Βαμβάκι - Προετοιμασία αγρού και σποράς

Βαμβάκι - Προετοιμασία αγρού και σποράς

Το βαμβάκι, ως ανοιξιάτικη καλλιέργεια και επειδή φυτρώνει δύσκολα, απαιτεί επιμελημένη προετοιμασία του αγρού. Για τις ελληνικές συνθήκες , κρίσιμο σημείο αποτελεί η διατήρηση της εδαφικής υγρασίας σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, επειδή ο βαμβακόσπορος, ως ελαιούχος σπόρος, έχει ανάγκη από αρκετή υγρασία για να φυτρώσει

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Η έγκαιρη αλλά και η οικονομική κατεργασία του εδάφους παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Τα τελευταία χρόνια με την οψίμιση της καλλιέργειας, που παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις για διάφορους λόγους, παρεμποδίζεται έτσι η χειμερινή κατεργασία ( στελεχοκοπή, όργωμα ) με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται δυσμενείς επιπτώσεις στην νέα καλλιέργεια.

Στελεχοκοπή
 
Όταν η προηγούμενη καλλιέργεια είναι βαμβάκι, καλαμπόκι ή καπνός, πρέπει αμέσως μετά τη συγκομιδή να γίνεται στελεχοκοπή και παράχωμα των στελεχών. Κατάλληλος για στελεχοκοπή είναι ο περιστροφικός στελεχοκόπτης και αν δεν υπάρχει, γίνεται χρήση δισκοσβάρνας. Η στελεχοκοπή, εκτός από τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης και της αποσύνθεσης των στελεχών, διευκολύνει και τις επόμενες καλλιεργητικές εργασίες. Η μη έγκαιρη στελεχοκοπή, οψιμίζει τη χουμοποίηση των στελεχών, ώστε οι μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την ανοργανοποίηση, να ανταγωνίζονται την αύξηση και ανάπτυξη του φυτού σε θρεπτικά στοιχεία, ιδιαίτερα Ν και υγρασία, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το φύτρωμα, η φυτεία να παραμένει καχεκτική και να υπάρχει απώλεια πρώιμων καρποφόρων οργάνων. Επίσης, η στελεχοκοπή, αποτελεί παράγοντα παρεμπόδισης διαχείμανσης στο έδαφος πολλών επιβλαβών εντόμων για το βαμβάκι, όπως το ρόδινο σκουλήκι. Στον Ελλαδικό χώρο, κατά κανόνα, στο 80% των περιπτώσεων γίνεται στελεχοκοπή το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

Το βαμβάκι, ως ανοιξιάτικη καλλιέργεια και επειδή φυτρώνει δύσκολα, απαιτεί επιμελημένη προετοιμασία του αγρού

Φθινοπωρινό όργωμα

Αποτελεί σημαντική καλλιεργητική φροντίδα και πρέπει να γίνεται κατά το δυνατό νωρίτερα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα με αναστρεφόμενο άροτρο, για διατήρηση ισοπέδωσης του αγρού, σε βάθος εναλλασσόμενο 20 - 30 εκ. Στα υγρά εδάφη, όταν δεν υπάρχει αναστρεφόμενο άροτρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί βαρύς καλλιεργητής σε βάθος 15 - 20 εκΌλες οι επεμβάσεις που θα ακολουθήσουν το φθινοπωρινό όργωμα γίνονται επιφανειακά, για να μη καταστραφεί το ψιλοχωμάτισμα του εδάφους.


Καταστροφή ζιζανίων τον χειμώνα

Μετά το όργωμα γίνεται χρήση καλλιεργητή σε μικρό βάθος για να στρώσουν οι ανωμαλίες από το όργωμα και να καταστραφούν τα ζιζάνια, τα οποία, αν παραμείνουν στον αγρό, θα χρειαστεί την άνοιξη βαθύ όργωμα για να καταστραφούν.

Για να μη χαθεί η πολύτιμη υγρασία στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους πρέπει να συμπιεστεί το έδαφος, ιδιαίτερα όταν τα εδάφη είναι ελαφρά - αμμουδερά, είτε ταυτόχρονα με την τελευταία από τις παραπάνω κατεργασίες, είτε αμέσως μετά με κύλινδρο

Προετοιμασία για σπορά 

Την άνοιξη, πριν τη σπορά, γίνονται οι απαραίτητες εργασίες και μόνο όταν ο αγρός είναι στον ρώγο του. Οι εργασίες αυτές αποσκοπούν στην καταστροφή των ζιζανίων που βλαστάνουν την άνοιξη, το ψιλοχωμάτισμα του επιφανειακού στρώματος, τον αερισμό και θέρμανση του εδάφους, την τελική διαμόρφωση και ισοπέδωση του αγρού και την ενσωμάτωση των ζιζανιοκτόνων, λιπασμάτων κ.λ.π. Γίνεται χρήση καλλιεργητή ή σβάρνας, η οποία όμως είναι πιο βαρύ εργαλείο που καλλιεργεί συνήθως ποιο βαθιά και ζημιώνει έτσι περισσότερο τον ρώγο του χωραφιού.
Εαρινό όργωμα γίνεται μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, όσο το δυνατό νωρίτερα, πάντοτε σε μικρό βάθος και πρέπει να ακολουθεί καλλιεργητής ή δισκοσβάρνα. 
Για να μη χαθεί η πολύτιμη υγρασία στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους πρέπει να συμπιεστεί το έδαφος, ιδιαίτερα όταν τα εδάφη είναι ελαφρά - αμμουδερά, είτε ταυτόχρονα με την τελευταία από τις παραπάνω κατεργασίες, είτε αμέσως μετά με κύλινδρο.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Άλλες περιστασιακές εργασίες που πολλές φορές καθίστανται απαραίτητες για την βαμβακοκαλλιέργεια είναι οι 
  1. Ισοπέδωση. Η σημασία της είναι μεγαλύτερη για τη μηχανοσυλλογή και για άρδευση με αυλάκια.
  2. Αποστράγγιση. Είναι απαραίτητη όταν ο αγρός νεροκρατεί.
  3. Υπεδαφοκαλλιέργεια. Πρέπει να γίνεται σε συνεκτικά χωράφια, όταν με τα συνεχή οργώματα επί πολλά χρόνια στο ίδιο βάθος και με ακατάλληλα μηχανήματα, σχηματίζεται σκληρό στρώμα κάτω από το βάθος του οργώματος. Παρατηρείται αύξηση τέτοιων περιπτώσεων με την πάροδο των ετών και η υπεδαφοκαλλιέργεια πρέπει να γίνεται με κατάλληλα μηχανήματα σε βάθος 55 - 70 εκ., όταν το έδαφος σε αυτό το βάθος είναι στεγνό (χειμώνα ή κατά προτίμηση καλοκαίρι) και να επαναλαμβάνεται κάθε 3 - 5 χρόνια στα πολύ συνεκτικά εδάφη.
Βιβλιογραφία
Βιομηχανικά Φυτά 
Βαμβάκι και υπόλοιπα κλωστικά - Ελαιοδοτικά - Ζαχαρότευτλα - Καπνός
( Στέλλα Γαλανοπούλου - Σενδούκα )