Ξηρή κορυφή | Αντιμετώπιση του μαυρίσματος σε ντομάτες και πιπεριές

Όσοι καλλιεργούμε ντομάτες, έχουμε αντιμετωπίσει την ''τάπα'', το πρόβλημα που εμφανίζεται στο στάδιο της ωρίμανσης με μαύρες κηλίδες και μαυρίσματα στο κάτω μέρος των καρπών. Το ''τάπωμα'' εμποδίζει τις ντομάτες να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν κανονικά, σε βαθμό που μπορεί να μην τρώγονται. 

Ξηρή κορυφή | Αντιμετώπιση του μαυρίσματος σε ντομάτες και πιπεριές

Το συγκεκριμένο πρόβλημα του μαυρίσματος στις ντομάτες οφείλεται στην ξηρή κορυφή, μια αρκετά συνηθισμένη μη μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται, κυρίως, λόγω έλλειψης ασβεστίου. 

Η ξηρή κορυφή εμφανίζεται στις καλλιέργειες του λαχανόκηπου την περίοδο του καλοκαιριού και είναι γνωστή με διάφορες ονομασίες όπως ξηρή σήψη, ξηρά κορυφή, τάπωμα, τάπα ή μαύρισμα ντομάτας. Εκτός από την καλλιέργεια της ντομάτας, η ξηρή κορυφή εμφανίζεται επίσης στην καλλιέργεια της πιπεριάς και στην καλλιέργεια του καρπουζιού. 

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια συμπτώματα εμφανίζει η ξηρή κορυφή στους καρπούς, ποια αίτια την προκαλούν, καθώς και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, για να εξασφαλίσουμε υγιείς, νόστιμους και λαχταριστούς καρπούς. 

Τι προβλήματα δημιουργεί η ξηρή κορυφή σε ντομάτες, πιπεριές και καρπούζια; 

Η προσβολή της ξηρής κορυφής εντοπίζεται στο κάτω μέρος του καρπού της ντομάτας, στα πλαϊνά μέρη των καρπών της πιπεριάς και στην άκρη του καρπού του καρπουζιού. Ειδικότερα στην καλλιέργεια της ντομάτας, τα πρώτα χαρακτηριστικά συμπτώματα εμφανίζονται με κυκλικές ή στενόμακρες, υδατώδεις ή ελαιώδεις περιοχές στους πράσινους καρπούς που μοιάζουν με κηλίδες.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Σταδιακά, οι προσβολές στους καρπούς αυξάνονται σε μέγεθος, αποκτούν καστανόμαυρο χρώμα, βυθισμένη δερματώδη υφή και δίνουν την εντύπωση του μαυρίσματος του καρπού. Με την πρόοδο της ωρίμανσης της ντομάτας, σε αυτό το σημείο του καρπού αναπτύσσονται μύκητες που οδηγούν στο σάπισμά του.

Ξηρή σήψη - Μαύρισμα σε καρπούς πιπεριάς

Που οφείλεται το μαύρισμα των καρπών σε ντομάτες, πιπεριές και καρπούζια; 

Η ασθένεια της ξηρής κορυφής οφείλεται ουσιαστικά σε έλλειψη ασβεστίου στα φυτά. Εμφανίζεται κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης, όταν ο εφοδιασμός των καρπών της ντομάτας, της πιπεριάς και του καρπουζιού με ασβέστιο δεν επαρκεί. 

Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η μικρή περιεκτικότητα ασβεστίου στο έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα, η φύτευση σε ψυχρά εδάφη, σε όξινα εδάφη με χαμηλό pH, καθώς και σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή αλατότητα. Επίσης, στο μαύρισμα των καρπών και στην εμφάνιση της ξηρής κορυφής συντελεί η υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού σε ντομάτες, πιπεριές και καρπούζια. 

Πώς γίνεται η καταπολέμηση της ξηρής κορυφής με οικολογικούς τρόπους; 

Για την αντιμετώπιση της ξηράς κορυφής με οικολογικό τρόπο, θα χρειαστεί να πάρουμε μία σειρά από καλλιεργητικά μέτρα για να προλάβουμε την εμφάνιση της. Ας δούμε αναλυτικά ποια βήματα ακολουθούμε για να αντιμετωπίσουμε το μαύρισμα στους καρπούς. 

