Bόριο ( Βο ), Xλώριο ( Cl ) και Nάτριο ( Na ) στα φυτά

Το Βο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο ιδιαίτερα για ορισμένες καλλιέργειες αλλά και μικρή υπέρβασή του γίνεται ιδιαίτερα τοξική για τα φυτά. Η φυσιολογική του δράση δεν είναι απολύτως γνωστή. Το Βο βρίσκεται στα μεριστώματα, επηρεάζει σημαντικά την πρόσληψη Ca και άλλων κατιόντων και σχετίζεται με την βλάστηση των γυρεόκοκκων. Οι σπουδαιότερες πηγές του Βο αποτελούν το ορυκτό τουρμουλίνης και το θαλάσσιο νερό. Στα ξηρά κλίματα το συναντάμε ως άλας του Na.

Eίναι δυσκίνητο στοιχείο και η έλλειψη του προκαλεί επιβράδυνση της ανάπτυξης και με οξεία έλλειψη του παρατηρούμε καταστροφή στον ακραίο οφθαλμό. Στο έδαφος βρίσκεται υπό ανόργανη μορφή που εκπλύνεται εύκολα και σε οργανική μορφή. Στα ελαφρά εδάφη ,σχετικώς αλκαλικά και πλούσια σε οργανική ουσία, μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη καθώς οι παραπάνω συνθήκες ευνοούν τη δράση των μικροοργανισμών που καταναλώνουν τη μικρή ποσότητα του Βο. Σε περιπτώσεις ελλείψεως συνίσταται η χρήση 0,1kg/στρ. βόρακα


Το Cl θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για ορισμένα φυτά όπως το καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, τομάτα. Έχει παρατηρηθεί ότι περίσσεια Cl καθυστερεί σημαντικά την παραγωγή αμύλου στην καλλιέργεια της πατάτας και στα κτηνοτροφικά τεύτλα και υποβαθμίζει την ποιότητα στην καλλιέργεια του καπνού.

Περίσσεια Cl στο έδαφος μπορεί να παρουσιαστεί σε ξηρά κλίματα και σε παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά εκπλύνεται εύκολα.


Το Na όταν βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο έδαφος είναι επιβλαβές για το φυτό. Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ Na και K στο έδαφος αλλά και στο φυτό. Ορισμένα φυτά όπως το βαμβάκι και τα τεύτλα, μπορούν να καλύψουν μερικώς τις ανάγκες τους σε Κ προσλαμβάνοντας Νa.
Σε αλμυρές περιοχές , τα φυτά των περιοχών αυτών διατρέφονται με Na αλλά όταν υπάρχει επάρκεια Ν, το Νa δεν είναι απαραίτητο.

Περίσσεια Na συνήθως συναντάμε σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και σε εδάφη ξηρών περιοχών και με συνεχή χρήση λιπασμάτων που περιέχουν Νa.



Βιβλιογραφία
Πανεπιστημιακές Παραδόσεις, Γενική Γεωργία
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
( Γαλανοπούλου - Σενδούκα Στέλλα - Καθηγήτρια Γεωργίας )


Για ανάγνωση αρθρογραφίας του Αγροτών Ανάγνωσμα blog