Από αρχές Ιουνίου σε επιφυλακή οι βαμβακοπαραγωγοί για το «ύπουλο» ρόδινο σκουλήκι

Παρά τα κύµατα παγετού που εκδηλώθηκαν, η πλειοψηφία των ηµερών του φετινού χειµώνα και της άνοιξης ήταν αρκετά θερµές, ενώ, παράλληλα, οι προβλέψεις που κάνουν οι επιστήµονες για ένα δροσερό καλοκαίρι ανησυχούν τους βαµβακοπαραγωγούς που γνωρίζουν ότι αυτές οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του πράσινου (Helicoverpa armigera) αλλά και ρόδινου (Pectinophora gossypiella) σκουληκιού

Από αρχές Ιουνίου σε επιφυλακή οι βαμβακοπαραγωγοί για το «ύπουλο» ρόδινο σκουλήκι

Ιδιαίτερη επιφυλακή συνιστάται σε καλλιέργειες βάµβακος που γειτνιάζουν µε άλλες ή/και µε αραβόσιτο, πατάτα, καπνό και λαχανικά καθώς αποτελούν καλλιέργειες ξενιστές για το σκουλήκι και µπορούν να συµβάλλουν στη διατήρηση υψηλών πληθυσµών του εντόµου.

Σχολαστική επιθεώρηση φυτειών

Στα πρώτα αναπτυξιακά στάδια των φυτών το πρόγραµµα άρδευσης και λίπανσης θα πρέπει να  διαµορφώνεται έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των φυτών σε θρεπτικά και νερό χωρίς να δηµιουργείται υπερβολική τρυφερή και «χυµώδης» βλάστηση, που είναι λαχταριστή για τα σκουλήκια. Με τα έντοµα να έχουν τρεις και τέσσερις γενεές το έτος, η περίοδος επιφυλακής για τους παραγωγούς ξεκινά από τον Μάιο για το ρόδινο και από τα µέσα Ιουνίου για το πράσινο, ενώ πιο επιζήµιες για την τελική παραγωγή είναι η 3η και η 2η γενιά αντίστοιχα που εµφανίζονται από τα τέλη Ιουλίου έως τον Αύγουστο (διάρκεια γενεάς 20 ηµέρες). Αµέσως µετά την σπορά θα πρέπει να εγκαθίστανται φεροµονικές παγίδες στο χωράφι για την παρακολούθηση των πτήσεων του εντόµου ενώ από τα µέσα Μαΐου η επιθεώρηση των βαµβακοφυτειών από τους παραγωγούς θα πρέπει να γίνεται κάθε 2 µε 3 µέρες, διασχίζοντας τη βαµβακοφυτεία διαγώνια και ελέγχοντας 100 τυχαία φυτά. 

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Για το ρόδινο σκουλήκι που θεωρείται «ύπουλος» εχθρός και προκαλεί τα τελευταία χρόνια εκτεταµένες ζηµιές στις περιοχές Τερψιθέα, Κιλελέρ και στην Καρδίτσα, απαιτείται σχολαστικός έλεγχος µε συλλογή και άνοιγµα των καρυδιών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εξωτερικά εµφανής η προσβολή από την προνύµφη που εισέρχεται σε αυτά µόλις 20-30 ώρες µετά την εκκόλαψη.

Περίοδος επιφυλακής και πιο επιζήμιες γενιές πράσινου και ρόδινου σκουληκιού(φωτό - agronews.gr)

Καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, οι ωφέλιµοι οργανισµοί αποτελούν σταθερό «σύµµαχο» των παραγωγών και θα πρέπει να προστατεύονται, επιλέγοντας και εφαρµόζοντας βιολογικά ή εκλεκτικά και χαµηλής τοξικότητας χηµικά εντοµοκτόνα, ενώ οι προληπτικοί ψεκασµοί συνιστάται να αποφεύγονται.

Επέµβαση µε ρυθµιστές ανάπτυξης

Έχοντας υπόψη την οψιµότητα των καλλιεργειών, επιβάλλεται στις βαµβακοφυτείες η επέµβαση µε ρυθµιστές ανάπτυξης προκειµένου να επιταχυνθεί η επιθυµητή πρωιµότητα των βαµβακοφύτων που παρουσιάζουν όψιµα βλαστικά χαρακτηριστικά και να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες. Ας σηµειωθεί ότι οι παραγωγοί πρέπει να πραγµατοποιούν και επιτόπιους ελέγχους στα χωράφια τους ώστε να προσδιοριστεί µε όσο το δυνατόν µεγαλύτερη ακρίβεια η κατάλληλη στιγµή της χηµικής επέµβασης.

Η κατάλληλη στιγµή  της χηµικής καταπολέµησης

Η αναγκαιότητα της χηµικής καταπολέµησης προσδιορίζεται ανά βλαστητικό στάδιο και ανά είδος σκουληκιού µε βάση τον καταµετρούµενο αριθµό προνυµφών και το οικονοµικό όφελος της επέµβασης. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας έως την έναρξη καρποφορίας επεµβάσεις πρέπει να γίνονται για το πράσινο σκουλήκι, όταν µετρηθούν 6-8 νεαρές προνύµφες 1ου και 2ου σταδίου, µήκους µέχρι ένα εκατοστό κατά µέσο όρο ανά 100  φυτά ή µία νεαρή προνύµφη στα φυτά γραµµής µήκους ενός µέτρου, ενώ για το ρόδινο το κατώτατο όριο επέµβασης είναι 20% προσβολή σε τυχαίο δείγµα 100 ανθέων από πέντε αντιπροσωπευτικά σηµεία της φυτείας. 

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Εφόσον απαιτηθεί χηµική καταπολέµηση στο παρόν στάδιο, αυτή πρέπει να γίνεται µε εντοµοκτόνα εκλεκτικής δράσης (bacillus thuringiensisdiflubenzuronspinosadchlorantraniliprole) που είναι φιλικότερα προς τα ωφέλιµα έντοµα. Στο στάδιο καρποφορίας πρέπει να πραγµατοποιηθούν άµεσοι ψεκασµοί όταν µετρηθούν τέσσερις 4 νεαρές προνύµφες 1ου και 2ου σταδίου, µήκους µέχρι ένα εκατοστό κατά µέσο όρο, ανά 100 φυτά ή µία νεαρή προνύµφη στα φυτά γραµµής µήκους 1,5 µέτρου για το πράσινο ενώ για το ρόδινο σκουλήκι κατώτατο όριο επέµβασης είναι η εύρεση 5-8 προνυµφών στο εσωτερικό 100 νεαρών καρυδιών ηλικίας 2 εβδοµάδων.

(Στέλα Προβελέγγιουagronews.gr)