Θείο ( S ) και ασβέστιο ( Ca ) στα φυτά


Θείο ( S ) στα φυτά

Η αναλογία του S στα φυτά κυμαίνεται γύρω στο 0,3% και μπορεί να φτάσει την αναλογία του P σε ορισμένα. Βρίσκεται στο φυτό με ανόργανη (CaSO4)  ή οργανική μορφή  (νιτρικοί εστέρες, θειοπρωτεΐνες και ως συστατικό ενζύμων). Συνδέεται με τη σύνθεση αζωτούχων ενώσεων και ρυθμίζει το ph του κυτταρικού χυμού. Θεωρείται ότι αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τον σχηματισμό χλωροφύλλης.

Είναι αρκετά δυσκίνητο στοιχείο ώστε η έλλειψή του η οποία και μοιάζει με την έλλειψη αζώτου ( Ν ), παρουσιάζεται και φαίνεται στα νέα φύλλα. Προκαλεί νέκρωση φύλλων και νευρώσεων. Συνθήκες υγρασίας επιδεινώνουν την έλλειψη του. Περίσσεια S μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα στην καλλιέργεια του καπνού.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Το έδαφος περιέχει μέχρι 1% S κυρίως στα ξηρά και οργανικά εδάφη. Όπως στο φυτό, έτσι και στο έδαφος το συναντάμε υπό ανόργανη και οργανική μορφή. Οξείδωση θειούχων ενώσεων υποβιβάζει την τιμή του ph γιατί παράγεται Η2SO4 (θειικό οξύ). Προσλαμβάνεται από τα φυτά ως SO4 (θειικό πολυατομικό ιόν).

Εμπλουτισμός του εδάφους με S γίνεται με τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα που συμπαρασύρουν τις θειούχες ενώσεις της ατμόσφαιρας. Εκτός αυτού, πολλά λιπάσματα περιέχουν ποσότητες S ώστε να μην υπάρχει έτσι λόγος ειδικής λίπανσης. Το S μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για υποβιβασμό του ph σε περιπτώσεις αλκαλικών εδαφών.

Ασβέστιο ( Ca ) στα φυτά

Το Ca χρησιμοποιείται σε μεγάλη αναλογία από το φυτό. Συμβάλλει στον σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, μειώνει την περατότητά τους, εξουδετερώνει τα οργανικά οξέα, ρυθμίζει την ανάπτυξη της ρίζας και βοηθάει στην πρόσληψη του Ν.

Στο φυτό βρίσκεται υπό διαλυτή μορφή (CaSO4) και αδιάλυτο (οξαλικό, φωσφορικό ή ανθρακικό ασβέστιο). Είναι δυσκίνητο στοιχείο και παραμένει στα παλαιότερα φύλλα τα οποία αν δεν συγκομίζονται έχουμε φυλλόπτωση. Η έλλειψη Ca εμφανίζεται στα νέα φύλλα που γίνονται χλωρωτικά, χονδρά με ανώμαλη επιφάνεια και σχίζονται. Η έλλειψή του προκαλεί νέκρωση του ακραίου οφθαλμού σε ορισμένες καλλιέργειες. Πολλά λιπάσματα περιέχουν Ca και γιαυτό σπάνια παρουσιάζεται έλλειψή του.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Περίσσεια Ca έχει έμμεση αρνητική επίδραση στα φυτά γιατί ανταγωνίζεται την πρόσληψη άλλων στοιχείων κυρίως Κ, Mg (Mαγνήσιο) και Fe (Σίδηρος).

Το Ca βρίσκεται στο έδαφος  υπό ανόργανη και οργανική μορφή. Η αύξηση της φυσικής σύστασης του εδάφους, η αύξηση της μικροβιακής δράσεως, η διόρθωση του ph και η διαλυτοποίηση διαφόρων θρεπτικών ουσιών αποτελούν τις σπουδαιότερες θετικές επιδράσεις του Ca στο έδαφος.


Βιβλιογραφία
Πανεπιστημιακές Παραδόσεις, Γενική Γεωργία
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
( Γαλανοπούλου - Σενδούκα Στέλλα - Καθηγήτρια Γεωργίας )