Καμία προσβολή από δάκο σε 270 στρέμματα βιολογικού ελαιώνα - Έτσι τα κατάφερα

Ταξιδέψαμε στην περιοχή Marche για να μάθουμε πώς μια εταιρεία με 27 εκτάρια βιολογικών ελαιώνων κατάφερε να παράγει απόλυτα υγιείς ελιές χωρίς την παραμικρή επίθεση από δάκο

φωτογραφία/olivonews.it

Στη σκιά του Colle dell’Infinito, υπάρχει ένα αγρόκτημα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η συγκομιδή της ελιάς μεταξύ των 27 εκταρίων βιολογικών ελαιώνών της. Και, δεν υπάρχει κανένα ίχνος προσβολής δάκου ανάμεσα στα φυτά.

Η εταιρεία ονομάζεται I tre filari. Iδιοκτήτης είναι η Silvia Sabbatini, υποστηριζόμενη από το πάθος του πατέρα της Stefano και με την υποστήριξη του συζύγου της Massimo Agnetti. 

Ο σύμβουλος της Confagricoltura Macerata, μας ανέφερε για αυτή τη σπάνια περίπτωση ακριβούς και έγκαιρης αγρονομικής διαχείρισης ελαιώνα, ικανή να καταπολεμήσει το δάκο της ελιάς που προκαλεί τόσες πολλές ζημιές στην κεντρική και βόρεια Ιταλία. 

Massimo Agnetti, είναι όλες οι ελιές σου πραγματικά υγιείς;

«Ναι, ασκούμε βιολογική γεωργία και φροντίζουμε ιδιαίτερα τους ελαιώνες μας. Δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε τέτοια αποτελέσματα χωρίς τόση μεγάλη προσοχή.»

Ας ξεκινήσουμε με τους ελαιώνες. Τι είδους είναι;

«Πρόκειται για παραδοσιακούς ελαιώνες, με μοτίβο φύτευσης 6x6, όπου συνυπάρχουν οι τυπικές ποικιλίες της περιοχής Marche, όπως Leccino, Ascolana Tenera, Raggia, Mignola, Carboncella, Piantone di Mogliano…».

Μπορείτε να εξηγήσετε πώς διαχειρίζεστε αυτούς τους ελαιώνες και ποιες παρεμβάσεις πραγματοποιείτε καθ' όλη τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου;

«Ας ξεκινήσουμε με το χειμερινό κλάδεμα. Επιλέξαμε το πολυκωνικό σχήμα βάζου. Η γνώση που μοιράστηκε μαζί μας ο Δρ. Giorgio Pannelli ήταν πολύ χρήσιμη σε αυτό, εξηγώντας τις καλύτερες τεχνικές για αυτό που αποκαλεί σωστή ισορροπία μεταξύ των φυσιολογικών αναγκών του φυτού και των απαιτήσεων παραγωγής του ελαιοκαλλιεργητή.»

φωτογραφία/olivonews.it

Και μετά το κλάδεμα;

«Πραγματοποιήσαμε δύο επεμβάσεις με χαλκό μεταξύ χειμώνα και άνοιξης για την ενίσχυση της βλάστησης και οργανική λίπανση με οργανικό κομπόστ ή σφαιρίδια με άνθρακα και άζωτο.»

Έτσι, υποθέτοντας ότι τα φυτά απολάμβαναν μια καλή βλαστική κατάσταση καθ' όλη τη διάρκεια της άνοιξης, η οποία ευνοούσε την ανθοφορία και την καρπόδεση, ερχόμαστε τώρα στον δάκο της ελιάς.

Καταρχάς, είχαμε μυκητολογικές προσβολές και εφαρμόσαμε προϊόντα με βάση τον χαλκό κατά των μυκητιακών παρασίτων τον Ιούλιο. Τις πρώτες ημέρες του ίδιου μήνα, αρχίσαμε να παρακολουθούμε το δάκο χρησιμοποιώντας χρωμοτροπικές παγίδες με ελκυστικές φερομόνες. Τοποθετήσαμε μία ή δύο ανά εκτάριο. Όταν είδαμε ότι οι συλλήψεις ξεπερνούσαν τις πέντε, εφαρμόσαμε θεραπείες με Spinosad χρησιμοποιώντας έναν ειδικό ψεκαστήρα, στις ποσότητες που συνιστώνται στην ετικέτα. Τελικά, πραγματοποιήσαμε επτά έως οκτώ θεραπείες, εξαλείφοντας εντελώς το δάκο.

Αυτό επέτρεψε την παραγωγή μονοποικιλιακών ποικιλιών ικανών να εκφράσουν πλήρως τις δυνατότητες κάθε ποικιλίας. 

Ο γεωπόνος Enzo Gambin, διευθυντής της Διαπεριφερειακής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών, πρόσθεσε: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε υγιείς ελιές και ποιοτικό λάδι. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι κανονισμοί ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων με τις συνιστώμενες παρεμβάσεις είναι με προϊόντα των μέσων και αρχών της δεκαετίας του 90 και δεν επαρκούν πλέον. Οι δραστικές ουσίες έχουν μειωθεί σημαντικά, η αιτιολογία των παρασίτων έχει αλλάξει και έχουν συμβεί σημαντικές αλλαγές στο κλίμα. Σήμερα, οι φυτοϋγειονομικές παρεμβάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ενδείξεις που παρέχονται από την παρακολούθηση, η οποία πρέπει να είναι έγκαιρη και συνεπής.

OlivoNews, GIORNALE DI OLIVICOLTURA E PENSIERO CIRCOLARE