Η Βρωμούσα ( Halyomorpha halys ) - Νέος εχθρός σε κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες

Το έντομο Halyomorpha halys ( κν καφέ Βρωμούσα ) ( Tάξη :  Hemiptera - Οικογένεια :   Pentatomidae ) αποτελεί ιθαγενές είδος της Κίνας και έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Στην Ευρώπη διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το 2008 και στην Ελλάδα το 2011. Πρόκειται για ένα είδος χωροκατακτητικό το οποίο τρέφεται με πάνω από 120 διαφορετικά είδη φυτών και έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες φρούτων και κηπευτικών καθώς  και σε καλλωπιστικά φυτά.  

Στη Βόρεια Αμερική το 2010 έχουν αναφερθεί ζημιές σε μήλα που φθάνουν μέχρι και τα 37 εκατομμύρια δολάρια. Στην Ευρώπη σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες μήλων και πιπεριάς υπαίθρου έχουν αναφερθεί σε Ιταλία και Ουγγαρία. Η ζημιά προκύπτει από την τροφική δραστηριότητα του εντόμου όπου τόσο τα ενήλικα όσο και τα ανήλικα άτομα τρέφονται με τα μυζητικού τύπου στοματικά τους μόρια μυζώντας χυμούς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κηλίδων και παραμορφώσεων στους καρπούς. Επίσης προκαλεί και όχληση στις κατοικημένες περιοχές λόγω της συνάθροισης πολλών ατόμων εντός των κατοικιών αναζητώντας θέσεις διαχείμασης.



Το Ηalyomorpha halys έχει γενικά καφέ χρωματισμό και χαρακτηρίζεται από την παρουσία λευκών ζωνών στις κεραίες και στο μεμβρανώδες μέρος των πτερύγων. Είναι πολυκυκλικό είδος με έως και 5 γενεές σε θερμές περιοχές. Στη χώρα μας έχει εκτιμηθεί ότι μπορεί να συμπληρώσει μέχρι και 3 γενεές κυρίως στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης.



Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του εντόμου βασίζεται σε :
  1. Προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης για τη διαφύλαξη της δράσης των ωφέλιμων εντόμων ( κυρίως ωοπαρασιτοειδή )
  2. Χρήση φερομονικών παγίδων για την παρακολούθηση της εποχιακής εξέλιξης και διακύμανσης του πληθυσμού σε μια περιοχή.
  3. Καλή γνώση βιολογίας του εντόμου ώστε να πραγματοποιηθεί σχεδίαση και προγραμματισμός της κατάλληλης στρατηγικής αντιμετώπισης.



Πηγή
Περίληψη πρακτικών από την 7η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας 
που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα, 5 - 8 Μαρτίου με θέμα '' Φυτοπροστασία & Σύγχρονες πρακτικές ".
Ομιλητές της παραπάνω περίληψης αποτέλεσαν οι 


Παναγιώτης Μυλωνάς
Εργαστήριο Βιολογικής Καταπολέμησης, Τμήμα Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας,
Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο


Για ανάγνωση αρθρογραφίας του Αγροτών Ανάγνωσμα blog