Επιλέγω καλλιέργεια ή με επιλέγει ; | Του Γιώργου Κατσαντώνη

 Σε πληθώρα περιπτώσεων συζητήσεων μεταξύ αγροτών  – παραγωγών σχετικά με την αγροτική επιχείρησή τους και την αναμενόμενη παραγωγή τους, που μου έχει τύχει να λάβω χώρα ως θεατής – ακροατής, το μεγαλύτερο ποσοστό κατέληγε στην εξής φράση  Τι να βάλουμε του χρόνου ;  

Επιλέγω καλλιέργεια ή με επιλέγει ;

Η τακτική που ακολουθείτο τις περασμένες δεκαετίες βασιζόταν στο μοναδικό δεδομένο που είχαν στη διάθεση τους που ήταν η τιμή που σημείωνε το κάθε προϊόν την προηγούμενη χρονιά, μια τακτική που τελικά έχει αποδειχθεί ''κακός σύμβουλος'' στο πέρασμα των χρόνων. 

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Όλα αυτά διαδραματίζονται φυσικά, σε μια εποχή όπου η οικονομική δυσπραγία δεν επιτρέπει στους παραγωγούς την παραμικρή απόκλιση στο κόστος παραγωγής. Τα περιθώρια κέρδους των καλλιεργειών είναι πλέον οριακά και συνεπώς η επιλογή της καλλιέργειας δεν μπορεί να είναι ένα ραντεβού στα τυφλά που θα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Με βάση τα παραπάνω, εξέφρασα την γνώμη μου και άποψή μου σε αρκετούς για το θέμα επιλογή της καλλιέργειας. 

Δεν επιλέγουμε εμείς τι θα τοποθετήσουμε στο αγροτεμάχιό μας άλλα το ίδιο το χωράφι. 

Κάθε αγρότης - παραγωγός, όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή και την αγροτική ''κουλτούρα'' γενικότερα, πάντα θα πρέπει να έχει στο μυαλό του, ότι η επιδίωξη του και το πρωταρχικό του μέλημα είναι η μέγιστη παραγωγή με το λιγότερο κόστος παραγωγής. Οι τελευταίες 7 λέξεις μου, υπάγονται στην αγροτική κουλτούρα και όχι στην αγροτική παραγωγή. Άλλο καλλιεργώ για να καλλιεργώ και άλλο καλλιεργώ υπαγόμενος στους κανόνες της αγροτικής ''κουλτούρας'', της σωστής αγροτικής ''κουλτούρας''. 
Τι εννοώ με τα παραπάνω; 

Παραθέτω λοιπόν, τα 2 βήματα που πρέπει να πράξει κάθε αγρότης - παραγωγός που ενδιαφέρεται και αναζητά τι καλλιέργεια να τοποθετήσει στο μέλλον.
  1. Πραγματοποιεί εδαφοανάλυση. Το πρώτο πράμα, η πρώτη ενέργεια δράσης του, θα πρέπει να είναι η ανάλυση του εδάφους του χωραφιού του που θα εκμεταλλευτεί μελλοντικά. Με αυτή την ενέργεια αμέσως θα έχει στα '' χέρια'' του τα 3 πιο σημαντικά στοιχεία α ) Το ph του εδάφους του ( όξινο, ουδέτερο, αλκαλικό ), β) την μηχανική σύσταση του εδάφους του ( άμμος, ιλύς, άργιλος ) και γ) παρουσίαση των βασικών θρεπτικών στοιχείων ( Ν, P, K ) και αν υπάρχει περίσσεια τους ή έλλειψή τους για μελλοντικό προγραμματισμό λίπανσης.
  2. Μελέτη μετεωρολογικών πληροφοριών της περιοχής του. Υπάρχουν περιοχές στον Ελλαδικό χώρο που παρουσιάζουν έντονες βροχοπτώσεις, άλλες περιοχές παρουσιάζουν έντονη ξηρασία, παγετό τους χειμερινούς μήνες κ.λ.π. Αν σε μια περιοχή παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων έγκειται φυσιολογικά ο κίνδυνος μυκητολογικών ασθενειών σε κάθε καλλιέργεια λόγω υπερβολικής υγρασίας.
Αν ανατρέξουμε στην παρουσίαση μιας καλλιέργειας, σύμφωνα με την Γεωπονική επιστήμη, θα παρατηρήσουμε ότι δίνονται πληροφορίες για κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά, σε τι εδάφη ευδοκιμεί και σε τι ph. Κάθε καλλιέργεια, ευδοκιμεί σε συγκεκριμένες τιμές ph και σε συγκεκριμένα εδάφη. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να αποστηθίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος. 

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Mε όλα λοιπόν τα παραπάνω γραφόμενα μου, θέλω να καταλήξω και να επισημάνω ξανά, ότι κάθε αγρότης - παραγωγός για να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την αγροτική εκμετάλλευση της γης του, δεν θα πρέπει να έχει ως ''φάρο'' την τιμή του παραγόμενου προϊόντος μιας καλλιέργειας ή το τι έβαλε ο γείτονας. Θα πρέπει να ακολουθήσει από την αρχή και να μελετήσει τους παράγοντες της γης  και του κλίματος της περιοχής του, ώστε να οδηγηθεί στην σωστή επιλογή καλλιέργειας, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, δεν τοποθετούμε εμείς, άλλα το ίδιο το χωράφι μας.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 05/01/2020


Κατσαντώνης Γιώργος
Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Διαχειριστής Αγροτών Ανάγνωσμα