Τυποποίηση παραγόμενων καρπών οπωρώνων

Με τον όρο τυποποίηση εννοούμε όλες εκείνες τις μεταχειρίσεις με τις οποίες επιδιώκεται η μεταφορά των καρπών στην αγορά που παρουσιάζουν ομοιομορφία ως προς  χαρακτηριστικά  μέγεθος, χρώμα, εμφάνιση αλλά και ως προς τις οργανοληπτικές ιδιότητές τους


Η τυποποίηση έχει μεγάλη σημασία στην εμπορία και με αυτήν μπορούμε να πούμε ότι επιτυγχάνονται τα εξής πλεονεκτήματα στην εμπορία των καρπών :

1 ) Όλοι οι καρποί που παράγονται στον οπωρώνα δεν είναι δυνατόν να διοχετευτούν στην αγορά γιατί παρουσιάζουν ανομοιομορφία, ατέλειες και ελαττώματα. Με την τυποποίηση απομακρύνονται οι καρποί που είναι κατώτερης ποιότητας ή όσοι είναι γενικά ακατάλληλοι για εμπορία. Έτσι η τιμή του προϊόντος παραμένει σταθερή, δεν επιβαρύνεται η διακίνηση με περιττά έξοδα και αποφεύγονται οι μολύνσεις από τους ήδη προσβεβλημένους καρπούς.

2 )  Η τυποποίηση διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές γιατί καθιερώνει κοινή εμπορική γλώσσα και είναι χρήσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους που ασχολούνται με το κύκλωμα της εμπορίας των καρπών. Όταν δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις ως προς την ποιότητα του προϊόντος, η διακίνηση είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Για τον αγοραστή, η καθιέρωση των εμπορικών τύπων συντελεί στην απόκτηση της απόλυτης εμπιστοσύνης ώστε να αγοράζει χωρίς δισταγμό το προϊόν που ανταποκρίνεται στην επιθυμητή ποιότητα. 

Σήμερα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουν καθιερωθεί κοινοί εμπορικοί κανόνες για τα περισσότερα φρούτα που καθορίζουν 3 κατηγορίες ποιότητας, την ποιότητα extra, την πρώτη ποιότητα ( ποιότητα Ι ) και την δεύτερη ποιότητα ( ποιότητα ΙΙ ). 

Η κατηγορία extra περιλαμβάνει καρπούς ανώτερης ποιότητας, μιας ποικιλίας, υγιείς με το ίδιο μέγεθος και χρωματισμό.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει καρπούς καλής ποιότητας, μιας ποικιλίας, υγιείς με το ίδιο μέγεθος και χρωματισμό.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει καρπούς εμπορεύσιμους που δε μπορούμε όμως να τους κατατάξουμε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες ποιότητας.

Και για τις 3 αυτές κατηγορίες, οι καρποί πρέπει να έχουν τα εξής ελάχιστα χαρακτηριστικά :
  1. Να είναι ακέραιοι, υγιείς, καθαροί και χωρίς ξένες ύλες, φύλλα ή χώματα
  2. Να μην έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων
  3. Να είναι απαλλαγμένοι από κάθε ξένη γεύση και οσμή
  4. Να έχουν συγκομιστεί στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας 

Με την τυποποίηση της ποιότητας των φρούτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και η τυποποίηση των μέσων συσκευασίας. Τα κιβώτια συσκευασίας πρέπει να είναι συγκεκριμένων διαστάσεων και να φέρουν την ίδια σήμανση. Η σήμανση που γίνεται στις εξωτερικές πλευρές των κιβωτίων περιλαμβάνει τα στοιχεία α ) όνομα εξαγωγέα, προέλευση προϊόντος
β ) το είδος και την ποικιλία 
γ ) το μέγεθος ή τον αριθμό των καρπών 
δ ) την κατηγορία της ποιότητας και 
ε ) την χώρα προέλευσης.

Η τυποποίηση στην πράξη γίνεται με τη διαλογή και τη συσκευασία  για τα οποία θα γίνει αναφορά σε επόμενο άρθρο μου.



Βιβλιογραφία
Στοιχεία Γενικής και Ειδικής Δενδροκομίας 
( Μιλτιάδη Δ. Βασιλακάκη, Καθηγητή Δενδροκομίας )

Για ανάγνωση αρθρογραφίας του Αγροτών Ανάγνωσμα blog