Καλιούχος λίπανση

Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι τα ελληνικά εδάφη είναι πλούσια σε Κ και δεν χρειάζονται λίπανση. Σήμερα όμως όλο και περισσότερες περιπτώσεις δείχνουν την αναγκαιότητα της καλιούχου λίπανσης είτε γιατί με τη συνεχή καλλιέργεια εξαντλήθηκε το Κ είτε γιατί οι αυξημένες αποδόσεις σε συνδυασμό με την ισχυρή αζωτούχο λίπανση που εφαρμόζεται επιβάλλει τη χρήση του Κ.

Μεγαλύτερες ανάγκες σε καλιούχο λίπανση παρουσιάζονται όταν χρησιμοποιηθούν υψηλές δόσεις Ν, όταν το έδαφος περιέχει πολύ Ca, όταν η φυτομάζα που απομακρύνεται είναι μεγάλη, όταν το έδαφος είναι ελαφρής συστάσεως και όταν καλλιεργούνται απαιτητικά σε Κ φυτά. Επίσης τα χορτοδοτικά φυτά απομακρύνουν γενικώς μεγάλες ποσότητες σε Κ γιατί περιέχεται μεγάλη ποσότητα του στοιχείου στα φύλλα.

Τα συνηθέστερα καλιούχα λιπάσματα είναι το θειϊκό κάλιο ( Κ2SO4 ) και το χλωριούχο κάλιο. Το τελευταίο είναι ακατάλληλο για την λίπανση της καλλιέργειας του καπνού γιατί υποβαθμίζει την ποιότητά του. Το χλωριούχο κάλιο ( ΚCL ) πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι είναι φθηνότερο επομένως το επιπλέον κόστος του θειϊκού καλίου δικαιολογείται μόνο για τις ευαίσθητες στο Cl καλλιέργειες ( καπνός, πατάτα, δενδρώδεις καλλιέργειες ). Σύνθετο λίπασμα αποτελεί το νιτρικό κάλιο ( ΚΝΟ3 ) ενώ υπάρχουν και διάφοροι τύποι μεικτών λιπασμάτων.

Σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στον Ελλαδικό χώρο, ο κίνδυνος εκπλύσεως είναι περιορισμένος και εμφανίζεται τέτοιος κίνδυνος μόνο στα αμμώδη εδάφη. Επίσης, περιορισμένος είναι και ο κίνδυνος αδιαλυτοποιήσεως του Κ από τα ορυκτά της αργίλου του εδάφους. Επομένως, δεν τίθεται θέμα περιορισμού στον χρόνο εφαρμογής της καλιούχου λίπανσης. Συνήθως γίνεται εφαρμογή πριν ή μετά τη σπορά. 

Η καλιούχος λίπανση μπορεί να εφαρμοσθεί με διασπορά ή ως εντοπισμένη λίπανση. Η τελευταία συνήθως δεν αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδος εφαρμογής γιατί τα ελληνικά εδάφη και η περιεκτικότητά τους σε Κ δεν είναι κατά κανόνα μικρή. Συνήθως εφαρμόζεται ως βασική λίπανση μαζί με άλλα στοιχεία.



Βιβλιογραφία
Πανεπιστημιακές Παραδόσεις, Γενική Γεωργία
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
( Γαλανοπούλου - Σενδούκα Στέλλα - Καθηγήτρια Γεωργίας )


Για ανάγνωση αρθρογραφίας του Αγροτών Ανάγνωσμα blog