συντήρηση καρπών |
Οι καρποί μετά τη συγκομιδή τους προωθούνται για α) για νωπή κατανάλωση, β) για συντήρηση - κατανάλωση, γ) για μεταποίηση - κονσερβοποίηση (μαρμελάδα, χυμό κ.ά) και δ) για αποξήρανση.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθώ στην διαδικασία της συντήρησης και πιο συγκεκριμένα στους τρόπους με τους οποίους γίνεται αυτή (ψυγεία), τι επιτυγχάνεται με την συντήρηση αλλά και θα παρουσιαστούν σε πίνακες, οι άριστες συνθήκες συντήρησης των καρπών .
Η χρονική διάρκεια παραμονής των καρπών στο ψυγείο εξαρτάται από το είδος των καρπών και από την ποικιλία. (Πίνακας 1) Υπάρχουν καρποί οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο παρά μόνο για λίγες ημέρες. Άλλοι πάλι μπορούν να συντηρηθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε, και η μετέπειτα διάθεσή τους στην αγορά γίνεται κατά βούληση. Ας δούμε όμως τι επιτυγχάνουμε με την συντήρηση των καρπών :
- Επιβράδυνση της ωρίμανσης και του γήρατος.
- Μείωση της διαπνοής.
- Περιορισμός και επιβράδυνση ανάπτυξης επιβλαβών μικροοργανισμών.
Ο καρπός συνεχίζει να ζει και μετά την διαδικασία της συγκομιδής. Άρα εφόσον ο καρπός ζει, σημαίνει ότι αναπνέει διότι δεν νοείται ζωή χωρίς αναπνοή. Παρατηρούνται μεγάλες διαφορές ως προς την ένταση της αναπνοής μεταξύ των καρπών διαφόρων ειδών ή και ποικιλιών. Η ένταση της αναπνοής είναι υψηλή στη φράουλα και στα βερίκοκα, μικρότερη στα ροδάκινα και πολύ μικρή στα σταφύλια και πορτοκάλια. (Πίνακας 2) Έτσι οι καρποί που αναπνέουν έντονα διατηρούνται για μικρό χρονικό διάστημα ενώ αντίθετα, καρποί με μικρής έντασης αναπνοή, διατηρούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλοι οι παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την μείωση της αναπνοής (χαμηλή θερμοκρασία, μειωμένη συγκέντρωση οξυγόνου και αιθυλενίου, αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα) επιβραδύνουν και την ωρίμανση.
ψυγεία συντήρησης |
Πώς γίνεται η συντήρηση
Κοινά ψυγεία. Είναι χώροι με τοιχώματα θερμικά μονωμένα που η θερμοκρασία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα μέσω μηχανικών ψυκτικών εγκαταστάσεων. Σε αυτά, η χαμηλή θερμοκρασία, συνδυάζεται κατά κανόνα, με υψηλή σχετική υγρασία (85 - 95%). Έτσι εξασφαλίζονται δύο βασικοί παράγοντες για την καλή και μακροχρόνια διατήρηση των καρπών.
Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
Ψυγεία με ρυθμιζόμενη ατμόσφαιρα. Τα ψυγεία με ρυθμιζόμενη ατμόσφαιρα αποτελούν θαλάμους αεροστεγώς κλειστούς. Η σύνθεση της ατμόσφαιρας ρυθμίζεται ανάλογα με το προϊόν που θα συντηρηθεί. (Πίνακας 3)
Επίσης άλλοι δύο τρόπους συντήρησης που συναντάμε είναι οι α) Ψύξη υπό κενό και χαμηλή θερμοκρασία και β) Τροποποιημένη ατμόσφαιρα με χρήση πλαστικών φύλλων με ψύξη ή χωρίς ψύξη.
Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
Παρακάτω γίνεται παράθεση των παραπάνω Πινάκων 1, 2, 3.
Πίνακας 1 Άριστες συνθήκες συντήρησης καρπών υπό συνθήκες κοινής ψύξης |
Πίνακας 2 Αναπνευστική δραστηριότητα ορισμένων φρούτων |
Πίνακας 3 Συνιστώμενες συνθήκες ρυθμιζόμενης ατμόσφαιρας ( CA ) κατά τη συντήρηση και μεταφορά νωπών καρπών |
Πίνακας 3 ( Συνέχεια ) Συνιστώμενες συνθήκες ρυθμιζόμενης ατμόσφαιρας ( CA ) κατά τη συντήρηση και μεταφορά νωπών καρπών |
Βιβλιογραφία
Στοιχεία Γενικής και Ειδικής Δενδροκομίας
(Μιλτιάδη Δ. Βασιλακάκη, Καθηγητή Δενδροκομίας)