Σίδηρος ( Fe ) και Μαγνήσιο ( Mg ) στα φυτά

Ο Fe προσλαμβάνεται σε μικρές ποσότητες από τα φυτά, με εξαίρεση ορισμένα όπως το ρύζι, που έχουν ανάγκη από μεγαλύτερες ποσότητες. Είναι απαραίτητος για τον σχηματισμό της χλωροφύλλης και αποτελεί συστατικό πολλών ενζύμων που παίρνουν μέρος στην αναπνοή, φωτοσύνθεση και στην αναγωγή αλάτων. Βρίσκεται κυρίως στους χλωροπλάστες με οργανική μορφή, ενώ μικρή ποσότητα είναι διαλυτή. Η περιεκτικότητά του στα φυτά κυμαίνεται από 0,1 έως 6%.( ξηρής ουσίας ).

Είναι στοιχείο δυσκίνητο, γι αυτό και η έλλειψη του που προκαλεί χλώρωση στα φύλλα και στους βλαστούς παρουσιάζεται πρώτα στα νεαρά φύλλα. Έλλειψη P ή περίσσεια Κ αυξάνει την κινητικότητα του Fe.

O Fe βρίσκεται στο έδαφος ως δισθενής και τρισθενής καθώς και ως οργανικός. Οργανική ουσία υπό αποσύνθεση ευνοεί τη διαλυτότητα του Fe. Aφομοιώσιμος αποτελεί ο δισθενής και οργανικός σίδηροςΑσβέστωση και αερισμός του εδάφους ευνοούν την οξείδωση του Fe. Η έλλειψη του αντιμετωπίζεται με ψεκασμό των φυτών με υδατικό διάλυμα οργανικού ή θειϊκού Fe ( 0,4 - 0,8% Fe ) ή λίπανση με οργανικό Fe σε ποσότητα 5 - 10kg/στρ.


Το Mg αποτελεί το μοναδικό ανόργανο στοιχείο της χλωροφύλλης ( 4% περίπου ) και είναι συστατικό και πολλών άλλων χρωστικών στο  φυτό. Παρατηρείται απομάκρυνση σημαντικών ποσοτήτων , κατά μέσο όρο 2 - 3kg/στρ. με την συγκομιδή των προϊόντων.

To περισσότερο Mg  στο φυτό βρίσκεται υπό ανόργανη διαλυτή μορφή και ένα μέρος βρίσκεται στις οργανικές ενώσεις. Είναι πολύ ευκίνητο στοιχείο ώστε η έλλειψή του να εμφανίζεται στα παλαιότερα φύλλα ως μεσονεύρια χλώρωση. Η αμμωνιακή λίπανση σε αντίθεση με την νιτρική λίπανση επιτείνει την χλώρωση ίσως επειδή μπορεί να έχει οξινοποιό δράση στο έδαφος.

Στο έδαφος περιέχεται σε ποσότητα μικρότερη από 1%. Όταν η περιεκτικότητα είναι μεγαλύτερη, ιδιαίτερα με έλλειψη Ca, το Mg γίνεται τοξικό, ανταγωνίζεται το Κ και καθιστά το έδαφος άγονο. Έλλειψη Mg παρατηρείται σε όξινα εδάφη και βροχερά έτη λόγω έκπλυσης. Εκτός από τη μηχανική σύσταση του εδάφους και η χημική σύσταση των ορυκτών επηρεάζει σημαντικά τη διαλυτότητα του μαγνησίου. Συνήθως τα θειϊκά  ορυκτά του μαγνησίου έχουν μεγαλύτερη διαλυτότητα από τα ανθρακικά και αυτά από τα πυριτικά. 

Φαίνεται ότι το Mg δρα ανταγωνιστικά προς το Ca και Κ. Ισχυρή καλιούχος λίπανση μπορεί αν προκαλέσει έλλειψη Mg.


Βιβλιογραφία
Πανεπιστημιακές Παραδόσεις, Γενική Γεωργία
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
( Γαλανοπούλου - Σενδούκα Στέλλα - Καθηγήτρια Γεωργίας )