Από στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, στα έλαια από ντόπια βότανα

Την είσοδό της στις διεθνείς αγορές µέσω εξαγωγών, πραγµατοποιεί αυτή την περίοδο η εταιρεία Alexpant, η οποία διατηρεί καθετοποιηµένη καλλιέργεια, απόσταξη και τυποποίηση βρώσιµων και καλλυντικών ελαίων από βιολογικά βότανα, όπως ρίγανη και λεβάντα.

Από στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, στα έλαια από ντόπια βότανα

Η εταιρεία προχώρησε στη δηµιουργία της µονάδας παραγωγής που βρίσκεται στη Βιοµηχανική Περιοχή της Τρίπολης, ενώ έλαβε άδεια λειτουργίας τον περασµένο Δεκέµβριο και ήδη οι πρώτες ποσότητες προϊόντων διατίθενται στην αγορά, είτε σε ελληνικά καταστήµατα βιολογικών και delicatessen προϊόντων, είτε σε επιλεγµένα σηµεία πώλησης στο εξωτερικό, τα οποία αναλαµβάνουν να διοχετεύσουν στην αγορά κατά τόπους συνεργάτες της εταιρείας προς το παρόν στη Γαλλία και στη Γερµανία. Στόχος είναι µετά την ολοκλήρωση της φετινής περιόδου απόσταξης να γίνουν επαφές για επέκταση σε Καναδά και Νότια Κορέα.

Η Alexpant έχει ιδιόκτητα 180 στρέµµατα καλλιέργειας ρίγανης, λεβάντας και δεντρολίβανου στην περιοχή της Κανδήλας, στο Λεβίδι Αρκαδίας, περίπου 30 χιλιόµετρα από την Τρίπολη. Από το 2023 πρόκειται να ξεκινήσει πρόγραµµα συµβολαιακής γεωργίας µε παραγωγούς της Αρκαδίας. «Η συµβολαιακή θα υλοποιηθεί µε ανθρώπους στην περιοχή µας, έχουν δει τις φυτείες µας, γνωρίζουν το ρίσκο και τα αποτελέσµατα της συγκεκριµένης καλλιέργειας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν µαζί µας», λέει ο ιδρυτής της επιχείρησης, Αλέξιος Παντελιάς.

«Την τρέχουσα περίοδο εισερχόµαστε στις αγορές αποκλειστικά µε βιολογικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουµε τις απαιτούµενες πιστοποιήσεις που κάνουν τη διαφορά. ∆ιατηρούµε πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος και για την καλλιέργεια και για το εργοστάσιό µας, καθώς και πιστοποίηση FSSC 22000 για βρώσιµα προϊόντα, µε ιδιαίτερα απαιτητικές προδιαγραφές», λέει ο κ. Παντελιάς.

Η εταιρεία προχώρησε στη δηµιουργία της µονάδας παραγωγής που βρίσκεται στη Βιοµηχανική Περιοχή της Τρίπολης, ενώ έλαβε άδεια λειτουργίας τον περασµένο Δεκέµβριο και ήδη οι πρώτες ποσότητες προϊόντων διατίθενται στην αγορά

Ο ίδιος έχοντας θητεύσει ως στέλεχος της Παγκόσµιας Τράπεζας σε διάφορες χώρες του κόσµου, αποφάσισε το 2019 να αφοσιωθεί αποκλειστικά στον πρωτογενή τοµέα, επενδύοντας στην κατασκευή της συγκεκριµένης εγκατάστασης και στην ίδρυση της Alexpant. Επιθυµία του, όπως λέει, είναι να οδηγήσει την ελληνική γεωργία στο κατώφλι µεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, όπου θα διαθέτει τα προϊόντα του.

Η εταιρεία επί του παρόντος παράγει αποκλειστικά έλαια βοτάνων, ενώ έως το τέλος του 2022 θα προχωρήσει και στην παραγωγή ελαίων από ευκάλυπτο. Βασικό της προϊόν είναι το βιολογικό ριγανέλαιο. «Η χρήση του είναι πολλαπλή, σε παραφαρµακευτικά προϊόντα, ως ενισχυτικό γεύσης στα τρόφιµα, ως φυσικό αντιβιοτικό σε ζωοτροφές για εκτροφή κοτόπουλων ή ζώων», εξηγεί ο ίδιος.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής που ακολουθεί είναι η χρήση βιώσιµων πρακτικών στην παραγωγή. Για παράδειγµα το νερό ψύξης για την απόσταξη των βοτάνων, επαναχρησιµοποιείται, µε αποτέλεσµα την σηµαντική εξοικονόµηση ποσοτήτων νερού καθηµερινά. «Μετά τη συγκοµιδή της ρίγανης ή των άλλων φυτών, επιστρέφουµε το υπόλειµµα στα χωράφια σε µορφή κοµπόστ ως βελτιωτικό για το έδαφος». Eπί της ουσίας το έλαιο ρίγανης µπορεί να χρησιµοποιηθεί ακόµα και σε µία σαλάτα ή ως συστατικό για τη βιοµηχανία τροφίµων αλλά και ως καλλυντικό. Η µεταποίηση και η απόσταξή του γίνεται σε περίπου τέσσερις ώρες µετά τη συγκοµιδή, µε τη χρήση ξηρού ατµού στα καζάνια της µονάδας και σε θερµοκρασία 98 βαθµών.

Alexpant REGENERATE NATURE (photo/agronews.gr)

(Γιώργος Λαμπίρης - agronews.gr)