Πρόβλεψη παραγωγής 40 μέρες πριν τη συγκομιδή με έργο ΓΠΑ

Πρόβλεψη της προσδοκώµενης παραγωγής µε ακρίβεια που µπορεί να φτάσει έως και το 90%, ανάλογα µε την καλλιέργεια και σε διάστηµα το οποίο είναι δυνατό να προηγηθεί µέχρι και 40 ηµέρες πριν από τη µέρα συλλογής της σοδειάς, φέρνουν στο πεδίο οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες και οι καλλιεργητικές πρακτικές µε µεθόδους γεωργίας ακριβείας.

Πρόβλεψη παραγωγής 40 μέρες πριν τη συγκομιδή με έργο ΓΠΑ

Το ενθαρρυντικό αποτέλεσµα, που µπορεί να προσδώσει ένα σηµαντικό εµπορικό πλεονέκτηµα σε µια οµάδα παραγωγών, έναν συνεταιρισµό ή ακόµη και µια επιχείρηση, στο επίπεδο του σχεδιασµού της εµπορικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει, προέκυψε από ένα πειραµατικό έργο ερευνητικής οµάδας του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, που είναι σε εξέλιξη σε τρεις καλλιέργειες και σε ισάριθµες περιοχές της χώρας.

Πειραματική μελέτη Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών(φωτό - agronews.gr)

Όπως εξήγησε στην Agrenda ο Σπύρος Φουντάς, συντονιστής του έργου κι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αξιοποίησης φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γ.Π.Α., οι µελέτες κι οι αναλύσεις έχουν γίνει στην καλλιέργεια βιοµηχανικής τοµάτας, οινοποιήσιµων σταφυλιών και υπαίθριου µπρόκολου. Στην περίπτωση της βιοµηχανικής ντοµάτας οι µετρήσεις διενεργούνται τα τελευταία δύο χρόνια, σε περίπου 15 αγροτεµάχια στην περιοχή του Θεσσαλικού κάµπου, ενώ για ανάλογο χρονικό διάστηµα εξελίσσονται τα πειραµατικά και στο υπαίθριο µπρόκολο, σε ένα µεγάλο αγρόκτηµα στο Μαραθώνα της Αττικής. Όσο για τα οινοποιήσιµα σταφύλια, εδώ η έρευνα έχει συµπληρώσει τρία χρόνια και έγινε σε ενιαίο αµπελώνα µε έκταση 100 στρεµµάτων, στην αµπελουργική ζώνη της Νεµέας.

«Χρησιµοποιήσαµε τρία διαφορετικά εργαλεία για την έρευνά µας. Το ένα αφορούσε δορυφορικές εικόνες, που έχουν ακρίβεια κελιού 10 επί 10 µέτρα και για τα οποία η πρόσβαση γίνεται δωρεάν, µέσα από το πρόγραµµα Κοπέρνικος και πολύ εύκολα µε µια βασική εκπαίδευση. Το δεύτερο εργαλείο είχε να κάνει µε την αξιοποίηση µη επανδρωµένων αεροχηµάτων, τα γνωστά drones και το τρίτο τη χρήση µιας σειράς από αισθητήρες, που ήταν προσαρµοσµένοι σε τρακτέρ», επισηµαίνει ο κ. Φουντάς, προσθέτοντας πως και στις τρεις περιπτώσεις οι φασµατικές µετρήσεις αφορούσαν στην ανάκλαση του φυλλώµατος και βοήθησαν ώστε να εξαχθούν συγκεκριµένοι δείκτες βλάστησης.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Η σύγκριση των διαφορετικών ευρηµάτων, από το κάθε εργαλείο που χρησιµοποιήθηκε, έδειξε τελικώς πως και τα τρία έχουν καλή συσχέτιση µεταξύ τους, ως προς τη δυνατότητα πρόβλεψης της παραγωγής.

«Οι αισθητήρες που τοποθετήθηκαν πάνω στο τρακτέρ επιβεβαίωσαν τα αποτελέσµατα των drones, όσο και των δορυφορικών δεδοµένων, τα οποία στην Ελλάδα, λόγω της έλλειψης πυκνών νεφώσεων, για µεγάλο χρονικό διάστηµα και ειδικά την περίοδο κατά την οποία εξελίσσονται οι εαρινές καλλιέργειες είναι πολύ αξιόπιστα, σε αντίθεση µε τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, όπου τα πολλά σύννεφα κάνουν δύσκολη την αξιοποίησή τους», περιγράφει ο καθηγητής.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Αναφορικά δε, µε την αποτελεσµατικότητα των πειραµατικών, δήλωσε πως «είδαµε ότι ανάλογα µε την καλλιέργεια, κατά µέσο όρο έως και 40 ηµέρες πριν από την ηµεροµηνία της συγκοµιδής, είχαµε µια εκτίµηση της τελικής παραγωγής που έφτασε έως και στο 90% για τη βιοµηχανική τοµάτα και το υπαίθριο µπρόκολο και µέχρι το 88% για τα οινοποιήσιµα σταφύλια, στα οποία είχαµε και µια µέτρηση που ήταν χαµηλότερη και από αυτό το ποσοστό». Τα αποτελέσµατα της ερευνητικής οµάδας του ΓΠΑ, παρουσιάστηκαν από τον κ. Φουντά και στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου της EFITA, που οργανώθηκε το διήµερο 25-26 Μαΐου. Όπως εξήγησε, µάλιστα, τα πειραµατικά στο υπαίθριο µπρόκολο και στη βιοµηχανική τοµάτα (σ. σ. διενεργούνται από κοινού µε τη Corteva), θα συνεχιστούν και φέτος.

(Λεωνίδας Λιάμηςagronews.gr)