Οι Κροάτες ελαιοκαλλιεργητές δημιουργούν νέα κατηγορία ελαιολάδου «Ultra Virgin»

Οι Κροάτες ελαιοκαλλιεργητές δημιουργούν νέα κατηγορία ελαιολάδου «Ultra Virgin» 

Μετά από αρκετά χρόνια διεθνούς αναγνώρισης σε διαγωνισμούς όπως ο NYIOOC (New York International Olive Oil Competition), μια ομάδα παραγωγών από τη Δαλματία της Κροατίας, που συμμετέχουν στο Club Oleum Primum Dalmaticum, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας ελαιολάδου: το ''Ultra Virgin''. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, το ''Ultra Virgin'' υπερβαίνει τα πρότυπα του έξτρα παρθένου και στοχεύει να προωθήσει τα δαλματικά ελαιόλαδα ανώτερης ποιότητας στους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει η διεθνής έκδοση Olive Oil Times, η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Διεθνές Συμπόσιο για τα Ελαιόλαδα της Κροατίας και της Αδριατικής Ακτής, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Πόστιρα, στο νησί Μπρατς. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι παραγωγοί να εξειδικευτούν στην παραγωγή ελαιολάδων της υψηλότερης δυνατής ποιότητας και να δοθεί στους καταναλωτές ένα απλό και αξιόπιστο μέσο αναγνώρισης αυτών των προϊόντων.

Για τους καταναλωτές, η ετικέτα ''Ultra Virgin'' και το λογότυπο του Club θα λειτουργούν ως εγγύηση εξαιρετικής και σταθερής ποιότητας. Κάθε φιάλη θα φέρει μοναδικό γραμμωτό κώδικα, μέσω του οποίου θα μπορεί να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του προϊόντος.

Τα χαρακτηριστικά των ελαιολάδων ''Ultra Virgin''

Σε αντίθεση με τα κοινά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία μπορούν να περιέχουν έως και 0,8 γραμμάρια ελεύθερων λιπαρών οξέων (όπως ελαϊκό οξύ) ανά 100 γραμμάρια, τα ''Ultra Virgin'' πρέπει να πληρούν πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές.

Περιέχουν το πολύ 0,4 γραμμάρια ελεύθερων λιπαρών οξέων ανά 100 γραμμάρια ελαιολάδου, ενώ ο δείκτης υπεροξειδίων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 6. Παράλληλα, η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες πρέπει να ξεπερνά τα 300 mg ανά κιλό, μετρημένη μέσω φασματοφωτομετρικής ανάλυσης. Ως σύγκριση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τα ελαιόλαδα με πάνω από 250 mg πολυφαινολών ανά κιλό ως προϊόντα με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Οι αισθητηριακές απαιτήσεις είναι επίσης ιδιαίτερα αυστηρές: η φρουτώδης γεύση, το πικάντικο και το πικρό πρέπει να φθάνουν τουλάχιστον το 3 στη γευστική κλίμακα, ενώ η συνολική μέση βαθμολογία πρέπει να είναι τουλάχιστον 10. Αυτά τα κριτήρια κατατάσσουν τα ''Ultra Virgin'' ανάμεσα στα ελαιόλαδα με φρουτώδη χαρακτήρα από μέτριο έως έντονο.

Αφού πληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις και ολοκληρωθούν οι ποιοτικοί έλεγχοι, το Club Oleum Primum Dalmaticum εκδίδει το Πιστοποιητικό Ultra Virgin, το οποίο επιβεβαιώνει την ένταξη του ελαιολάδου στη νέα κατηγορία.

Olimerca - Información Oleícola Independiente