Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην Ισπανία επηρεάζουν εσοδεία 2024/25 και τιμές παραγωγού

οι βροχές έχουν φτάσει περίπου τα 70 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο μέσα σε επτά ημέρες

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην Ισπανία επηρεάζουν εσοδεία 2024/25 και τιμές παραγωγού

Οι βροχοπτώσεις που καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί στην Ανδαλουσία σηματοδοτούν την επερχόμενη παραγωγή και επηρεάζουν τις τιμές παραγωγού.

Η παραγωγή της εσοδείας 2023/24 είναι πια λίγο - πολύ δεδομένη και δεν αναμένονται εκπλήξεις, ιδίως μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το ισοζύγιο που έκλεισε ο Γενάρης του 2024 στην Ισπανία 

Το Ισπανικό ισοζύγιο ελαιολάδου Ιανουαρίου 2024, παραγωγή και πωλήσεις αισιοδοξίας

Όμως, ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την επερχόμενη εσοδεία 2024/25; Αυτό αποτελεί το πιο φλέγον ερώτημα, που όλους απασχολεί γιατί αναπόφευκτα επηρεάζει την πορεία των τιμών.

Μετά από δύο χρόνια ξηρασίας, που κινδύνευσε ακόμη και το φυτικό κεφάλαιο της Ανδαλουσίας, δηλαδή του επίκεντρου της ισπανικής, άρα και της παγκόσμιας ελαιοκαλλιέργειας, η μέτρηση των βροχοπτώσεων αποτελεί έναν πολύ σημαντικό και αξιόπιστο δείκτη των επερχόμενων εξελίξεων. 

Τα νέα από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στην Ανδαλουσία, όπως αναφέρει η Olimerca, είναι σχετικά ενθαρρυντικά έως και αισιόδοξα, καθώς τον Φεβρουάριο μέσα σε επτά ημέρες έχουν φτάσει περίπου τα 70 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με τα έως τώρα συνολικά νούμερα για το τρέχων υδρολογικό έτος (2024) να είναι 305 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο για τη Σεβίλλη, 275 για την Κόρδοβα και 213 για τη Χαέν.

Πίνακας: Βροχόπτωση στην Ανδαλουσία (λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) (*). Κλιματικές τιμές για το υδρολογικό έτος (**) και την περίοδο από 4 έως 10 Φεβρουαρίου 2024.

  • Σεβίλλη:
    • Μέσο υδρολογικό έτος: 305 λίτρα/τ.μ.
    • Τρέχων μήνας: 69 λίτρα/τ.μ.
  • Κόρδοβα:
    • Μέσο υδρολογικό έτος: 275 λίτρα/τ.μ.
    • Τρέχων μήνας: 63,1 λίτρα/τ.μ.
  • Χαέν:
    • Μέσο υδρολογικό έτος: 213 λίτρα/τ.μ.
    • Τρέχων μήνας: 44 λίτρα/τ.μ.
  • Γρανάδα:
    • Μέσο υδρολογικό έτος: 158 λίτρα/τ.μ.
    • Τρέχων μήνας: 39 λίτρα/τ.μ.

(*) λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο (L/m2) = χιλιοστά (mm) ύψους νερού (βροχής στη συγκεκριμένη περίπτωση)

(**) υδρολογικό έτος (hydrological year ή water year): περίοδος από 1 Οκτωβρίου ενός έτους έως 30 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους και αναφέρεται με το έτος στο οποίο ολοκληρώνεται 

(***) κλίμα, κλιματικές τιμές: ο μέσος καιρός, μέσες καιρικές τιμές με βάση καταγραφές τουλάχιστον 30 ετών

Το olivenews ζήτησε τη γνώμη γεωπόνου, ειδικού επί των αρδεύσεων, ο οποίος μας διευκρίνησε ότι κατ΄αρχήν πρόκειται για πολύ ικανοποιητικές βροχοπτώσεις. Π.χ. στην Σεβίλλη οι κλιματικές τιμές βροχόπτωσης για ολόκληρο το υδρολογικό έτος είναι 305 mm βροχής και μέχρι τώρα για τον Φεβρουάριο 69 mm, άρα την τελευταία εβδομάδα είχε πάρα πολύ νερό.

Ανατρέχοντας σε ιστορικά στοιχεία βρίσκουμε ότι οι κλιματικές τιμές για τον Φεβρουάριο για καταγραφές 1961 -1990 ήταν 79 mm ενώ για 1979 έως και σήμερα 39 mm. Ακόμη,ενδιαφέρον ότι πέρυσι το Φεβρουάριο είχε ρίξει στη Σεβίλλη μόνο 12 mm βροχής όλο το μήνα. Η ερμηνεία αυτών των στοιχείων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, αν και η περιοδικότητα των φαινομένων βάζει ένα ερωτηματικό στην επικρατούσα αντίληψη περί “κλιματικής αλλαγής” ή και “κλιματικής κρίσης”.

Πέραν όμως των όποιων θεωρητικών μοντέλων, έχει σημασία να δούμε πώς οι βροχοπτώσεις την περίοδο αυτή συντελούν στο να υπάρχει επαρκής εδαφική υγρασία την άνοιξη, γεγονός που έχει θετική επίδραση στην παραγωγή του ίδιου αλλά και του επόμενου έτους και στη μείωση της παρενιαυτοφορίας (τουλάχιστον σε ορισμένες ποικιλίες και πάντα σε συνδυασμό με την κατάλληλη λίπανση και κυρίως το κατάλληλο κλάδεμα). Εφόσον συνεχιστούν με ανάλογους ρυθμούς τότε εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα και συντελούν στην δημιουργία αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση. Επισημαίνεται, και θα πρέπει να συνυπολογισθούν, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν και οι οποίες τείνουν να ενισχύουν το φαινόμενο της εξατμισοδιαπνοής, εξουδετερώνοντας σε ένα βαθμό τουλάχιστον τις ευεργετικές επιπτώσεις των βροχοπτώσεων.

Πηγήolivenews.gr