Σχήματα διαμόρφωσης στα δέντρα |
Στο δεύτερο μέρος του άρθρου για τα επικρατέστερα σχήματα διαμόρφωσης κόμης που συναντάμε στις δενδρώδεις καλλιέργειες, θα γίνει αναφορά στα μονόπλευρα σχήματα, δηλαδή τα σχήματα στα οποία τα δένδρα χρειάζονται υποστήριξη, είτε ατομική είτε γραμμική.
Mονόπλευρα σχήματα ( υποστηριγμένα )
Παλμέττα με λοξούς βραχίονες. Το δέντρο αποτελείται από κεντρικό άξονα και από βραχίονες, δύο ανά θέση, προς αντίθετη κατεύθυνση ( πάτωμα ) με τον αριθμό των πατωμάτων να εξαρτάται από το ύψος των δέντρων. Η απόσταση μεταξύ των πατωμάτων διαφέρει από είδος σε είδος και από ποικιλία σε ποικιλία και είναι περίπου 50εκ. Η παλμέττα μπορεί να είναι κανονική, όταν οι βραχίονες με τον κεντρικό άξονα σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών ή ελεύθερη, όταν η γωνία που σχηματίζει ο βραχίονας με τον κεντρικό άξονα μπορεί να διαφέρει των 45 μοιρών.
Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
Η παλμέττα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα οπωροφόρα δέντρα αλλά με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζεται στην αχλαδιά επί κυδωνιάς.
Για να επιτευχθεί αυτό το σχήμα χρειάζονται πάσσαλοι, σύρματα και προσδέσεις επί των συρμάτων ( ανάπτυξη των βραχιόνων προς μία κατεύθυνση και γωνία 45 μοιρών με τον κύριο άξονα ).
Οπωρώνας |
Παλμέττα κανονική. Το δενδρύλλιο φυτεύεται και ταυτόχρονα κλαδεύεται στο επιθυμητό ύψος, 50 - 60εκ. Το φθινόπωρο του 1ου έτους διαλέγεται ο κεντρικός άξονας καθώς και οι δύο βραχίονες που θα αποτελέσουν τον πρώτο όροφο. Ο κεντρικός άξονας κλαδεύεται σε ύψος 50 - 60εκ., αναλόγως με την ποικιλία, από τον πρώτο όροφο για να αναπτυχθούν πλάγιοι οι οποίοι θα δημιουργήσουν τον 2ο όροφο. Οι βραχίονες του 1ου ορόφου κλαδεύονται στο 1/2 - 1/3 και στη συνέχεια προσδένονται για να σχηματίσουν τη γωνία 45 - 50 μοίρες με τον κεντρικό άξονα. Η ίδια εργασία συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό ύψος των δέντρων, δηλαδή 3 έως 4μ.
Το σχήμα αυτό χρειάζεται έμπειρο προσωπικό και σχολαστικότητα. Εφαρμόζεται με επιτυχία στην αχλαδιά εμβολιασμένη επί κυδωνιάς ΕΜ Α ή Β και ΒΑ 29. Συνήθεις αποστάσεις φύτευσης 2 - 2,5 επί 3,5. Απαιτείται γραμμική υποστήριξη που επιτυγχάνεται με ξύλινους πάσσαλους ύψους 4 μ και σύρμα γαλβανιζέ. Οι πάσσαλοι τοποθετούνται ανά 15 - 20 μ περίπου επί της γραμμής και το σύρμα ανά 70 - 80εκ. περίπου. Η πρώτη σειρά του σύρματος τοποθετείται περίπου 15εκ. πάνω από τη διακλάδωση του 1ου ορόφου.
Ελεύθερη παλμέττα. Το σχήμα αυτό μοιάζει με την κανονική παλμέττα. Το δενδρύλλιο φυτεύεται και κλαδεύεται στο επιθυμητό ύψος, 50 - 60εκ. Αν πρόκειται για δενδρύλλιο με κοιμώμενο οφθαλμό, όπως η ροδακινιά, τότε αναπτύσσεται το εμβόλιο και όταν φτάσει σε ύψος 50 60εκ. τότε κορυφολογείται.
Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
Το φθινόπωρο του 1ου έτους επιλέγονται βασικά οι δύο βραχίονες ( 1ος όροφος ) που έχουν κατεύθυνση όμοια με τη γραμμή των δέντρων και ο κεντρικός άξονας που θα συνεχίσει την ανάπτυξη προς τα επάνω. Ο κεντρικός κλαδεύεται σε ύψος 60 - 70εκ. ( εξαρτάται από την ποικιλία ) από τον 1ο όροφο για να δημιουργήσει βλάστηση και η οποία θα δώσει τον 2ο όροφο. Επειδή οι βραχίονες δεν προσδένονται για να πάρουν ακριβώς την γραμμική κατεύθυνση, μπορεί να βγαίνουν και λίγο έξω από τη γραμμή. Η ίδια εργασία συνεχίζεται μέχρι να φτάσει το δέντρο στο ύψος που επιθυμούμε, περίπου 3,5 - 4 μ.
Το σχήμα αυτό προσαρμόζεται με αρκετά μεγάλη επιτυχία στη μηλιά. Οι αποστάσεις φύτευσης που συνιστώνται είναι 2 - 4 επί της γραμμής ( εξαρτάται από τη ζωηρότητα της ποικιλίας και του υποκειμένου ) και 4 μ. μεταξύ των γραμμών.
Όταν το υποκείμενο είναι σπορόφυτο, τότε δε χρειάζεται υποστήριξη, οπότε έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα της παλμέττας ( γραμμική καλλιέργεια ) χωρίς την οικονομική επιβάρυνση για αγορά πασσάλων, συρμάτων και προσδέσεων.
Βιβλιογραφία
Στοιχεία Γενικής και Ειδικής Δενδροκομίας
( Μιλτιάδη Δ. Βασιλακάκη, Καθηγητή Δενδροκομίας )