Το πρώτο πάρκο στον κόσμο που φωτίζεται από φυτά

Πόσο δυνατό είναι η φύση να ποτίσει ένα ολόκληρο πάρκο

Αυτή ήταν η ερώτηση που έθεσαν στους εαυτούς τους οι προγραμματιστές της ιδέας στην Ολλανδία και που χάρη στις προσπάθειές τους κατάφεραν να την κάνουν πραγματικότητα.

Στην Ολλανδία το πρώτο πάρκο στον κόσμο που φωτίζεται από φυτά 

Το Ρότερνταμ έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που διαθέτει πάρκο με φωτισμό που τροφοδοτείται με φυτά, μια εντελώς φιλική προς το περιβάλλον και διαδραστική ιδέα και ελπίζουν να το χρησιμοποιήσουν σε μεγάλη κλίμακα.

Το Park of Tomorrow είναι ένας μικρός χώρος πρασίνου στην περιοχή IJsselmonde στο Reyeroord που έχει γίνει ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης. Το καινοτόμο αστικό πάρκο εγγυάται για μια ιδιαίτερη εμπειρία για τους επισκέπτες του.

Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αντιδρούν στην παρουσία του κόσμου, κάνοντας την επίσκεψη διασκεδαστική και διαφορετική. 

Αυτό που επιδιώχθηκε να επιτευχθεί είναι ότι μικρά φώτα που τροφοδοτούνται από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταδίδουν το φως τους, μια τεχνολογία που ισχυρίζονται ότι είναι εντελώς πράσινη. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας για να προσφέρει μαι παράσταση το απόγευμα.

Για όσους εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες για τη λειτουργία του, θα εξηγήσουμε εν συντομία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα φυτά παράγουν οργανική ύλη μέσω φωτοσύνθεσης επομένως μέρος της αποβάλλεται στο έδαφος μέσω των ριζών τους. Το έδαφος περιέχει βακτήρια που βοηθούν στη διάσπαση του υλικού και με τη σειρά τους, απελευθερώνουν ηλεκτρόνια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ουσιαστικά λοιπόν τα ηλεκτρόνια, θα συλληφθούν και θα μεταφερθούν μέσω ενός σύρματος σε όλα τα φώτα. Μπορεί να ακούγεται λίγο ακατόρθωτο αλλά είναι πραγματικό.

'' Εκτός από το γεγονός ότι αυτή η τεχνολογία είναι εξαιρετικά υψηλής τεχνολογία, είναι επίσης πολύ ποιητική. Γιατί η ενέργεια ζωντανεύει ξαφνικά και έτσι φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και τη φύση.

Όταν περπατάς μέσα σε αυτή τη πράσινη λωρίδα στο σκοτάδι, νιώθεις ότι ο φωτισμός είναι ζωντανός και αφήνεις τον εαυτό σου να εκπλαγεί από τη δύναμη της φύσης. '' σχολίασε ο σχεδιαστής Ermi van Oers.

τα φυτά παράγουν οργανική ύλη μέσω φωτοσύνθεσης επομένως μέρος της αποβάλλεται στο έδαφος μέσω των ριζών τους. Το έδαφος περιέχει βακτήρια που βοηθούν στη διάσπαση του υλικού και με τη σειρά τους, απελευθερώνουν ηλεκτρόνια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ουσιαστικά λοιπόν τα ηλεκτρόνια, θα συλληφθούν και θα μεταφερθούν μέσω ενός σύρματος σε όλα τα φώτα.

Μια από τις πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν με το έργο είναι η αξιοποίηση της επιφάνειας της πόλης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υποστήριξαν επίσης την βιοποικιλότητα και το σημαντικότερο, μείωσαν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δημιουργώντας ταυτόχρονα φως.

'' Στη Reyeroord επιλέξαμε μια προσέγγιση που εστιάζει στις επιθυμίες και τα όνειρα των κατοίκων. Εδώ, οι κύριες καινοτομίες της πόλης μεταφέρονται στο δρόμο. Από την ενεργειακή μετάβαση, την κλιματική προσαρμογή, την καταπολέμηση της φτώχειας μέχρι την εφαρμογή του περιβαλλοντικού νόμου. έτσι βλέπουμε τη Reyeroord ως μια υποδειγματική γειτονιά του μέλλοντος. Είναι ένα απο τα καινοτόμα έργα στην περιοχή IJsselmonde σχολίασε ο σύμβουλος Bert Wijbenga.'' 

Tο πρωτότυπο ή η ιδέα αυτού του τύπου πάρκου βρίσκεται ακόμα στην περίοδο έρευνας και ανάπτυξης, ωστόσο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τις μελλοντικές γενιές.

Δεν πρόκειται μόνο για τη δυνατότητα να έχουμε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια αλλά και για να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι για την υπερβολική χρήση της.

Εν το μεταξύ, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της φανταστικής ιδέας, αφού οι υπεύθυνοι του έργου σχολίασαν ότι το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο καιρός. 

Πηγήporquenosemeocurrio.net (mynewaroundtheworld.blogspot.com)

Πηγή videoErmi van Oers