Η Κύπρια τεχνολόγος τροφίμων και οι δημιουργίες της με βάση τα όσπρια

Η Κύπρια Τεχνολόγος Τροφίμων, Ιωάννα Χριστοδουλίδου, εμπνεύστηκε και δημιούργησε κάτι πολύ σπουδαίο, αφού με τα αρτοπαρασκευάσματά της, τα αλμυρά και τα γλυκά, τα οποία είναι απαλλαγμένα από γλουτένη, λακτόζη, ζάχαρη, ζωικά προϊόντα, τεχνητά χρώματα και αρώματα, μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε χωρίς καμιά ενοχή όλα όσα μας αρέσουν αλλά συνήθως αποφεύγουμε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Η Κύπρια τεχνολόγος τροφίμων, Ιωάννα Χριστοδουλίδου και οι δημιουργίες της με βάση τα όσπρια (photo/Stavros Pan)

«Θα έλεγα ότι είναι ο ιδανικός τρόπος για να αυξήσουμε την κατανάλωση διάφορων ειδών οσπρίων, σπόρων και φυσικών μελιών στα παιδιά, που μεμονωμένα, λόγω γεύσης, δεν είναι τόσο εύκολο να τα καταναλώσουν», αναφέρει η ίδια μιλώντας στο Αγροτών Ανάγνωσμα.

1.  Ας ξεκινήσουμε από την ιδέα που είχες ... Μίλησε μας για την αρχική σου ιδέα ...

Εργάζομαι σε πολλούς τομείς του κλάδου μου εδώ και 10 χρόνια περίπου. Ως Υπεύθυνη Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων σε Βιομηχανίες της Κύπρου, ως Σύμβουλος Συστημάτων Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων, ως Επιθεωρήτρια και ως Συνεργάτης για την Έρευνα και Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων - Τροφίμων και Ποτών. Διαπίστωσα λοιπόν ότι το κομμάτι που με γέμιζε περισσότερο ως Τεχνολόγο Τροφίμων και ως άνθρωπο είναι η ανάπτυξη νέων τροφίμων που συνδυάζουν την έμπνευση, τη δημιουργικότητα και την επιστήμη, γεμίζοντας παράλληλα τα «κενά» της αγοράς. Σκεπτόμενη όλα αυτά και σε μια εποχή όπου ο κόσμος τείνει να καταναλώνει πιο υγιή και εύκολα σε κατανάλωση τρόφιμα, εντόπισα ένα σημαντικό κενό στην αγορά. Το κενό αφορούσε την κατανάλωση διαφόρων ειδών οσπρίων, κάτι που πιστεύω πως οφείλεται στο συνδυασμό της μη ευχάριστης (για αρκετούς) γεύσης τους και του μεγάλου χρόνου μαγειρέματος που απαιτούν. Πολλά είδη ωφέλιμων οσπρίων με υψηλή διατροφική αξία έχουν μπει στο περιθώριο για τους λόγους που προανέφερα. Οι τρόποι που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε τα όσπρια από μικροί είναι οι «κλασικοί» που μας έχουν υποδείξει οι προηγούμενες γενιές. Τα όσπρια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, με κάποια από αυτά να περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπου παράλληλα με τα πολλαπλά οφέλη (αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές ιδιότητες, πρόληψη διαφόρων ασθενειών) που προσφέρουν στην υγεία μας τα καθιστούν απαραίτητα για το εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο. Συνοψίζοντας όλα τα πιο πάνω αποφάσισα να δημιουργήσω μια σειρά προϊόντων με βάση τα όσπρια και διάφορους σπόρους διατηρώντας παράλληλα τη μορφή (ψωμιά, σνακ, γλυκά) και γεύση γνώριμων και ευχάριστων γεύσεων στους καταναλωτές

2.  Έχεις τελειώσει κάποια παρεμφερή σχολή ώστε να αποτελέσει έναυσμα για αυτήν την ιδέα;

Ναι. Έχω σπουδάσει Γεωπόνος με ειδικότητα στην Τεχνολογία Τροφίμων και αργότερα έκανα το μεταπτυχιακό μου σε όλα τα συστήματα που αφορούν τη Βιομηχανία Τροφίμων. Από εκεί και πέρα συνέχισα μόνη μου να μελετώ (και θα συνεχίσω εννοείται), ψάχνοντας να ανακαλύψω την ακριβή ταυτότητά μου στο χώρο και νομίζω ότι τη βρήκα. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι δεν θα μπορούσα να ασχολούμαι με κάτι άλλο με τόσο πάθος και αγάπη εκτός από την Επιστήμη Τροφίμων. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην όσφρηση και τη γεύση των τροφίμων και νομίζω αυτό αντανακλάται και στα προϊόντα μου. 

''Θα τρως μελομακάρονα και θα είναι σαν να τρως μαύρα φασόλια κατ’ ακρίβεια! Αν τρως κέικ τότε είναι σαν να τρως ένα μείγμα από κόκκινες και κίτρινες φακές, βρώμη και πολλά άλλα'' (photo/Stavros Pan)

Εδώ, θέλω να σημειώσω κάτι σημαντικό. Στα προϊόντα χρησιμοποιούνται διάφορες φυσικές τεχνικές για τη βελτίωσή τους, όπως για παράδειγμα μια φυσική διαδικασία που εφαρμόζεται για να αποβάλει από τα όσπρια τις ουσίες που προκαλούν το πρήξιμο και έτσι τα κάνει πιο εύπεπτα. Είναι κάτι που προβληματίζει πολλούς καταναλωτές και γι' αυτό το αναφέρω. Η τροφή είναι το Α και το Ω για την επιβίωσή μας. Η καλή τροφή προσφέρει και καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι αλληλένδετα. Δώσε το σωστό καύσιμο στον οργανισμό σου για να σε πάει πιο μακριά.

