Συστάσεις αντιμετώπισης πυρηνοτρίτη και ωτιόρυγχου στους ελαιώνες

Τακτική παρακολούθηση των ελαιώνων και των πληθυσμών των εντομολογικών εχθρών συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Ηρακλείου

Συστάσεις αντιμετώπισης πυρηνοτρίτη και ωτιόρυγχου στους ελαιώνες

Βλαστικά στάδια ελιάς όψιμων περιοχών (ποικιλία Κορωνέικη)

Ολοκληρώνεται το βλαστικό στάδιο της καρπόδεσης (στάδιο H) και εμφανίζονται μικροί καρποί μεγέθους κόκκου σταριού (στάδιο Ι). Παρατηρείται ανομοιόμορφη καρπόδεση.

Ολοκληρώνεται το βλαστικό στάδιο της καρπόδεσης (στάδιο H) και εμφανίζονται μικροί καρποί μεγέθους κόκκου σταριού (στάδιο Ι)

Π Y Ρ Η Ν Ο T Ρ Η T Η Σ | (Prays oleae)

Διαπιστώσεις

Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων όψιμων περιοχών η πτήση των ακμαίων της καρπόβιας γενιάς ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου και βρίσκεται σε εξέλιξη. Διαπιστώθηκαν οι πρώτες ωοτοκίες στους νεαρούς καρπούς. Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα και προκαλούν πρώιμη καρπόπτωση.

Οδηγίες

Στις όψιμες περιοχές συστήνεται καταπολέμηση των νεαρών προνυμφών της καρπόβιας γενιάς με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στο διάστημα 5 - 7 Ιουνίου.

Σύσταση

Ελαιώνες με μικρή ή μέτρια καρποφορία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.

Ρ Υ Γ Χ Ι Τ Η Σ | ( μπίμπικας ) (Rhynchites cribripennis)

Είναι σκαθάρι πολύ μικρού μεγέθους (0,5 εκ.), χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος. Σχηματίζει τρύπες μορφής ''κρατήρα'' στην επιφάνεια των καρπών για να τραφεί και να ωοτοκήσει. Οι προνύμφες ζουν και τρέφονται μέσα στον πυρήνα. Κατά τόπους παρουσιάζονται εξάρσεις πληθυσμών που μπορούν να προξενήσουν σημαντική πρώιμη καρπόπτωση.

Οδηγίες

- Στους ελαιώνες όψιμων περιοχών μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης συστήνεται συχνός και τακτικός έλεγχος της πυκνότητας του πληθυσμού με τίναγμα των κλαδιών νωρίς το πρωί πάνω σε λευκή επιφάνεια. Όταν καταμετρήσετε περισσότερα από 3 - 4 ακμαία ανά κλάδο χρειάζεται άμεσα καταπολέμηση.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

- Στους ελαιώνες που έχει σημειωθεί σοβαρή ζημιά τα τελευταία δύο χρόνια να γίνει προληπτική επέμβαση συνδυασμένη με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη.

Ω Τ Ι Ο Ρ Υ Γ Χ Ο Σ | (Otiorrynchus cribricollis)

Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι, κρύβεται την ημέρα στο χώμα και ανεβαίνει στα δέντρα τη νύχτα από τον κορμό. Προκαλεί χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή πτώση μέρους των τρυφερών βλαστών.

Οδηγίες

- Σε ελαιώνες όψιμων περιοχών που παρουσιάζουν έντονες προσβολές με φαγώματα και πτώση βλαστικών κορυφών ή καρπόπτωση συστήνεται αντιμετώπιση με εγκεκριμένα σκευάσματα ψεκάζοντας σχολαστικά και τον κορμό των ελαιοδέντρων για να αποτραπεί η δίοδος των ακμαίων.

- Στους ελαιώνες που έχουν ιστορικό προσβολής συστήνεται προληπτικά συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη.

Κ Ο Κ Κ Ο Ε Ι Δ Η | (Ψώρες),  Π Ο Λ Λ Ι Ν Ι Α (Pollinia pollini),  Α Σ Π Ι Δ Ι Ω Τ Ο Σ (Aspidiotus nerii), Π Α Ρ Λ Α Τ Ο Ρ Ι Α (Parlatoria oleae)

Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται κυρίως με καλλιεργητικές φροντίδες που σκοπό έχουν να βελτιώσουν τη ζωτικότητα των ελαιοδέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης).

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

- Κατάλληλο κλάδεμα διευκολύνει τον αερισμό και το φωτισμό στην ελιά και περιορίζει την ανάπτυξη και την εξάπλωσή τους.

- Η χημική αντιμετώπιση στοχεύει στις κινητές μορφές των κοκκοειδών που είναι τα ευαίσθητα βιολογικά στάδια στην καταπολέμηση.

Όψιμες περιοχές: 5 - 8 Ιουνίου.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο φυτοπροστασίας εδώ