1. Βάζουμε λίπασμα ασβεστίου στο έδαφος 

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την ξηρή κορυφή είναι με την προσθήκη ποσότητας λιπάσματος ασβεστίου στο χώμα πριν από τη φύτευση της ντομάτας και της πιπεριάς.Προμηθευόμαστε βιολογικό λίπασμα ασβεστίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. 

Εναλλακτικά, προσθέτουμε μαρμαροσκόνη πριν τη φύτευση της ντομάτας και της πιπεριάς καθώς αποτελεί πηγή ασβεστίου αν και απορροφάται πιο σταδιακά από τις ρίζες του φυτού. 

2. Ψεκάζουμε το φύλλωμα με υγρό λίπασμα ασβεστίου  

Σε συνθήκες έντονης προσβολής από ξηρή κορυφή σε ντομάτες και πιπεριές, για να αντιμετωπίσουμε το μαύρισμα των καρπών μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών της με υγρό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου κατά την περίοδο ανάπτυξης του καρπού. Η διαφυλλική λίπανση με ασβέστιο εφαρμόζεται κάθε 2 εβδομάδες και συντελεί στην άμεση απορρόφηση του ασβεστίου από το φυτό, ώστε να αποτρέψουμε την επέκταση και να διορθώσουμε άμεσα το πρόβλημα. 

3. Περιορίζουμε την ποσότητα λιπάσματος αζώτου  

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η υπερβολική προσθήκη λιπάσματος αζώτου συμβάλλει στην εμφάνιση της ξηρής κορυφής στις ντομάτες, τις πιπεριές και στα καρπούζια και ιδιαίτερα σε συνθήκες έλλειψης ασβεστίου. Είναι λοιπόν σημαντικό, να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, ιδιαίτερα αμμωνιακών, κατά την φύτευση καθώς και κατά την περίοδο καρποφορίας, καθώς ενισχύουν την εμφάνιση της ξηρής κορυφής στις ντομάτες, τις πιπεριές και στο καρπούζι. 

4. Ποτίζουμε τακτικά τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα καρπούζια  

Το πότισμα του λαχανόκηπου είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση της ξηρής κορυφής και του μαυρίσματος των καρπών. Ποτίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα φυτά της ντομάτας και της πιπεριάς χρησιμοποιώντας σύστημα ποτίσματος με σταγόνες. Αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση τα ακανόνιστα ποτίσματα, καθώς οι απότομες διακυμάνσεις στην υγρασία του εδάφους σε συνδυασμό με τις μεταβολές των θερμοκρασιών επιτείνουν σημαντικά το πρόβλημα της ξηρής κορυφής και του μαυρίσματος των καρπών. 

5. Φτιάχνουμε διχτυοκήπιο την περίοδο του καλοκαιριού 

Ένας άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του μαυρίσματος των καρπών είναι να καλύψουμε τα φυτά της ντομάτας και της πιπεριάς κατά τους ζεστούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, με ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας και διαπερατότητας 40-50%. 

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Η δημιουργία διχτυοκήπιου συντελεί σημαντικά στη μείωση των επιφανειακών θερμοκρασιών στο φύλλωμα και στους καρπούς με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εμφάνισης της ξηρής κορυφής και του μαυρίσματος των καρπών σε ντομάτες και πιπεριές. 

Κι ένα μυστικό για την ξηρή κορυφή της ντομάτας, της πιπεριάς και του καρπουζιού 

Είναι γεγονός ότι ορισμένες ποικιλίες ντομάτας, πιπεριάς και καρπουζιού παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια από κάποιες άλλες σχετικά με την εμφάνιση ξηρής κορυφής. Αν καλλιεργούμε σε προβληματικά εδάφη, όπου είναι συχνή η εμφάνιση του μαυρίσματος των καρπών, προτιμάμε ποικιλίες ανθεκτικές για να περιορίσουμε το πρόβλημα. 

Πηγήmistikakipou.gr