Πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος | Διαδικασία ένταξης και ''ακτινογραφία'' ενός εντύπου επιθεώρησης επιχείρησης φυτικής παραγωγής

Σκεφτόμουν αρκετό καιρό να μπω στην διαδικασία να γράψω ένα άρθρο για την πιστοποίηση σχετικά με τα βιολογικά παράγωγα της φυτικής παραγωγής. Ερέθισμά μου για την υλοποίηση της δημιουργίας ενός τέτοιου άρθρου αποτέλεσε φυσικά και η παρελθοντική μου ενασχόληση για 2 χρόνια με τον τομέα των πιστοποιήσεων σε βιολογικά προϊόντα από την θέση του Επιθεωρητή γεωπόνου και πιο συγκεκριμένα από την θέση του Επικεφαλή επιθεωρητή σε εγκεκριμένο φορέα - οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας . 

Οι επιθεωρήσεις μου πραγματοποιούνταν στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας.

Πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος | Διαδικασία ένταξης και ''ακτινογραφία'' ενός εντύπου επιθεώρησης επιχείρησης φυτικής παραγωγής

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία ένταξης σε ένα τέτοιο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης καθώς και θα προσπαθήσω γραπτώς, να αποδώσω τι περιλαμβάνει ένα έντυπο επιθεώρησης για μια επιχείρηση φυτικής παραγωγής.

Εξάλλου, σαν τώρα ακόμα θυμάμαι, τις αμέτρητες ώρες μέσα σε ένα αμάξι για τις συναντήσεις μου με τους ενταγμένους και προσεχώς - ενταγμένους παραγωγούς - επιχειρήσεις, καθώς και τις πολυάριθμες υπογραφές που τοποθέτησα συνολικά αυτά τα 2 χρόνια σε αυτά τα έντυπα μετά από τους κατάλληλους και λεπτομερείς ελέγχους που υλοποιούνταν.

Διαδικασία ένταξης

Ο επιχειρηματίας (παραγωγός, μεταποιητής, αποθηκευτής, έμπορος, εισαγωγέας) που επιθυμεί να πιστοποιήσει τα προϊόντα του ως βιολογικά πρέπει:
  • να συνάψει σύμβαση με έναν εγκεκριμένο ιδιωτικό φορέα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης θεωρείται ως έναρξη δραστηριότητας της παραγωγής προϊόντων βιολογικής γεωργίας από τον επιχειρηματία. Κάθε επιχειρηματίας συνάπτει σύμβαση ελέγχου με ένα και μόνο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης για το σύνολο των κατά κατηγορία δραστηριοτήτων του.
  • να ανακοινώσει την έναρξη της δραστηριότητάς του στο βιολογικό τομέα εντός 10 ημερών από την υπογραφή της ανωτέρω αναφερομένης σύμβασης στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της αντίστοιχης περιφερειακής ενότητας και
  • να εφαρμόζει αρχές και μεθόδους βιολογικής γεωργίας και να τηρεί τις υποχρεώσεις του όπως αναφέρονται στον Κανονισμό 834/07 και στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο γενικότερα.
Υποχρεώσεις ενταγμένου στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας

Κάθε επιχειρηματίας που εντάσσεται στο σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας οφείλει να τηρεί εκτός από τις γενικές αρχές της βιολογικής γεωργίας και:
  • ημερολόγιο εργασιών σύμφωνα με το πρόγραμμα καλλιεργειών κατά αγροτεμάχιο/εκτροφής ανά κατηγορία ζώων/παρασκευής
  • βιβλίο αγοράς εισροών
  • βιβλίο παραγωγής και πώλησης προϊόντων ανά αγροτεμάχιο/ανά εκτροφή/ανά παρασκευή
Όλα τα τηρούμενα στοιχεία θα πρέπει να διατηρούνται τουλάχιστον για πέντε (5) χρόνια.
Τα εν λόγω στοιχεία, κατά τους ελέγχους, υπογράφονται από τους διενεργούντες έλεγχο, είτε ο έλεγχος γίνεται στο πλαίσιο του Συστήματος Ελέγχου από εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης είτε ο έλεγχος αφορά επίβλεψη από τον ΟΠΕΓΕΠ, είτε εποπτεία από τη Δ/νση Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ.

Aκολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Καταθέτει στον οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης λεπτομερές πρόγραμμα παραγωγής φυτικών προϊόντων ανά αγροτεμάχιο ή λεπτομερές πρόγραμμα εκτροφής των ζώων και σχέδιο διασποράς της κόπρου στα αγροτεμάχια που διαθέτει και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου. Τα προγράμματα αυτά κατατίθενται όσον αφορά την φυτική παραγωγή ένα μήνα πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, όσον αφορά την ζωική παραγωγή ένα μήνα τουλάχιστον πριν από τη λήξη της παραγωγικής περιόδου που αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης ελέγχου, για δε την παρασκευή προϊόντων βιολογικής γεωργίας ένα μήνα πριν την ημερομηνία έναρξης των σχετικών εργασιών παρασκευής.

