Μήνας μετατάξεων και για τους αγρότες, δεν χάνεται το δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ

Μήνας μετατάξεων και για τους αγρότες, δεν χάνεται το δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ

Η υποχρεωτική μετάταξη πραγματοποιείται με δήλωση μεταβολών έως 30/1/2022, λέει στον agrotypos η Κατερίνα Γ.Μ. Κουσουνή, φοροτεχνικός από την Κατοχή Μεσολογγίου.

Η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης μεταβολών επισύρει πρόστιμο, εξηγεί με αφορμή ερωτήματα αναγνωστών μας - αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Οι αγρότες υποχρεούνται να μετακινηθούν από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς στις εξής περιπτώσεις:

α) εάν πραγματοποίησαν παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας ανώτερης των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000 ευρώ), κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος,

είτε

β) εάν έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας ανώτερης των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 ευρώ) -το θέμα των επιδοτήσεων θέλει προσοχή, καθώς υπάρχει λίστα για το ποιες συμπεριλαμβάνονται και ποιες όχι ...

Το θέμα είναι όμως, συνεχίζει η κα Κουσουνή, ότι όσοι μεταταχθούν από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, δεν χάνουν το δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ 6% για τις πωλήσεις που έχουν πραγματοποιήσει για τη χρήση 2020.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Χρειάζεται, λοιπόν, άμεση επίσκεψη στο λογιστή τους, ώστε να εξετάσουν τα δυο κριτήρια της μετάταξης και να συνεννοηθούν για τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ της προηγούμενης χρήσης, καταλήγει η ίδια.

(Μπίκας Αλέξανδρος - agrotypos.gr)