Ο 60χρονος από τα Ιωάννινα που κατασκευάζει ελικόπτερα

Ένα ταξίδι γνώσης είναι η ζωή του 60χρονου Παναγιώτη Μπάκα από τα Σερβιανά Ιωαννίνων, ιδιοκτήτη Σχολής οδηγών, που από μικρή ηλικία είχε έμφυτη κλίση στις κατασκευές και στα μαστορέματα.

Ελικόπτερα '' Made in Creece '' από τα Ιωάννινα (photo/veteranos.gr)

Μετά το στρατό, το 1980, στο μυαλό του Παναγιώτη Μπάκα μπήκε η ιδέα να φτιάξει το δικό του ελικόπτερο!

Οι γνώσεις ήταν περιορισμένες, καθώς ήταν απόφοιτος λυκείου, ενώ την εποχή εκείνη το ίντερνετ σαν τεχνολογία που ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχε, ώστε να βρει ιδέες και σχέδια που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν στην κατασκευή του ελικοπτέρου.

Το πρώτο βήμα ήταν σχετικά εύκολο για τον ίδιο. Βρήκε βιβλία και συγγράμματα από πανεπιστήμια, άρχισε να διαβάζει και ταυτόχρονα σχεδίαζε το κατασκευαστικό και μηχανικό κομμάτι του ελικοπτέρου.

Μια δεκαετία αργότερα, το 1990 το πρωτότυπο ελικόπτερο ήταν έτοιμο να πετάξει! Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο παλαιό αεροδρόμιο Κατσίκας και όλο αγωνία περίμεναν το ελικόπτερο να απογειωθεί! Πράγματι εκείνη την ημέρα Παναγιώτης τα κατάφερε, το ελικόπτερο ξεκόλλησε από το έδαφος και πήρε ύψος 5 μέτρων, οπότε όλοι άρχισαν να χειροκροτούν. Το πρόσωπο του νεαρού τότε κατασκευαστή έλαμπε από χαρά, το όνειρο του είχε γίνει πραγματικότητα ...

Ο 60χρονος από τα Ιωάννινα Παναγιώτης Μπάκας που κατασκευάζει ελικόπτερα (photo/newsbomb.gr)

Η διαδρομή προς την επιτυχία δεν ήταν τόσο εύκολη, εξαντλητικές ώρες δοκίμων, δύσκολες εξισώσεις, που έπρεπε να βρει την λύση, ώστε το ελικόπτερο να μπορεί να πετάξει…

Οι αποτυχίες πολλές … οι αστοχίες υλικών, η καταστροφή τμημάτων του ελικοπτέρου κατά τις δόκιμες ήταν καθημερινό φαινόμενο. Όμως το πείσμα, η θέληση και το μεράκι για την κατάκτηση του στόχου του έδωσαν την δύναμη, που χρειαζόταν.

Σήμερα σαράντα χρονιά μετά ο 60χρονος κατασκευαστής έχει φτιάξει το δεύτερο του ελικόπτερο. Πρόκειται για ένα μονοθέσιο ελικόπτερο με φτηνά υλικά του εμπορίου, φέρει κινητήρα αυτοκίνητου με πολλές τροποποιήσεις και εφαρμογή κατασκευαστικών καινοτομιών.

Το μίνι ελικόπτερο είναι σχεδιαστικά και κατασκευαστικά MADE ΙΝ GREECE και είναι μοναδικό καθώς το πρωτότυπο που έφτιαξε δεν είναι αντίγραφο κάποιου αλλού ελικοπτέρου, όπως ο ίδιος δηλώνει.

Μάλιστα πολλές φόρες τον επισκέφθηκαν φοιτητές και καθηγητές από το Πολυτεχνείο για να μάθουν και να ερευνήσουν τις καινοτομίες που εφαρμόζει στο πρωτότυπο ελικόπτερο.

Ένας δάσκαλος οδήγησης που κατασκευάζει ελικόπτερα

Η φήμη του Παναγιώτη Μπάκα έχει φτάσει και στο εξωτερικό καθώς Ιταλοί, Αυστραλοί  επιχειρηματίες και επιστήμονες από το Μεξικό ήρθαν στα Σερβιανά Ιωαννίνων για να του προτείνουν συνεργασία, ακόμη και να αγοράσουν το όλο πρότζεκτ, κάτι βέβαια που αρνήθηκε! Ο λόγος, όπως μας εξήγησε είναι απλός, το μίνι ελικόπτερο είναι ελληνικό προϊόν και κάποια μέρα, αφού ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες δόκιμες και τις ώρες πτήσης μέχρι να πάρει πιστοποίηση, ίσως καταφέρει να το βγάλει στην παραγωγή μέσω κάποιας ελληνικής βιομηχανίας.

Μεγάλη ήταν και η βοήθεια της συζύγου του Αναστασίας, που στα δύσκολα και βαριά τμήματα του ελικοπτέρου, αναλάμβανε δράση μετά τα οικιακά! ''Ήταν ο Αρχιμάστορας'', λέει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Μπάκας, ''η σύζυγος μου έμαθε όλα τα μηχανικά μέρη του ελικοπτέρου''.


Πηγή - ertnews.gr