Παρέχει ελεύθερη πρόσβαση, στους εντεταλμένους ελεγκτές των οργανισμών ελέγχου, σε όλους τους χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και παρασκευής της εκμετάλλευσης ενταγμένους ή μη στο σύστημα ελέγχου. Επιτρέπει την λήψη δειγμάτων. Παρέχει κάθε αναγκαία πληροφορία και βοήθεια προκειμένου να διευκολυνθεί ο έλεγχος και να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα.

Συνυπογράφει τα πρακτικά ελέγχου με τον διενεργούντα τον έλεγχο και έχει το δικαίωμα να καταγράψει τις τυχόν επιφυλάξεις του επί των διαπιστώσεων και παρατηρήσεων του ελεγκτή καθώς και για τον τρόπο δειγματοληψίας. Τυχούσα άρνηση της συνυπογραφής ισοδυναμεί με άρνηση ελέγχου και τιμωρείται με την αντίστοιχη κύρωση που προβλέπεται στο άρθρο 11 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06.

πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία ένταξης σε ένα τέτοιο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης καθώς και τι περιλαμβάνει ένα έντυπο επιθεώρησης για μια επιχείρηση φυτικής παραγωγής

Mεταβατική περίοδος στη βιολογική γεωργία
Ένας παραγωγός αγροτικών προϊόντων που παράγονται με συμβατικό τρόπο, ο οποίος επιθυμεί να καλλιεργήσει τα χωράφια του με βιολογικό τρόπο, πρέπει, για να ξεκινήσει διαδικασίες ένταξης στη βιολογική γεωργία, να εφαρμόσει για τα αγροτεμάχια αυτά τις αρχές της βιολογικής γεωργίας για μία μεταβατική περίοδο που ονομάζεται περίοδος μετατροπής. Η περίοδος μετατροπής είναι διάρκειας τουλάχιστον:
  • δύο (2) ετών προ της σποράς για την περίπτωση ετήσιων καλλιεργειών
  • δύο (2) ετών για την περίπτωση των λιβαδιών (ζωοτροφές) πριν την εκμετάλλευσή τους για παραγωγή ζωοτροφών
  • τριών (3) ετών πριν από την πρώτη συγκομιδή των προϊόντων στην περίπτωση πολυετών καλλιεργειών τουλάχιστον.
Ο Οργανισμός Ελέγχου μπορεί με την έγκριση της Αρμόδιας Ελέγχουσας Αρχής, να αποφασίσει την παράταση ή μείωση της χρονικής διάρκειας της μεταβατικής περιόδου, σε ορισμένες περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την προγενέστερη χρήση των αγροτεμαχίων. Πρέπει δηλαδή ο παραγωγός να αποδείξει ότι για τα τελευταία 3 χρόνια τουλάχιστον πριν την πρώτη συγκομιδή ότι δεν είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών ως προς το βιολογικό τρόπο παραγωγής.

''Ακτινογραφία'' ενός εντύπου επιθεώρησης επιχείρησης φυτικής παραγωγής 

Ένα έντυπο επιθεώρησης επιχείρησης φυτικής παραγωγής, ουσιαστικά αποτελεί ένα μακροσκελές ερωτηματολόγιο στο οποίο χωρίζεται σε έντυπο επιθεώρησης αρχικής ένταξης ή σε έντυπο τακτικής επιθεώρησης επιτήρησης πιστοποίησης.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Τα θεματικά μέρη μέσα στα οποία περιλαμβάνονται αρκετές ερωτήσεις προς κάθε επιχείρηση - παραγωγό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα εξής :
  1. Στοιχεία επιχείρησης
  2. Παράλληλη παραγωγή - Αν ασκείται παράλληλα συμβατική και βιολογική γεωργία
  3. Κίνδυνοι επιμόλυνσης και δειγματοληψία
  4. Φυτοπροστασία
  5. Λίπανση
  6. Πολλαπλασιαστικό υλικό
  7. Συγκομιδή - μεταφορά
  8. Αποθήκευση
  9. Τήρηση βιβλίων - αρχείων
  10. Χρήση πιστοποιητικών και σημάτων
Καταγράφονται αναλυτικά ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η θέση εγκατάστασης κάθε επιχείρησης, τα αποθηκευμένα προϊόντα, αν υπάρχει παράλληλη παραγωγή, τα προϊόντα ( αν χρησιμοποιήθηκαν και τα οποία αποδεικνύονται με τις ανάλογες αποδείξεις αγοράς ) φυτοπροστασίας και λίπανσης καθώς και αν υπάρχουν αποθηκευμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Στον κατάλογο αγρών καταγράφονται ημερομηνία ένταξης, ΟΣΔΕ, περιοχή και στρέμματα, η καλλιέργεια, ποικιλία, η περίοδος παραγωγής ( μήνας έναρξης/λήξη συγκομιδής ) και η απόδοση σε kg/στρ.

Ο επιθεωρητής καταγράφει τις παρατηρήσεις του σχετικά με την θρεπτική κατάσταση των καλλιεργειών, των εχθρών και ασθενειών που παρατηρήθηκαν στις καλλιέργειες και ολοκληρώνει την επιθεώρηση.

Πηγή - gaiapedia.gr
(  Διαδικασία ένταξης, Υποχρεώσεις ενταγμένου στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας, Mεταβατική περίοδος στη βιολογική γεωργία )