3. Περιέγραψέ μας τα προϊόντα σου

Αρχικά, σίγουρα φτιάχνονται ΜΟΝΟ προϊόντα χωρίς γλουτένη. Τα προϊόντα Οσπρίων Θρέψις, εκτός από γλουτένη και λακτόζη, είναι απαλλαγμένα από ζάχαρη, ζωικά προϊόντα, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Από εκεί και πέρα το είδος των προϊόντων είναι κυρίως αρτοπαρασκευάσματα, αλμυρά και γλυκά, και όχι μόνο. Η φιλοσοφία είναι η συνεχής ανάπτυξη προϊόντων με βάση τα διάφορα είδη οσπρίων και εννοείται έχοντας και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν. 

Οσπρίων Θρέψις

Όπως για παράδειγμα ο πουρές σκόνη με σπιρουλίνα που μπορεί να ετοιμάσει κάποιος στο σπίτι ακολουθώντας τις απλές οδηγίες, σε μόλις ένα λεπτό. Φτιάχνονται επίσης και κάποια εποχιακά προϊόντα όπως τα «μαύρα μελομακάρονα» από μαύρα φασόλια. Παράλληλα με τα ήδη διαθέσιμα προϊόντα υπάρχουν πάντα και κάποια καινούργια υπό ανάπτυξη.

4. Σε ποιους απευθύνονται;

Σε όλους! Από μικρά παιδιά μέχρι υπερήλικες. Όμως καλύπτουν και τις πιο ιδιαίτερες ομάδες πληθυσμού, όπως τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή στη λακτόζη, άτομα με διαβήτη, άτομα με προβλήματα δυσκοιλιότητας, άτομα με υψηλή χοληστερίνη, αυστηρά χορτοφάγους όπως και άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους.

5. Πίσω από αυτό το project είσαι μόνη σου ή συνεργάζεσαι και με άλλους;

Αν και είμαι άτομο που πιστεύει πάρα πολύ στην έννοια της ομάδας, τα προϊόντα σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και παράγονται από τα δικά μου χέρια μου μέχρι στιγμής. Όμως έχω άτομα τα οποία με στηρίζουν σε διάφορα άλλα κομμάτια που συσχετίζονται με το εργαστήριο και τους είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων γι’ αυτό. 

Οσπρίων Θρέψις ψωμί (photo/Stavros Pan)

Νομίζω ότι η αγάπη και η στήριξη πολλές φορές είναι και η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για να συνεχίζουμε. Παρόλα αυτά η ομάδα μου έχει αρχίσει δειλά - δειλά να δημιουργείται και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει στη συνεχή εξέλιξή μας. 

6. Τα προϊόντα τα βρίσκουμε μόνο στην Κύπρο ή και αλλού;

Τα προϊόντα στο παρόν στάδιο είναι διαθέσιμα μόνο στη Κύπρο μέσω διαδικτυακής πώλησης. Πολύ σύντομα αναμένεται να είμαι διαθέσιμα και σε κάποια επιλεκτικά καταστήματα ανά το Παγκύπριο. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες και είμαι ανοικτή σε προτάσεις για επέκταση πώλησης των προϊόντων και στο εξωτερικό.

7. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Μελλοντικά θα ήθελα να υπάρξουν συνεργασίες στο εξωτερικό ή ακόμα και και μία συνεργασία με μια υφιστάμενη βιομηχανία που θα την ενδιέφερε η παραγωγή των εν λόγο προϊόντων.

μαύρα μελομακάρονα από όσπρια

Εννοείτε, ότι η συνεχόμενη δημιουργία νέων προϊόντων δεν θα σταματήσει. Είναι τρόφιμα που ακολουθούν την ιδεολογία για τα τρόφιμα του μέλλοντος ( βάση όσπρια και σπόροι, μείωση του αποτυπώματος στο περιβάλλον, λειτουργικά τρόφιμα, εύκολα και γρήγορα για κατανάλωση, υγιεινά και γευστικά). Ήδη πολλές χώρες έχουν ενσωματώσει αυτού του είδους τρόφιμα στο καθημερινό διατροφολόγιό τους. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλή επένδυση για όσους αποφασίσουν να επενδύσουν στο project.

8. Θέλω να μου πεις το πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος/κάποια μια ιδέα στην Κύπρο και να το συγκρίνεις με την δυνατότητα που του δίνει ο ελλαδικός χώρος

Όσο αφορά την Βιομηχανία Τροφίμων δυστυχώς η Κύπρος βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω σε σχέση με την Ελλάδα , πόσο μάλλον συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες που επενδύουν στην ανάπτυξη τροφίμων. Αν το εργαστήριο μου βρισκόταν στην Ελλάδα θα ήταν πολύ πιο εύκολη και ή παραγωγή ( λόγω διαθεσιμότητας πρώτων υλών και μηχανημάτων) και η διάθεση τους στην αγορά και οι συνεργασίες και οι εξαγωγές. Στην Κύπρο είναι δυστυχώς σχεδόν απαγορευτικό παρόλο που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τα προϊόντα.