Ενίσχυση αγοράς λιπασμάτων | Με 12 ευρώ/στρ για τα αροτραία και 18 ευρώ για τα δένδρα

Στα 12 ευρώ το στρέµµα για τα αροτραία και 18 ευρώ για τα δέντρα διαµορφώνεται η ενίσχυση αγοράς λιπασµάτων που δροµολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους που αποδεσµεύονται για τη χώρα από το αποθεµατικό κρίσης της ΕΕ

Ενίσχυση αγοράς λιπασμάτων | Με 12 ευρώ/στρ για τα αροτραία και 18 ευρώ για τα δένδρα 

Οι πληροφορίες θέλουν την ενεργοποίηση ενός τριπλού φίλτρου για την πίστωση της ενίσχυσης η οποία θα έχει αναδροµική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022 µέχρι τις 30 Ιουνίου. 

Με τον έως τώρα προγραµµατισµό, για να στοιχειοθετήσουν φάκελο ενίσχυσης οι αγρότες θα χρειαστεί να προσκοµίσουν τα φετινά τιµολόγια αγοράς λιπασµάτων και να εµφανίζεται δηλωµένο στο ΟΣΔΕ το αγροτεµάχιο και η καλλιέργεια. Συµπληρωµατικά σε αυτά, θα αξιοποιηθεί και µια βάση δεδοµένων, η οποία είναι έτοιµη, βάσει της οποίας προκύπτουν οι ανάγκες της κάθε καλλιέργειας σε λίπανση.

Για να προχωρήσει το µέτρο της επιδότησης, η Βάθη αναµένει την έγκριση του οικονοµικού επιτελείου για ένα κονδύλι 26 εκατ. ευρώ το οποίο θα συµπληρωθεί στα 26 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το αποθεµατικό κρίσης. 

Διαµορφώνεται δηλαδή, ένα πακέτο 52 εκατ. ευρώ. ∆εν αποκλείεται όµως, εφόσον διαµορφωθεί το απαιτούµενο δηµοσιονοµικό περιθώριο, το τελικό ποσό να ανέλθει στα 78 εκατ. ευρώ, να τριπλασιαστεί δηλαδή το κοινοτικό κονδύλι, κάτι το οποίο ο ευρωπαϊκός κανονισµός επιτρέπει.

(Γιώργος Κοντονής - agronews.gr)