδιά | Μυστικά, ιδέες και συμβουλές για την πιο δημιουργική δραστηριότητα

Ο κήπος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό μέρος για να καλλιεργήσετε μια ουσιαστική και διασκεδαστική μαθησιακή εμπειρία για τα παιδιά. 

Το θαύμα του να βλέπεις έναν κήπο να μεγαλώνει, προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν τη διαδικασία του κύκλου ζωής των φυτών, καθώς και την ευθύνη, την υπομονή, τη φροντίδα, την ανεξαρτησία και την περιβαλλοντική συνείδηση.

Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την ευαισθητοποίησή τους, για το από πού προέρχεται το φαγητό και τη σημασία του περιβάλλοντος στην καθημερινή ζωή.

Κηπουρική για παιδιά | Μυστικά, ιδέες και συμβουλές για την πιο δημιουργική δραστηριότητα

Βήμα 1 | Προσδιόρισε το μέρος - Φτιάξε έναν μίνι κήπο με το παιδί σου

Το να ξεκινήσεις την κηπουρική μαζί με το παιδί σου είναι περισσότερο διασκεδαστικό και παραγωγικό από όσο μπορείς να φανταστείς, αρκεί η καλή σου διάθεση.

Αρχικά προσδιορίστε την τοποθεσία. Στην ιδανική περίπτωση, ο κήπος πρέπει να τοποθετείται σε μια περιοχή όπου θα δέχεται μέγιστο ηλιακό φως, το έδαφος θα είναι εμπλουτισμένο με οργανική ουσία και να αποστραγγίζει καλά ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες του κήπου.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Για εκείνους που δεν έχουν κάποιον χώρο, τα ξύλινα παρτέρια και οι γλάστρες  στο μπαλκόνι, ακόμη και τα μεμονωμένα γλαστράκια στην κουζίνα σας αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για την καλλιέργεια φυτών. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, είναι να έχουν επαρκή αποστράγγιση για να αποφευχθεί η σήψη των ριζών.

Tip. Αφήστε το παιδί σας να διακοσμήσει εξωτερικά τα γλαστράκια ζωγραφίζοντας τα, γράφοντας το όνομά του, ή βάζοντας κορδέλες, διακοσμητικά ή αυτοκόλλητα που εκείνο επιθυμεί. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσει ακόμη πιο οικεία!

Βήμα 2 | Διαδικασία φυτέματος

Αφού λοιπόν έχεις προσδιορίσει το χώρο, είστε έτοιμοι για δράση. Μερικά βασικά εργαλεία κήπου όπως φτυάρι, τσουγκράνα, γάντια και ποτιστήρι θα σου φανούν ιδιαιτέρα χρήσιμα.

Και ξεκινά η δράση! Η διαδικασία είναι απλή: τοποθετούμε το χώμα στη γλάστρα, φυτεύουμε τα σποράκια μας σε βάθος ανάλογα με το μέγεθός τους. Όσο πιο μικρός είναι ο σπόρος, τόσο πιο επιφανειακή είναι η φύτευσή του, όσο πιο μεγάλος τόσο πιο βαθιά .

Τα φυτά στο κήπο θέλουν και αυτά το δικό τους βάθος  πχ  οι τομάτες φυτεύονται σε βάθος 35 εκ. οι πιπεριές στα 25 εκ. κ.ο.κ.  Για καλύτερα αποτελέσματα να συμβουλεύεστε τον γεωπόνο σας, σίγουρα θα έχει κάποιο μυστικό να μοιραστεί μαζί σας.

Tip. Προμηθευτείτε σπόρους  που φυτρώνουν γρήγορα ώστε τα αποτελέσματα να είναι εμφανή άμεσα.

Το θαύμα του να βλέπεις έναν κήπο να μεγαλώνει προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν τη διαδικασία του κύκλου ζωής των φυτών, καθώς και την ευθύνη, την υπομονή, τη φροντίδα, την ανεξαρτησία και την περιβαλλοντική συνείδηση

Βήμα 3 | Ανάπτυξη και υπομονή

Το να μεγαλώσει το φυτό, αποτελεί την επιβράβευση του παιδιού σας καθώς θα δει τους κόπους του να ανταμείβονται. Παράλληλα, θα καλλιεργηθεί το αίσθημα της υπομονής όσο θα περιμένει να αναπτυχθεί.

Σύντομα θα δημιουργηθούν ερωτήσεις όπως: Γιατί τα φυτά χρειάζονται ήλιο; Πώς το φυτό «πίνει» νερό; Γιατί τα σκουλήκια είναι καλά για τα φυτά; Θα μιλήσετε για τη σύνθεση του εδάφους, τη φωτοσύνθεση και πολλά άλλα!

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Tip. Συμπληρώστε την εμπειρία της κηπουρικής με βιβλία για φυτά, εκδρομές σε βοτανικό κήπο ή δημιουργώντας το δικό σας φυτολόγιο ή κάποιου είδους φωτογραφικού περιοδικού με φωτογραφίες που έχουν τραβήξει τα παιδιά σας.

Σε αυτήν την ηλεκτρονική εποχή, τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για ουσιαστική οικογενειακή σύνδεση. Ο χρόνος στον κήπο επιτρέπει τη δημιουργία ομάδων και προάγει τις δεξιότητες επικοινωνίας. Μαθαίνει έννοιες, όπως η κομποστοποίηση καλλιεργεί, τον σεβασμό  και την ευθύνη για την φροντίδα του πλανήτη μας.

Γράφει

Αργυρώ Ξανθοπούλου, Γεωπόνος