Χαλκός ( Cu ) και ψευδάργυρος ( Zn ) στα φυτά

Cu στα φυτά

Ο Cu  αποτελεί απαραίτητο στοιχείο ιδίως για τα ψυχανθή φυτά. Σχετίζεται με ορισμένα ένζυμα που συμμετέχουν σε οξειδωτικές αντιδράσεις. Φαίνεται ότι ο Cu οξειδώνει τον Fe και τον ακινητοποιεί. Έλλειψη Cu θα προκαλέσει χλώρωση ενώ αντίθετα η περίσσεια του θα προκαλέσει τοξικότητα.

Είναι σπάνιο όμως να παρουσιαστεί τοξικότητα Cu γιατί σαν στοιχείο καθηλώνεται εύκολα στο έδαφος. Έλλειψη μπορεί να παρουσιαστεί σε οργανικά εδάφη οπότε συνιστάται εφαρμογή 2,5 - 5,0kg/ στρ. CuSO4 ( Θειικός χαλκός ).


Ο Zn αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για πολλά φυτά, ιδιαίτερα για τον σχηματισμό σπόρων αλλά σε πολύ μικρές αναλογίες. Έχει βρεθεί ότι περιέχεται σε ορισμένα οξειδοαναγωγικά ένζυμα. Έλλειψη Zn προκαλεί χλώρωση. Ευαίσθητα φυτά στην έλλειψη Zn αποτελούν ο αραβόσιτος και η σόγια , μετρίως ευαίσθητα τα ζαχαρότευτλα, η μηδική, η πατάτα και ο σόργος και λιγότερο ευαίσθητα τα χειμερινά σιτηρά καθώς και άλλες καλλιέργειες.

Η περιεκτικότητα του εδάφους σε Zn ποικίλλει καθώς ο ψευδάργυρος σαν στοιχείο προσηλώνεται ισχυρώς στο έδαφος. Έλλειψη Zn παρουσιάζεται όταν το ph είναι χαμηλό και όταν επικρατούν στην περιοχή της κάθε καλλιέργειας πολλές βροχοπτώσεις. Ο Zn μπορεί να ανταγωνιστεί τον φώσφορο ( P ) και όταν υπάρχει περίσσεια του να γίνει αρκετά τοξικός.

Σε περιπτώσεις έλλειψης Zn αρκεί η προσθήκη 0,5 περίπου kg/στρ. για μια τετραετία.



Βιβλιογραφία
Πανεπιστημιακές Παραδόσεις, Γενική Γεωργία
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
( Γαλανοπούλου - Σενδούκα Στέλλα - Καθηγήτρια Γεωργίας )


Για ανάγνωση αρθρογραφίας του Αγροτών Ανάγνωσμα blog