Ψύλλα της αχλαδιάς

Αποτελεί τον σοβαρότερο εχθρό της αχλαδιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης και των σπουδαιότερων δενδροκομικών περιοχών της χώρας μας, όπου καλλιεργείται η αχλαδιά.

Cacopsylla pyri ( Psylla pyri ), ( Homoptera, Psyllidae ) κ.ν ψύλλα της αχλαδιάς

Ψύλλα της αχλαδιάς - Ενήλικο

Περιγραφή

Ενήλικο. Μοιάζει με πολύ μικρό τζιτζίκι. Το ενήλικο των εαρινών και θερινών γενεών έχει μήκος 1.2 - 2,7 mm και χρώμα σκουριάς, ενώ της φθινοπωρινής γενεάς, που διαχειμάζει, είναι μεγαλύτερο και σκοτεινότερου χρώματος.

Αυγό. Ωοειδές, λευκό ή λευκοκίτρινο με νηματοειδής απόφυση και μικρό μίσχο από την αντίθετη πλευρά.

Προνύμφη. Συναντάμε 5 προνυμφικά στάδια ή ηλικίες. Το σώμα τους είναι πλατύ, κιτρινωπό, με ανοιχτοκαστανές ή σκοτεινοκαστανές κηλίδες. Κατά τα πρώτα 4 στάδια, το σώμα της προνύμφης σκεπάζεται από σταγόνα μελιτώδους υγρού που η ίδια η προνύμφη απεκκρίνει. Το συγκεκριμένο υγρό μειώνει την αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων ψεκασμών.

Ψύλλα της αχλαδιάς - Προνύμφη
 
Ξενιστές

 Αχλαδιά και δευτερευόντως κυδωνιά.

Βιολογία 

Έχει 3 - 5 γενιές το έτος. Διαχειμάζει ως τέλειο κάτω από ξερούς φλοιούς και φύλλα ή πάνω στους κλάδους και κλαδίσκους. Ένα αξιόλογο ποσοστό των ενηλίκων θηλυκών που διαχείμασαν ωριμάζει αναπαραγωγικά και ωοτοκεί τον Φεβρουάριο και Μάρτιο, με μέγιστο ωοτοκίας το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Νεαρές προνύμφες μπαίνουν μέσα στους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς και απομυζούν χυμούς από την βάση των φύλλων και των ανθέων. Αργότερα, μετακινούνται προς τα φύλλα, όπου εγκαθίστανται και σκεπάζονται από τα σταγονίδια ή σταγόνες που απεκκρίνουν. Τα αυγά των επόμενων γενιών τοποθετούνται, τα πλείστα, στην κάτω επιφάνεια των φύλλων συνήθως σε σειρές και κατά μήκος του κεντρικού νεύρου του φύλλου.

Σε δέντρα Κρυστάλλι, η πρώτη γενεά αναπτύσσεται από Φεβρουάριο ως Απρίλιο και είναι διακεκριμένη. Από μέσα Απριλίου ως μέσα Αυγούστου συμπληρώνονται 3 γενεές που αλληλοκαλύπτονται σε βαθμό που διαφέρει με τη χρονιά. Μέσα Αυγούστου με τέλη Νοεμβρίου αναπτύσσεται η 5η γενεά. Τα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτωβρίου αρχίζει η εμφάνιση των ενηλίκων της χειμερινής μορφής, δηλαδή σκοτεινόχρωμων, που μπαίνουν σε αναπαραγωγική διάπαυση. Παρατηρούνται όμως αυγά και προνύμφες ως και τον Νοέμβριο. Η πυκνότητα του πληθυσμού είναι μικρή στην πρώτη γενεά αλλά πολύ μεγάλη τον Μάιο - Ιούνιο. Το καλοκαίρι μειώνεται και το φθινόπωρο αυξάνει και πάλι.

Προνύμφες και ενήλικα μυζούν το χυμό των φύλλων, βλαστών και καρπών. Τα μελιτώδη εκκρίματά τους ευνοούν την εγκατάσταση μυκήτων της καπνιάς και συχνά νεκρώνεται η θέση του φύλλου όπου βρίσκεται η προνύμφη με τη μελιτώδη σταγόνα της. Δημιουργούνται νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα, κολλώδεις καρποί, καπνιά, καθυστερημένη βλάστηση, χλωρωτικά φύλλα ή ακόμα και φυλλόπτωση. Το έντομο είναι και φορέας μυκοπλάσματος που προκαλεί την ασθένεια ''φθόρα της αχλαδιάς'' ( pear decline ). Το έντομο αυτό καταπολεμείται δύσκολα και θεωρείται ως ένας από τους σοβαρότερους εχθρούς της αχλαδιάς.

Αυγά - προνύμφη Ψύλλας αχλαδιάς σε μεγέθυνση

Καταπολέμηση

Είναι δύσκολη διότι το έντομο αναπτύσσει γρήγορα ανθεκτικότητα σε πολλά εντομοκτόνα και επί πλέον αν το εντομοκτόνο δεν είναι της κατάλληλης πτητικότητας και ο ψεκασμός δεν γίνει προσεκτικά, δεν εισχωρεί στους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς ώστε να σκοτώσει μεγάλο ποσοστό των προνυμφών της 1ης γενιάς. Γι' αυτό χρειάζεται ένας ψεκασμός τα τέλη χειμώνα εναντίον των ενηλίκων και συνήθως 3 ψεκασμοί την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου εναντίον των προνυμφών ή και των αυγών με εκλεκτικά εντομοκτόνα.

Αποφεύγονται ψεκασμοί μετά τα τέλη Ιουνίου για  να μπορέσουν έτσι να δράσουν οι φυσικοί εχθροί της ψύλλας, κυρίως αρπακτικά Ημίπτερα της οικογένειας Anthocoridae και ιδίως τα είδη Anthocoris nemoralis και Anthocoris nemorum καθώς και Νευρόπτερα, Δίπτερα και Κολεόπτερα που τη θερμή εποχή αναπτύσσουν πυκνούς πληθυσμούς.

Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα σε οπωρώνα μπορεί να είναι το εξής 

-  Πρώτος ψεκασμός κατά τα μέσα Φεβρουαρίου, λίγο προτού αρχίσει ή μόλις αρχίσει η ωοτοκία των θηλυκών που διαχείμασαν. 

-  Ο δεύτερος ψεκασμός γίνεται κατά την πτώση των πετάλων της αχλαδιάς. Ανάλογα με την πυκνότητα του πληθυσμού, ο δεύτερος ψεκασμός μπορεί να γίνει αργότερα κατά τα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου. 

-  Ο τρίτος ψεκασμός γίνεται τα τέλη Μαΐου. 

-  Ο τέταρτος ψεκασμός, προς τα τέλη Ιουνίου.

Ψύλλα της αχλαδιάς

Πάντα, ανατρέχουμε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέσα από τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες επιλέγουμε την εμπορική ονομασία της επιλογής μας για το εντομοκτόνο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα.



Βιβλιογραφία
1) Έντομα καρποφόρων δέντρων και αμπέλου
( Μ.Ε Τζανακάκης - Β.Ι Κατσόγιαννος )

2 ) Σημειώσεις στο μάθημα '' Εφαρμοσμένη Εντομολογία ''
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Καθηγητής Ι.Α Τσιτσιπής