Η Ιταλία βάζει μπλόκο με νόμο στην πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε κάτω του κόστους τιμές

Η ιταλική κυβέρνηση έχει εγκρίνει νομοσχέδιο με την οποία θα επιχειρήσει να αποτρέψει τη διάθεση ελαιολάδου σε κάτω του κόστους τιμές

Η Ιταλία βάζει μπλόκο με νόμο στην πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε κάτω του κόστους τιμές

Η εν λόγω ρύθμιση, αφορά την προστασία προμηθευτών, παραγωγών και αγροτών από αθέμιτες οικονομικές πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πώληση αγροτικών προϊόντων σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ 

Το ελαιόλαδο αναπόφευκτα επηρεάζεται από τις συνέπειες που έχουν τέτοιες πρακτικές στα αγροτικά προϊόντα. Γι αυτόν τον λόγο, η Assitol (ιταλικός σύνδεσμος παραγωγών ελαιολάδου) έχει στείλει σχετικά υπομνήματα τόσο στις εγχώριες, όσο και τις ευρωπαϊκές αρχές. Η πρόεδρός της, Άννα Κέιν, υπογράμμισε ότι η πρακτική των τιμών κάτω του κόστους υποβαθμίζει την πραγματική αξία του παρθένου ελαιολάδου. Το τελευταίο, γνωστό για τις υγιεινές του ιδιότητες και βασικό αγαθό, είναι από τα σημαντικότερα προϊόντα εξαγωγής της Ιταλίας. Η ζημιά που προκαλείται δεν περιορίζεται στο κύρος του προϊόντος.

Η σταδιακή καθίζηση των κερδών για τους παραγωγούς καθιστά δύσκολη ακόμα και την κάλυψη των εξόδων τους. Συνεπώς, η συντήρηση των ελαιοδέντρων και η παρασκευή ελαιολάδου γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Υπονομεύεται δηλαδή η κερδοφορία όλου του κλάδου. Η πρόεδρος της Assitol εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο νομοσχέδιο αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για πρόσθετα μέτρα, τονωτικά για την οικονομία του ελαιολάδου.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Η θέση του υπουργείου γεωργίας είναι ότι ο νόμος αυτός εξισορροπεί εκ νέου τους συσχετισμούς της αγοράς, προστατεύοντας τους παραγωγούς και τους αγρότες από αθέμιτες οικονομικές πρακτικές. Ως εκ τούτου, υπάρχει ικανοποίηση. (elaiaskarpos.gr)