Μάρτιος | Ώρα για δουλειά στον κήπο

 

Μάρτιος | Ώρα για δουλειά στον κήπο

Ο Μάρτιος ήρθε, οι θερμοκρασίες σιγά σιγά ανεβαίνουν και είναι πλέον η ώρα να ασχοληθούμε σοβαρά με τον κήπο και το μπαλκόνι μας

Για όσους αγαπούν την κηπουρική, για όσους θέλουν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τον κήπο και το μπαλκόνι τους αλλά και να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά, ο Μάρτιος είναι ο κατάλληλος μήνας για να ξεκινήσουν.

Οι δουλειές αυτή την εποχή είναι πολλές, όρεξη να έχετε και διάθεση για δημιουργία.

Ο Μάρτιος είναι ο ιδανικός μήνας για να ξεκινήσουμε την προετοιμασία για τη φύτευση των ανοιξιάτικων κηπευτικών, ενώ παράλληλα συγκομίζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής, τα οποία πληθαίνουν όσο προχωράει η άνοιξη.

Παράλληλα, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει αρχίζουν τα πρώτα ποτίσματα και η λίπανση στα φυτά του κήπου μας για να αναπτυχθούν και να μας δώσουν υπέροχα λουλούδια και γευστικούς καρπούς.

Μέσα στο Μάρτιο θα φροντίσουμε να κλαδέψουμε τα καλλωπιστικά του κήπου μας για να βλαστήσουν μέσα στην άνοιξη καθώς και να ξεκινήσουμε το κλάδεμα σε λεμονιές, τις πορτοκαλιές και μανταρινιές.

Και φυσικά, αυτή την εποχή, μπορούμε να κάνουμε νέες φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων, να κάνουμε διάφορες μεταφυτεύσεις καθώς και να ξεκινήσουμε την σπορά και φύτευση γκαζόν.

Μάρτιος | Οι εργασίες που μπορούμε να κάνουμε

Παρακάτω, μπορούμε να δούμε τις καλλιεργητικές εργασίες που γίνονται μέσα στον Μάρτιο.

Όργωμα
Για όσους δεν οργώσατε πρέπει να βιαστείτε ώστε να προλάβουν να διαλυθούν οι σβόλοι και να βγουν κάποια ζιζάνια.
Λίπανση
Μετά το όργωμα και κατά την προετοιμασία του κήπου μπορούμε να εφαρμόσουμε το λίπασμα (βιολογικό ή συμβατικό), που θέλουμε να πάει στα 5 cm βάθος. Η κατεργασία του εδάφους είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία, γι’ αυτό και αξίζει να της δώσετε προσοχή. Δεν θέλουμε να κάνουμε σπορές σε συμπιεσμένο υγρό έδαφος γιατί είναι πηγή μυκήτων και δεν υπάρχει καλός αερισμός. Ανακινείστε με τσουγκράνα ελαφριά το έδαφος.

Για να προστατέψουμε τα φυτά, χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο χαλκός, το θειάφι, ο θερινός πολτός, ο βάκιλος Θουριγγίας, η φυσική πυρεθρίνη και τα άλατα καλίου. Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδια σκευάσματα με φυσικά υλικά για την οικολογική προστασία των φυτών για να ψεκάσουμε τα φυτά μας.

Οι δουλειές αυτή την εποχή είναι πολλές, όρεξη να έχετε και διάθεση για δημιουργία.

Ορισμένα σπιτικά υλικά που χρησιμοποιούμε στον κήπο είναι η μαγειρική σόδα, το πράσινο σαπούνι, το γάλα, το ξύδι, το πιπέρι καγιέν, η κανέλα και η τσουκνίδα. Και βέβαια να μην ξεχάσουμε την στάχτη που εφαρμόζουμε γύρω από τα φυτά για την προστασία από σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες, καθώς αυτή την περίοδο παρατηρείται κινητικότητα λόγω αυξημένης υγρασίας.

Κλαδέματα
Ελπίζω να τελειώσατε το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων. Μπορείτε να συνεχίσετε τα κλαδέματα εφόσον ακόμα τα δέντρα είναι αδρανή και δεν έχουν πετάξει οφθαλμούς.

Μην επιλέγεται υγρές μέρες για κλάδεμα. Υπάρχουν σοβαρές ασθένειες του ξύλου που μπορούν να κάνουν ζημιές. Μετά το κλάδεμα κάνουμε επέμβαση με κάποιο μυκητοκτόνο. Αυτή την περίοδο κλαδεύουμε (τριανταφυλλιές, ορτανσίες, γιασεμί κ.α).

Σπορές
Η άνοιξη είναι η εποχή των νέων φυτεύσεων και των μεταφυτεύσεων. Μέσα στον Μάρτιο, ξεκινάμε για να φυτέψουμε καλλωπιστικά φυτά και αρωματικά φυτά στον κήπο μας ή στις γλάστρες του μπαλκονιού μας. Όλες τις φυτεύσεις που θα κάνετε να προσπαθείτε το χώμα να είναι προς το στεγνό και να μην έχει πολύ υγρασία. Μην βιαστείτε να σπείρετε σε υγρό έδαφος.

