Στα 16 εκατ. ευρώ το ποσό που διεκδικούν οι καλλιεργητές πρώιμων κηπευτικών στην Κρήτη

Στα 16 εκατομμύρια ευρώ περίπου υπολογίζεται το χρηματικό ποσό που διεκδικούν οι παραγωγοί πρωίμων κηπευτικών της Κρήτης -μεταξύ αυτών και οι καλλιεργητές θερμοκηπίων της Ιεράπετρας - για τη στήριξη των πρωίμων κηπευτικών - κυρίως της τομάτας- της καλλιεργητικής περιόδου που έκλεισε πρόσφατα.

Στα 16 εκατ. ευρώ το ποσό που διεκδικούν οι καλλιεργητές πρώιμων κηπευτικών στην Κρήτη

Συνολικά 8.000- 9.000 εκτιμάται η θερμοκηπιακή καλλιέργεια στην Κρήτη. Πέρυσι, η ενίσχυση που έλαβαν οι καλλιεργητές κηπευτικών στο νησί ήταν 7,5 εκατ. ευρώ.

Οι παραγωγοί διεκδικούν για μια ακόμη χρονιά τη στήριξη της πολιτείας γιατί, για την κατακόρυφη μείωση της ζήτησης και κατανάλωσης των αγροτικών προϊόντων που παράγουν δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι παραγωγοί, αλλά η μεγάλη μείωση απορρόφησης προϊόντων από τον κλάδο της εστίασης.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Οι κυβερνητικές αποφάσεις επέβαλαν τη μακράς διάρκειας αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την πανδημία, με αποτέλεσμα για ολόκληρη την καλλιεργητική περίοδο το 30% περίπου της παραγωγής που διοχετευόταν στα καταστήματα, να παραμείνει αζήτητη.

Επιπλέον, ως μείζον ζήτημα που αφορά την οικονομική εξουθένωση των παραγωγών αναδεικνύουν το γεγονός ότι μηδαμινή έως ανύπαρκτη ήταν η ενίσχυση των αγροτών μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Το 50% της συνολικής παραγωγής κηπευτικών της Ιεράπετρας κατέληξε φέτος στις χωματερές. Αυτό δήλωσε στην Ανατολή και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Ομάδας Παραγωγών «Ανατολή» και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Φώντας Δουλούμης, επισημαίνοντας, ότι ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας είναι σε επικοινωνία με το γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας να έχει συνάντηση μαζί του, αφού η φημολογούμενη επικείμενη επίσκεψή του στην Κρήτη, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα συμπεριλαμβάνει και την Ιεράπετρα.

Το αίτημα προς τον υπουργό θα εστιαστεί στην ενίσχυση της παραγωγής τομάτας, σε πρώτη φάση.

Το αίτημα θα στηριχθεί στο επιχείρημα ότι η καταστροφή που υπέστη η παραγωγή του προϊόντος την περασμένη καλλιεργητική περίοδο οφείλεται βασικά στις αποφάσεις της κυβέρνησης να παραμείνει επί μακρύ χρονικό διάστημα κλειστός ο κλάδος της εστίασης. Το 20%- 30% της παραγωγής που απορροφά η εστίαση, συνιστά και το στοιχείο «ισορροπίας» στην αγορά.

Η ενίσχυση της τομάτας θα πρέπει να γίνει με στρεμματική ενίσχυση, αλλά πολύ πιο αυξημένη από την περυσινή ενίσχυση που περιορίστηκε στα 530 ευρώ/στρέμμα περίπου. Μια ρεαλιστική χρηματική ενίσχυση ανά στρέμμα καλλιέργειας τομάτας θα είναι 2.000 ευρώ/στρέμμα, είπε ο κ. Δουλούμης, τονίζοντας ότι η καταβολή της ενίσχυσης θα πρέπει να γίνει άμεσα και όχι μετά από μήνες, όπως πέρυσι που δόθηκε το Δεκέμβριο. Πρόσθεσε δε ότι, έτσι μόνο θα ανακοπεί κύμα εγκατάλειψης της καλλιέργειας και στροφής σε άλλες καλλιέργειες (πιπεριές κλπ.).

Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, μπορεί να προκαλέσει άλλη στρέβλωση, με πρόκληση έλλειψης τομάτας από την αγορά, τον ερχόμενο χειμώνα κ.ο.κ.

Καταστροφή

Αναφερόμενος στην καταστροφή που υπέστη η φετινή παραγωγή κηπευτικών, ο κ. Δουλούμης, τόνισε ότι μέχρι το Φεβρουάριο, το 30% από την παραγόμενη ποσότητα των αγροτικών προϊόντων κατέληγε στα σκουπίδια.

Το μόνο προϊόν που κινήθηκε για ένα χρονικό διάστημα (μετά τα Χριστούγεννα και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου πήγε καλά) ήταν το αγγούρι, αλλά και απ’ αυτή την «παρένθεση» επωφελήθηκαν λίγοι παραγωγοί. Τη μεγάλη ζημιά για άλλη μια χρονιά την υπέστησαν οι τοματοπαραγωγοί, δεδομένου ότι άνω του 50% της θερμοκηπιακής τομάτας κατέληξε σε χωματερή.

Ενδεικτικά, από τα στοιχεία του Συνεταιρισμού «Ανατολή», που μαζί με το «Νότος» και «Κρητικό Περβόλι» αντιπροσωπεύουν το 5,5% της παραγωγής, το 45% των προϊόντων που παρήγαγαν ήταν τομάτα. Ένα στρέμμα με τοματιές παράγει 15 τόνους τομάτα και την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, ο μέσος τζίρος του θερμοκηπίου είναι 4.500-5.500 ευρώ, όταν το μέσο κόστος παραγωγής φτάνει για το κάθε στρέμμα θερμοκηπίου τα 7.500 ευρώ.

Η ζημιά είναι μεγάλη και ο κόσμος μουδιασμένος, και δεν έχει κουράγιο ούτε για να φωνάξει, για να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δουλούμης.

Τα υπόλοιπα κηπευτικά

Η καλλιεργητική περίοδος τομάτας έχει τελειώσει, έχουν εκριζωθεί τα φυτά, συνεχίζεται η παραγωγή πιπεριάς αν και η εξαγωγή και των πιπεριών είναι επίσης πολύ πιεσμένη. Χαρακτηριστικά είπε ότι ο Συνεταιρισμός έχει στα ψυγεία του αποθηκευμένες 4.000 κλούβες πιπεριά κέρατο απούλητες.

Προσδοκούν κάποιες παραγγελίες από το εξωτερικό για να κάνουν εξαγωγή, αν δεν έλθουν τελικά οι παραγγελίες αυτές τις επόμενες 3 - 4 μέρες, θα καταλήξουν και αυτές στη χωματερή.

Το αγγούρι επίσης κινήθηκε απογοητευτικά, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί να το εγκαταλείπουν την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, θέλοντας να αποφύγουν το ρίσκο.

Η μόνη πιπεριά που αυτή την περίοδο κινείται καλά ακόμη και στην εξαγωγή της είναι η Φλωρίνης.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Οι μελιτζάνες παραμένουν σε παραγωγή, αλλά είναι κι αυτές προς το τέλος και πιάνουν περί τα 0,40 ευρώ.

Οι ποσότητες που αποσύρθηκαν καταστράφηκαν, στη μεγαλύτερη ποσότητά τους σε δύο αδειοδοτημένους χώρους, με περιορισμένα τα φαινόμενα της ανεξέλεγκτης απόρριψής τους, όπως είπε ο κ. Δουλούμης.

Στο 30% των ποσοτήτων προϊόντων που δέχονταν το χειμώνα δέχεται αυτή την περίοδο ο Συνεταιρισμός «Ανατολή» και κυρίως πιπεριές. Μικρές είναι οι ποσότητες νέας εξαιρετικής ποιότητας σε τομάτα που έπιασε χθες 0,80 ευρώ, ενώ οι τομάτες από παλιά φυτά 0,20 - 0,30 ευρώ.

Πηγήanatolh.com