Σε λειτουργία η πρώτη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στη Βόρεια Ελλάδα

Επένδυση 6,5 εκατ. ευρώ του επιχειρηματία και πρώην προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη, Γιώργου Γαλανού

Σε λειτουργία η πρώτη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στη Βόρεια Ελλάδα

H πρώτη αδειοδοτημένη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργεί στο Κιλκίς. Στις αρχές Νοεμβρίου θα φυτευτούν οι πρώτοι σπόροι κάνναβης και η πρώτη παραγωγή ξηρού ανθού και ελαίου θα βγει την προσεχή άνοιξη.

Μια επένδυση 6,5 εκατ. ευρώ του επιχειρηματία και πρώην προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη, Γιώργου Γαλανού

Πίσω από την επένδυση για την κατασκευή της μονάδας της Grecan βρίσκεται ο επιχειρηματίας Γιώργος Γαλανός, ιδιοκτήτης της εταιρείας σεκιούριτι Swedish Systems και πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη. «Μου αρέσει να κάνω πράγματα που δεν τα κάνει κανένας. Έβλεπα ότι άνοιγε η προοπτική για χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς και ήθελα να είμαι από τους πρώτους» αναφέρει. Μέχρι στιγμής η επένδυση για την κατασκευή των θερμοκηπίων και της μονάδας επεξεργασίας του προϊόντος αγγίζει τα 6,5 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο «δεν λάβαμε επιδότηση, ούτε δάνειο. Ήταν επιλογή μας, πήραμε το ρίσκο για να μη χάσουμε χρόνο με τη γραφειοκρατία» λέει.

H ιδέα για την επένδυση προέκυψε στα τέλη του 2018. Εκείνο το διάστημα δόθηκαν δεκάδες άδειες εγκατάστασης. «Πολλοί πίστευαν ότι θα είναι όπως οι άδειες ταξί και θα μπορέσουν να τις μεταπωλήσουν. Εμείς προχωρήσαμε γρήγορα στην κατασκευή της μονάδας γιατί μας ενδιαφέρει η παραγωγή» εξηγεί ο κ. Γαλανός. Από τις 129 άδειες εγκατάστασης που δόθηκαν αρχικά, μόλις δύο εταιρείες προχώρησαν στην κατασκευή μονάδας και έλαβαν άδεια λειτουργίας, η ισραηλινών συμφερόντων Tikun Olam στην Κόρινθο και η Grecan στο Κιλκίς.

Τα εγκαίνια της Grecan, έγιναν την περασμένη Κυριακή . Στη μονάδα θα δουλεύουν αρχικά 40 - 45 άτομα (γεωπόνοι, χημικοί, επιβλέποντες και εργάτες γης), ενώ υπάρχει προοπτική διπλασιασμού αυτού του αριθμού, εφόσον η εταιρεία επεκταθεί σε παρακείμενα οικόπεδα που διαθέτει. Σύμφωνα με τον κ. Γαλανό, πριν καν ακόμη τεθεί σε λειτουργία η μονάδα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων για απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

Πιστοποιημένα προϊόντα κάνναβης

Η μονάδα είναι αδειοδοτημένη για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και πιστοποιημένη κατά GMP, πιστοποίηση που οφείλουν να έχουν όλες οι φαρμακοβιομηχανίες. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε χώρο 9,5 στρεμμάτων στον Περίανθο Κιλκίς. Στα θερμοκήπια, έκτασης 6,5 στρεμμάτων θα αναπτύσσονται φυτά φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L, περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%. Οι πρώτοι αριθμημένοι και πιστοποιημένοι σπόροι θα εισαχθούν από την Ολλανδία στα τέλη Οκτωβρίου, με σκοπό να αναπτυχθούν τα πρώτα μικρά φυτά. Ο κάθε καλλιεργητικός κύκλος διαρκεί τρεις μήνες και στόχος είναι από τις τέσσερις σοδειές να προκύπτει παραγωγή 4 - 4,5 τόνων σε ετήσια βάση.

Στα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου περιλαμβάνονται υπερσύγχρονα όργανα μετρήσεων για την περιεκτικότητα του φυτού σε THC, καθώς επίσης και αναλυτές που πιστοποιούν ότι στο τελικό προϊόν δεν ανιχνεύονται φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Το τμήμα μεταποίησης διαθέτει ξηραντήρες, μηχανήματα εκχύλισης και συσκευασίας, είτε για τον ξηρό ανθό είτε για το έλαιο κάνναβης. «Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι πρόκειται για προϊόν ελεγμένο, πιστοποιημένο και με σταθερή ποιότητα και στην περιεκτικότητα σε THC που ζητά η εκάστοτε φαρμακοβιομηχανία» εξηγεί ο Ευγένιος Ιωαννίδης, υπεύθυνος λειτουργίας της μονάδας.

Μάλιστα το προσεχές διάστημα η εταιρεία θα συνεργαστεί με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για την υλοποίηση μιας πιλοτικής καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης για ερευνητικούς σκοπούς.

Μεγάλη ζήτηση

Με βάση την ελληνική νομοθεσία προς το παρόν τα προϊόντα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά παρά μόνο να εξάγονται σε φαρμακοβιομηχανίες ή άλλες αδειοδοτημένες εταιρείες. Στις αρχές του καλοκαιριού η Grecan θα κάνει την πρώτη εξαγωγή στη γερμανική αγορά. «Υπάρχει απίστευτη ζήτηση. Μόνο οι φαρμακοβιομηχανίες της Γερμανίας χρειάζονται 24 τόνους πιστοποιημένης πρώτης ύλης, ενώ από το 2024 που θα επιτραπεί η ενήλικη χρήση η ζήτηση θα φτάσει στους 500 τόνους» αναφέρει ο κ. Γαλανός. Μάλιστα στα σχέδιά του είναι να δραστηριοποιηθεί και σε καταστήματα για ενήλικη χρήση στη Γερμανία, όταν αυτό καταστεί νόμιμο. Ο ίδιος οραματίζεται η Grecan να εξελιχθεί στην πρώτη φαρμακοβιομηχανία για προϊόντα κάνναβης στην Βόρεια Ελλάδα, και όταν επιτραπεί από τον νόμο να διαθέτει τα προϊόντα της εταιρείας και στην εγχώρια αγορά.

Αστυνομικός έλεγχος σε όποιον και ό,τι περνά την πόρτα της Grecan

Λόγω της φύσης του προϊόντος, ο νόμος προβλέπει αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ η είσοδος τρίτων στη μονάδα γίνεται κατόπιν άδειας που δίνει η αστυνομία.

Αστυνομικοί θα βρίσκονται κατά την παραλαβή των σπόρων και του πολλαπλασιαστικού υλικού αλλά και κατά την εξαγωγή των τελικών προϊόντων. Οι εγκαταστάσεις θα ελέγχονται από προσωπικό ασφαλείας και 128 κάμερες και το μαγνητοσκοπημένο υλικό θα βρίσκεται στη διάρκεια της αστυνομίας για τρεις μήνες.

Σοφία Χριστοφορίδου - makthes.gr