Ανάρσια ( σοκολατένιο σκουλήκι, βλαστορύκτης της ροδακινιάς )

Anarsia lineatella

Anarsia lineatella Zeller ( Lepidoptera, Οικ. Gelechiidae ) 

Κοινό όνομα

Ανάρσια, σοκολατένιο σκουλήκι, βλαστορύκτης της ροδακινιάς

Περιγραφή

Ενήλικο
Έχει μήκος 7 - 8 mm με άνοιγμα πτερύγων 14 - 18 mm και χρώμα σκοτεινό σταχτί. Οι μπροστινές πτέρυγες είναι σκοτεινές καστανές, ενίοτε μαύρες με ανοιχτοκαστανές κηλίδες. Οι οπίσθιες πτέρυγες είναι πιο ανοιχτόχρωμες, καστανές σταχτί ή ερυθροκαστανές με μυτερή κορυφή. Οι χειλικές προσακτρίδες του εντόμου είναι μεγάλες και σηκωμένες προς τα επάνω και όταν το ενήλικο  αναπαύεται, οι πτέρυγες του είναι σε σχήμα στέγης πάνω από το σώμα του, αλλά όχι τελείως κλειστές.

Προνύμφη
Έχει χρωματισμό σοκολάτας ή καστανέρυθρο με τις ακραίες ζώνες ( πρόσθια και οπίσθια ) κάθε δακτυλίου ανοιχτότερου χρώματος από την κεντρική καστανή ζώνη, ώστε οι δακτύλιοι διακρίνονται σαφώς. Η αναπτυγμένη προνύμφη έχει κεφαλή, προθωρακική πλάκα και πυγαία πλάκα μαύρες ή καστανέρυθρες σκοτεινές και με διαστάσεις 7 * 1,6 mm και σύμφωνα με άλλους 15 - 16 mm, που είναι και το πιο πιθανότερο.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Ξενιστές 

Προσβάλλει κυρίως τη ροδακινιά, βερικοκιά και την αμυγδαλιά και δευτερευόντως άλλα πυρηνόκαρπα όπως τη δαμασκηνιά και κερασιά καθώς και μηλοειδή όπως τη μηλιά και αχλαδιά.

Βιολογία

Έχει 2 ή 3 γενεές το έτος και διαχειμάζει ως προνύμφη 1ου ή 2ου σταδίου σε μικρές στοές στις μασχάλες των βλαστών διαμέτρου 1 - 5 cm ή στις βάσεις των βλαστοφόρων οφθαλμών στο κορυφαίο τρίτο των ετήσιων βλαστών. Η έξοδος της στοάς έχει χαρακτηριστικό σωληνίσκο από ρινίσματα ξύλου, αποχωρήματα της προνύμφης και νήματα. Την άνοιξη, με την έκπτυξη των φυλλοφόρων οφθαλμών αφήνει την στοά διαχείμανσης και προσβάλλει τους τρυφερούς νεαρούς βλαστούς ορύσσοντας στοά κοντά στην κορυφή τους και κατά μήκος τους.  Οι κορυφές μαραίνονται, ξεραίνονται και πέφτουν. Αργότερα συμπληρώνει έως 2 ακόμα γενεές εντός των προσβεβλημένων βλαστών ή και εντός των καρπών, των οποίων κατατρώγει το μεσοκάρπιο. 

Έχει 2 ή 3 γενεές το έτος

Ζημιές

Προκαλεί ζημιές στους νεαρούς βλαστούς αλλά κυρίως στους καρπούς όπου το ποσοστό προσβολής μπορεί να είναι υψηλό.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Καταπολέμηση

Εναντίον των προνυμφών που διαχειμάζουν θεωρείται αποτελεσματικός ένας χειμερινός ψεκασμός την περίοδο του ληθάργου των δέντρων, με οργανοφωσφορούχο εντομοκτόνο μόνο του ή καλύτερα μαζί με θερινό ορυκτέλαιο.

Η επιλογή του κατάλληλου εντομοκτόνου γίνεται σύμφωνα με τον κατάλογο δραστικών ουσιών κατά καλλιέργεια και έντομο από την σελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ζημιές στους νεαρούς βλαστούς αλλά κυρίως στους καρπούς

Κατά την βλαστική περίοδο, οι αρμόδιες υπηρεσίες Γεωργικών Προειδοποιήσεων, με βάση τα ενήλικα που συλλαμβάνουν σε φερομονικές παγίδες, συμβουλεύουν τους δενδροκαλλιεργητές για το πότε να ψεκάσουν τα δέντρα τους. Εφαρμόζονται συνήθως 4 με 5 ψεκασμοί, ανά 2 ή 3 εβδομάδες, με οργανοφωσφορούχα κυρίως εντομοκτόνα ή με ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των εντόμων. Οι ψεκασμοί στοχεύουν επίσης και στην καταπολέμηση του Grapholitha molesta - καρπόκαψα ή βλαστορύκτης της ροδακινιάς

Βιβλιογραφία
1) Έντομα καρποφόρων δέντρων και αμπέλου
Μ.Ε Τζανακάκης - Β.Ι Κατσόγιαννος 

2 ) Σημειώσεις στο μάθημα '' Εφαρμοσμένη Εντομολογία ''
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Καθηγητής Ι. Α Τσιτσιπής