Ελιά | Λίπασμα με βάση τον διφασικό πυρήνα και τα ελαιοκλαδέματα

Μία αμερικανική εταιρεία, η Amata Green, επισκέφθηκε την Sierra Magina της Ισπανίας με σκοπό να παρουσιάσει στα ελαιοτριβεία και τους συνεταιρισμούς της περιοχής το νέο της προϊόν, το «Βiochar», που παρασκευάζεται από το alpeorujo (τον υδαρή πυρήνα από τα ελαιοτριβεία δύο φάσεων) και τα υπολείμματα των ελαιοκλαδεμάτων. Το νέο αυτό προϊόν μπορεί να αξιοποιηθεί ως λίπασμα, εάν αναμειχθεί με κομπόστ.

Ελιά | Λίπασμα με βάση τον διφασικό πυρήνα και τα ελαιοκλαδέματα

Η Amata Green έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της μία πλήρη ανάλυση του νέου της προϊόντος, καθώς και την διαδικασία παρασκευής του. Με λίγα λόγια, το Biochar μπορεί να παραχθεί από γεωργικά απόβλητα θερμαίνοντάς τα σε υψηλές θερμοκρασίες με ελάχιστη ή και μηδαμινή παρουσία οξυγόνου μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται πυρόλυση. Πριν πυρολυθούν τα βιοαπόβλητα, προηγείται η αφαίρεση της περισσότερης υγρασίας. Κατά τη διάρκεια της πυρόλυσης, πραγματοποιείται θερμική αποσύνθεση όπου η θέρμανση της βιομάζας, χωρίς οξυγόνο, αποβάλλει πτητικά αέρια, αλλά κατακρατεί τον άνθρακα.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Όπως δήλωσε η εταιρεία, σκοπός του νέου προϊόντος είναι να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας του υποβαθμισμένου - λόγω χρήσης - εδάφους και την διατήρηση του κύκλου του νερού, αξιοποιώντας τα υποπροϊόντα που παράγονται από τον ελαιώνα, όπως το alpeοrujo.

Μέχρι τώρα, τα βιοαπόβλητα αυτά - όπως είναι γνωστό - μεταφέρονται στα πυρηνελαιουργεία για εκχύλιση όπου και λαμβάνεται ακατέργαστο πυρηνέλαιο (μεταξύ άλλων προϊόντων). Προϊόντα σαν αυτό της Amata Green, προσφέρουν μία βιώσιμη λύση στο θέμα των αποβλήτων που παράγονται από τα ελαιοτριβεία και τους παραγωγούς καθώς και δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Το Ρυθμιστικό Συμβούλιο ΠΟΠ προϊόντων της Sierra Magina έδειξε ενθουσιασμένο με την ιδέα και το προϊόν και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από πλευράς της για την επίτευξη συμφωνίας και συνεργασίας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Με πληροφορίες από Olimerca (olivenews.gr)