Η χρήση του ζεόλιθου μπορεί να γίνει με ενσωμάτωση στο έδαφος (ως εδαφοβελτιωτικό), με ψεκασμό (προληπτικός - προστατευτικός) και με ριζοπότισμα.
Ο ζεόλιθος στην καλλιέργεια της ελιάς |
Της Παναγιώτας Μιχελή, MSc Γεωπόνου
Εγκατάσταση ελαιοφυτείας / Προετοιμασία εδάφους / Φύτευση δενδρυλλίων
Ο ζεόλιθος ως αδρανές - μη τοξικό - εδαφοβελτιωτικό προστίθεται στο έδαφος με ενσωμάτωση κατά την προετοιμασία, έχοντας διάρκεια πάνω από 10 χρόνια.
Προϋπόθεση, για την επιλογή της κατάλληλης κοκκομετρίας, είναι να γνωρίζουμε την μηχανική σύσταση του εδάφους. Έχοντας αναλύσεις εδάφους καταλήγουμε στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Ο ζεόλιθος μπορεί να ενσωματωθεί μόνος του ή ταυτόχρονα με οποιοδήποτε λίπασμα. Έτσι θα διαχειριστεί την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους προσφέροντας τα στο φυτό όταν αυτά ζητηθούν από το ριζικό σύστημα.
Απαιτήσεις:
• Νερό
• Άζωτο
• Βόριο
Η σωστή διαχείριση αυτών των στοιχείων από τον ζεόλιθο, καλύπτει τις ανάγκες των δέντρων, της ομαλής ανάπτυξής τους και της μείωσης του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας. Οι προληπτικοί ψεκασμοί με ζεόλιθο αυτή την περίοδο θα είναι τροχοπέδη για την εκκόλαψη των αυγών ψύλλας και την εμφάνιση Βαμβακάδας.
Παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό της ανθοφορίας (τέλεια άνθη) :
• Διαχείριση υγρασίας και θρεπτικών ( ζεόλιθος με ενσωμάτωση στο έδαφος).
• Παγετοί.
• Εντομολογικές προσβολές (πυρηνοτρήτης, ακάρεα).
Προληπτικοί ψεκασμοί με ζεόλιθο πριν την άνθηση και με την πτώση των πετάλων. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα προσβολής, ψεκασμός με εντομοκτόνα και ακαρεοκτόνα. Προτεινόμενη διαφυλλική λίπανση.
Πιθανές εντομολογικές προσβολές :
• Πυρηνοτρήτης
• Ακάρεα
• Δάκος
• Ψύλλα (βαμβακάδα)
Σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου συμπτώματος, ψεκάζουμε με το αντίστοιχο εντομοκτόνο συνδυαστικά με ζεόλιθο.
Συνιστώμενες δοσολογίες:
• 3Kg/δένδρο ζεόλιθο.
• 12,5Kg/1000 LIT H2O.
Επιγραμματικά :
Πλεονεκτήματα στον ελαιώνα από τη χρήση του ζεολίθου :
Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
• Βελτίωση της δομής του εδάφους.
• Σωστή διαχείριση υγρασίας και θρεπτικών στοιχείων.
• Δέσμευση τοξικών στοιχείων και βαρέων μετάλλων από το έδαφος.
• Αύξηση διαθέσιμου φωσφόρου και καλίου στα δέντρα.
• Αξιοποίηση των λιπασμάτων μειώνοντας τις απαραίτητες ποσότητες.
• Περιορισμός των πληθυσμών των επιβλαβών μικροοργανισμών.
• Προληπτική μυκητολογική και εντομολογική προστασία.
• Μείωση του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας.
• Δημιουργία πιο ανθεκτικού φυτού σε μύκητες και έντομα.
• Βελτίωση ποιότητας καρπού και κατ’ επέκταση ελαιόλαδου.
• Αύξηση απόδοσης με ταυτόχρονη μείωση κοστολογίων.
Πηγές - Δρ Γεώργιος Ζακυνθινός Αναπλ. Καθηγητής Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.
- Α. Φιλιππίδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γεωλογίας
- Πετρίδης Παναγιώτης, Γεωπόνος ΠΕ
- Καρασαββίδης Χαράλαμπος, Γεωπόνος ΠΕ
Πηγή - olivenews.gr