Τελευταία νέα χιονόπτωσης και χιονόστρωσης για το Σαββατοκύριακο

Βρισκόμαστε στην κατάσταση που παρακολουθούμε τα πραγματικά δεδομένα (NOWCAST) σε σύγκριση με τα προγνωστικά. Αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι ότι στις 3:00 το μεσημέρι η ανάπτυξη του βαρομετρικού χαμηλού βρισκόταν σε ένα σημείο λίγο βορειότερα από τα προγνωστικά στοιχεία και λίγο πιο ενισχυμένο. Λαμβάνοντας αυτά τα δεδομένα το προγνωστικό μας μοντέλο, δείχνει ελάχιστα πιο αυξημένο υετό για τις επόμενες 12 με 18 ώρες στα τμήματα όπου θα χιονίσει.

Τελευταία νέα χιονόπτωσης και χιονόστρωσης για το Σαββατοκύριακο

Στον επόμενο χάρτη, ετοιμάσαμε για σας τις περιοχές στις οποίες αναμένεται χιονόστρωση με άχνα λευκά χρώματα ενώ περιοχές που βρίσκονται στο απόλυτο λευκό θα έχουν και πάνω από 10 με 15 εκατοστά φρέσκου χιονιού έως αύριο το μεσημέρι.

Επιγραμματικά για τις περιοχές ενδιαφέροντος, να πούμε ότι σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας κατά μέσο όρο ακόμα και στις πεδινές περιοχές θα υπάρξει μικρή χιονόστρωση έως 5 εκατοστά ενώ σε τμήματα του νομού Φλώρινας και στα ορεινά της περιφέρειας θα σημειωθούν και πάνω από 15 με 20 εκατοστά φρέσκου χιονιού.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Ελαφρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις επόμενες ώρες πιθανόν και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα κοντά στα όρη στους νόμους Ημαθίας Πιερίας και Πέλλας, ενώ μέσα στην πεδιάδα δεν αναμένεται χιονόστρωση. Το ίδιο αμελητέα χιονόστρωση πιθανόν να σημειωθεί και στα ημιορεινά και ορεινά της Χαλκιδικής και των ποδιών της Χαλκιδικής.

Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος είναι οι νόμοι Καβάλας Δράμας Ξάνθης και λιγότερο Ροδόπης και Έβρου όπου τα χιόνια, όπως βλέπετε σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα θα ξεπεράσουν τα 10 εκατοστά ενώ ακόμα και σε πεδινά τμήματα δεν αποκλείεται ένα μικρό πασπάλισμα.

Αρκετό χιόνι φαίνεται να δέχεται το νησί της Θάσου και της Σαμοθράκης με μία μέση κατανομή κοντά στα 5 με 10 εκατοστά έως πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Κατεβαίνοντας στην περιοχή της Θεσσαλίας και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δίνουν μία πιθανότητα για πολύ ασθενής χιονόστρωση μέσα στην πεδιάδα της τάξης των 0 - 3 εκατοστών ακόμα και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Στις ορεινές περιοχές εκεί όπως βλέπετε θα ξεπεράσει το χιόνι τα 15 με 20 εκατοστά στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Χιονόστρωση 22/1/2022 ( photo/WeatherGroup)

Πηγαίνοντας τώρα στη Στερεά Ελλάδα και πάλι περιοχές της Φθιώτιδας θα δουν μικρή χιονόστρωση έως σχεδόν παραθαλάσσια τμήματα 0 - 4 εκατοστά και πιθανόν τα πεδινά της βόρειας Εύβοιας και της Βοιωτίας ενώ όσο ανεβαίνουν τα υψόμετρα θα έχουμε αξιόλογες χιονοστρώσεις τουλάχιστον 15 με 25 εκατοστά. 

Στην περιοχή της Αττικής φαίνεται ότι θα υπάρξει ένα πασπάλισμα στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα στα δυτικά και βόρεια του νόμου ενώ όσο ανεβαίνουμε σε υψόμετρο πιθανόν αυτό να φτάσει και τα 10 εκατοστά. Την ίδια ακριβώς εικόνα έχουμε και για τα ορεινά τμήματα της περιοχής Καλαβρύτων και Αιγίου όπως και τα ψηλά της Κρήτης όπου και εκεί υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί ύψος χιονιού 5 με 10 εκατοστά.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Αμελητέα ύψη χιονιού σε ενδέχεται να σημειωθούν και σε ημιορεινές κυρίως περιοχές των νησιών του βόρειου Αιγαίου όπως για παράδειγμα της Λέσβου.

Για την αλλαγή του καιρού της Δευτέρας έως την Τετάρτη θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση την αυριανή κατά πάσα πιθανότητα ημέρα με τα τελευταία δεδομένα. Δεν έχει κλειδώσει ακόμα το πόσο θα χιονίσει σε αστικά κέντρα της ανατολικής Στερεάς ενώ έχει κλειδώσει το σημαντικό ύψος χιονιού που θα σημειωθεί σε πολλά τμήματα στα δυτικά και βόρεια του νομού Αττικής στην Εύβοια και πιθανόν στην Βοιωτία. Αρκετά νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου επίσης φαίνεται να δέχονται αξιόλογα φαινόμενα.

Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη ενημέρωση.

ΠΕΔΙΝΑ= ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 300μ.

ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ =ΥΨΟΜΕΤΡΟ 300-600μ.

ΟΡΕΙΝΑ =ΥΨΟΜΕΤΡΟ > 600μ

Γράφει 

Βασίλειος ΠανάκογλουΓεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Πηγήweathergroup.gr