Σπορές λαχανικών σε σπορείαόπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, μαρούλια.

Σπορές λαχανικών στον κήπο: παντζάρι, αρακάς, καρότα, ραπανάκια, μαρούλια, σπανάκι, ραδίκι, κρεμμυδάκι πράσινο.

Σπορές Αρωματικών στον κήπο: Μαιντανός, βασιλικός κα.

Φυτεύσεις καρποφόρων δέντρων: Mε γυμνόριζα (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια), φυτεύσεις βατόμουρα κ.α.

Φυτεύσεις καλλωπιστικών
Με γυμνόριζα τριαντάφυλλων σε ηλιόλουστες θέσεις, μεταφυτεύουμε γαρίφαλα, πανσέδες, μολόχες, επίσης φυτεύουμε βολβούς από ζουμπούλια, υάκινθοι, κρίνα κ.α. Λίγο διάστημα ακόμα έμεινε για φυτεύσεις καλλωπιστικών θάμνων. Επίσης τώρα φυτεύουμε και το γκαζόν.

Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας μοσχεύματα από καλλωπιστικούς θάμνους ( μανόλιες, καμέλιες, κ.α.) αυτήν την εποχή ώστε να τα μεταφυτέψετε στις θέσεις που θέλετε του χρόνου.

Φυτεύσεις πατάτας και κρεμμυδιού
Εφόσον έγινε η προβλάστηση του σπόρου μπορούμε να ξεκινήσουμε την σπορά της πατάτας. Το έδαφος που θα επιλέξετε πρέπει να είναι σχετικά ελαφρύ και να έχει γίνει καλή προετοιμασία.

Επίσης, φυτεύουμε κοκκάρι για καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού, σε αφράτα εδάφη για να έχουμε καλή παραγωγή μετά από 3 - 4 μήνες, μέσα στο καλοκαίρι.

Ίσως, χρειαστεί να σκεπάσουμε τα πρώτα κηπευτικά μας με ειδικό νάιλον για προστασία των φυτών από το κρύο. Στις πρώιμες φυτεύσεις, η παγωνιά της νύχτας μπορεί να καθηλώσει την ανάπτυξη των νεαρών λαχανικών μας και να μειώσει την καρποφορία τους.

Για όσους αγαπούν την κηπουρική, για όσους θέλουν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τον κήπο και το μπαλκόνι τους αλλά και να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά, ο Μάρτιος είναι ο κατάλληλος μήνας για να ξεκινήσουν

Μεταφυτεύσεις
Για τη μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρες, με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα που ήταν φυτεμένα.

Κατά τη μεταφύτευση των φυτών, σπάμε τα λεπτά ριζίδια του φυτού, στις άκρες της ρίζας, τσιμπώντας τα με τα δάκτυλα μας για να ανανεωθούν και να μπορούν να απορροφούν καλύτερα νερό και θρεπτικά συστατικά στο καινούριο περιβάλλον.

Επίσης, αυτή την εποχή μπορούμε να φυτέψουμε και καρποφόρα δέντρα που είναι ριζωμένα σε γλάστρα με χώμα, από βερικοκιές και συκιές μέχρι λεμονιές και πορτοκαλιές, σε αντίθεση με την περίοδο του χειμώνα που γίνεται φύτευση με γυμνόριζα φυτά χωρίς μπάλα χώματος.

Συγκομιδή λαχανικών
O Μάρτιος είναι ο μήνας που συγκομίζουμε λαχανικά από τις όψιμες φυτεύσεις του φθινοπώρου, όπως μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, παντζάρια, σπανάκι, σέσκουλα και καρότα. Από το χειμωνιάτικο λαχανόκηπο μας, θα συγκομίζουμε μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, η ρόκα, το κόλιαντρο, το φρέσκο κρεμμύδι και το φρέσκο σκόρδο για να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες και να συνοδεύσουμε διάφορες συνταγές μαγειρικής.

Από τα καρποφόρα δέντρα που έχουμε στον κήπο μας, θα έχουμε και από εκεί συγκομιδή φρέσκων λαχταριστών φρούτων. Αυτή την εποχή, συλλέγουμε μανταρίνια ποικιλίας Ανκόρ, ομφαλοφόρα πορτοκάλια ποικιλίας Μέρλιν, λεμόνια, καθώς και τα πολύ θρεπτικά γκρέιπφρουτ και αβοκάντο.

Ποτίσματα
Μέσα στον Μάρτιο, ξεκινάμε και τα πρώτα ποτίσματα, ειδικά στις νότιες περιοχές της χώρας που εμφανίζουν ανομβρία. Το σωστό πότισμα είναι ίσως η πιο σημαντική καλλιεργητική φροντίδα, απαραίτητη για τα φυτά του κήπου μας για να έχουν καλή ανάπτυξη και ανθοφορία.

Αυτή την περίοδο, σχεδιάζουμε και το πότισμα του λαχανόκηπου μας, στις νέες φυτεύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιλέγουμε το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι πιο αποτελεσματικό, πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά πιο ωφέλιμο.

Πηγήthes.gr ( με πληροφορίες από geoponoi.gr, mistikakipou.gr)