Μαγγάνιο ( Μn ) και Μολυβδαίνιο ( Μο ) στα φυτά

Μαγγάνιο στα φυτά

Το στοιχείο του Μαγγανίου παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνοή του φυτού και οξείδωση και αποτελεί συστατικό πολλών ενζύμων του κύκλου του Krebs. Eπίσης, συμβάλλει στη σύνθεση πρωτεϊνών και ευνοεί τον σχηματισμό υδατανθράκων.

Σε όξινα εδάφη, περίσσεια Mn προκαλεί τοξικής συμπτωματολογίας φαινόμενα οπότε συνιστάται προσθήκη Ca. Aντίθετα, έλλειψη Mn προκαλεί χλώρωση (τεύτλα) ή νανισμό και χλώρωση (καπνός, βρώμη).

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Στο κάθε φυτό βρίσκεται σε 3 μορφέςδεσμευμένο, δυσκίνητο και ευκίνητο. Χλώρωση παρατηρείται στα παλαιότερα ή νεώτερα φύλλα. Η έλλειψη Mn αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς υδατικού διαλύματος 1,5% θειϊκού μαγγανίου και συνολικής ποσότητας περίπου 1,5kg/στρ

Το Mn βρίσκεται στο έδαφος ως αφομοιώσιμο, μη αφομοιώσιμο και οργανικό. Συσσώρευση Mn καθίσταται τοξική για τα φυτά. Αντιθέτως ασβέστωση, καλή δομή και αερισμός  συντελούν στην μετατροπή του αφομοιώσιμου Μn σε μη αφομοιώσιμο, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μείωση Mn και άρα έλλειψη. To Mn ανταγωνίζεται σημαντικά τον σίδηρο (Fe).

Mo στα φυτά

To Μο είναι απαραίτητο στοιχείο για τον σχηματισμό των φυματίων στα ψυχανθή φυτά και για τη δέσμευση Ν από τα Azotobacter και Clostridium.

Έλλειψη Mo προκαλεί τοπική ή γενική χλώρωση και νεκρωτικές κηλίδες σε βαρύτερες περιπτώσεις. Η αναλογία του στο έδαφος είναι περίπου 1ppm από το οποίο είναι ανταλλάξιμο το 0,1 - 0,5. Απελευθερώνεται σαν στοιχείο με την προσρόφηση P από τα φυτά. Έλλειψη Mo μπορεί να παρατηρηθεί σε εδάφη φτωχά σε φώσφορο (P), πλούσια σε σίδηρο (Fe) και μαγγάνιο (Mn). Eπίσης παρατηρείται έλλειψη Mo σε εδάφη με ισχυρή νιτρική λίπανση και με χαμηλό ph.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

H χαρακτηριστική έλλειψη αντιμετωπίζεται με ψεκασμό 0,1% MoO4 ή εφαρμογή 0,1 - 0,2 kg/στρ. (μολυβδαινικό νάτριο Na2MoO42H2 και το μολυβδαινικό αμμώνιο (NH4)6Mo7O244H2O), αλλά όταν είναι χαμηλό το ph πρέπει να γίνεται παράλληλα και ασβέστωση.

Βιβλιογραφία
Πανεπιστημιακές Παραδόσεις, Γενική Γεωργία
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
( Γαλανοπούλου - Σενδούκα Στέλλα - Καθηγήτρια Γεωργίας )