Το κορύνεο στα πυρηνόκαρπα

Ασθένεια όλων των πυρηνόκαρπων πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας που προσβάλλει συνήθως τη ροδακινιά, βερικοκιά, κερασιά, αμυγδαλιά και δαμασκηνιά

Η ασθένεια είναι συχνά πολύ σοβαρή για τη ροδακινιά και την αμυγδαλιά γιατί προσβάλλει και τους βλαστούς και προκαλεί ξηράνσεις κλαδίσκων ενώ μπορεί να προκαλέσει ξηράνσεις μεγαλύτερων κλάδων ή δέντρων. Είναι γνωστή με τα ονόματα coryneum blight, shot - hole, gum spot

Το κορύνεο στα πυρηνόκαρπα

Συμπτώματα

Η ασθένεια προσβάλλει τους βλαστούς, τους οφθαλμούς, τα άνθη, τα φύλλα και τους καρπούς. Ο μύκητας προκαλεί νεκρωτικές κηλιδώσεις, μικρά έλκη στους βλαστούς και νεκρώσεις οφθαλμών. Τα πλέον συχνά και χαρακτηριστικά συμπτώματα εμφανίζονται στο έλασμα των τρυφερών φύλλων και την επιφάνεια των νεαρών καρπών.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Στα φύλλα εμφανίζονται αρχικά κυκλικές ερυθροκαστανές κηλίδες διαμέτρου 2 - 3mm ,οι οποίες στη συνέχεια γίνονται καστανές, αποξηραίνονται στο κέντρο και περιβάλλονται από ερυθροϊώδη περιφέρεια. Οι νεκρούμενοι ιστοί αποχωρίζονται από το υγιές μέρος του ελάσματος και πέφτουν οπότε και σχηματίζονται οπές. Το σύμπτωμα αυτό ονομάζεται ''τρύπες'' από ''σκάγια''.( shot - hole ). Πολλές φορές σχηματίζονται πολυάριθμες κηλίδες στο έλασμα του φύλλου ή αυξάνονται πολύ σε μέγεθος ( ιδιαίτερα στα νεαρά φύλλα ) και ενώνονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα τη νέκρωση μεγάλων περιοχών του ελάσματος οι οποίες μετά την πτώση τους, κάνουν το φύλλο να μοιάζει με ''σχισμένο''. Φύλλα έντονα προσβεβλημένα πέφτουν πρόωρα. 

Παρόμοιες κηλιδώσεις επί των φύλλων και ''τρύπες από σκάγια'' προκαλούνται στα πυρηνόκαρπα και από διάφορες άλλες παρασιτικές ή μη παρασιτικές προσβολές π.χ από τα βακτήρια Pseudomonas syringae pv. syringae, P.s pv. morsprunorum, τον ιό Prunus necrotic ring spot, τον μύκητα Coccomyces hiemalis, από τοξικότητα φαρμάκων ( π.χ βορδιγάλιου πολτού, κ.α )

Στους καρπούς σχηματίζονται κηλίδες παρόμοιες με εκείνες των φύλλων. Οι κηλίδες συχνά είναι βυθισμένες. Πολλές φορές επί των κηλίδων εμφανίζεται έκκριση κόμμεος. Στους βλαστούς, σχηματίζονται αρχικά μικρές ερυθροκαστανές ελλειψοειδείς κηλίδες οι οποίες στη συνέχεια μεγαλώνουν, βυθίζονται και εξελίσσονται σε μικρά έλκη. Επί των ελκών μπορεί να εμφανιστεί έκκριση κόμμεος.

Στα φύλλα εμφανίζονται αρχικά κυκλικές ερυθροκαστανές κηλίδες διαμέτρου 2 - 3mm ,οι οποίες στη συνέχεια γίνονται καστανές, αποξηραίνονται στο κέντρο και περιβάλλονται από ερυθροϊώδη περιφέρεια. Οι νεκρούμενοι ιστοί αποχωρίζονται από το υγιές μέρος του ελάσματος και πέφτουν οπότε και σχηματίζονται οπές. Το σύμπτωμα αυτό ονομάζεται ''τρύπες'' από ''σκάγια''.( shot - hole )

Αίτιο - Συνθήκες ανάπτυξης

Την ασθένεια προκαλεί ο μύκητας ( Αδηλομύκητες, Hyphomycetes ) Wilsonomyces carpophilus, συν., Stigmina carpophila, Coryneum beijerinckii και Clasterosporium carpophilum. Οι καρποφορίες του μύκητα είναι τα σποριοδόχεια τα οποία σχηματίζονται, κάτω από την εφυμενίδα ή τον εξωτερικό φλοιό, στους προσβεβλημένους ιστούς του δέντρου ( στις κηλίδες ή τα έλκη ).

Ο μύκητας διαχειμάζει σαν μυκήλιο ή κονίδια στα έλκη των βλαστών και στους οφθαλμούς. Τα κονίδια παράγονται καθ' όλη την βλαστική περίοδο, δηλαδή από την άνθηση των δέντρων μέχρι το φθινόπωρο. Τα προσβεβλημένα μάτια παράγουν κονίδια επί δύο ( 2 ) συνεχή χρόνια, ενώ τα έλκη παράγουν κονίδια επί τρία ( 3 ) ή περισσότερα χρόνια.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Τα κονίδια για να ελευθερωθούν και να μεταφερθούν έχουν ανάγκη βροχής. Με τη βροχή, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από άνεμο, μεταφέρονται τα μολύσματα στις ευπαθείς επιφάνειες του δέντρου και στα γειτονικά δέντρα. Για τη βλάστηση των κονιδίων, είναι αναγκαίο, οι φυτικές επιφάνειες του δέντρου να είναι βρεγμένες για αρκετές ώρες. Ο υγρός και βροχερός καιρός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της ασθένειας. Ευνοϊκές θερμοκρασίες αποτελούν οι 9 - 27 βαθμούς Κελσίου με άριστη θερμοκρασία βλαστήσεως τους 18 βαθμούς Κελσίου. Οι πλέον κρίσιμες περίοδοι μολύνσεων είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. Ο χρόνος επώασης της ασθένειας κυμαίνεται από 3 - 15 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία και τα προσβαλλόμενα φυτικά μέρη. Οι κηλίδες στα φύλλα εμφανίζονται μέσα σε 5 ημέρες από τη μόλυνση σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου.

Κορύνεο σε καρπούς

Καταπολέμηση

Συνιστάται το παρακάτω πρόγραμμα ψεκασμών:
  1. Το φθινόπωρο κατά την πτώση των φύλλων με βορδιγάλιο πολτό ή οξυχλωριούχο χαλκό.
  2. Κατά την περίοδο της χειμερίας νάρκης, λίγο πριν την έναρξη διόγκωσης των οφθαλμών με τα ίδια φάρμακα.
  3. Κατά την πτώση των πετάλων με captan, copper hydroxide, copper oxide, copper oxycloride κλπ. Πάντα συμβουλευόμαστε τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες κατά καλλιέργεια και ασθένεια  από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την μετέπειτα επιλογή μας για αγορά μυκητοκτόνου φυτοπροστατευτικού σκευάσματος.
  4. Είκοσι ( 20 ) ημέρες από τον προηγούμενο, με τα ίδια φάρμακα.
  5. Συνιστάται η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδίσκων.

Το άρθρο '' Το κορύνεο στα πυρηνόκαρπα '' δημοσιεύτηκε στην πανελλαδικής κυκλοφορίας εβδομαδιαία εφημερίδα ΑγροΈκφραση, στις 16/03/2019.

Βιβλιογραφία
Ασθένειες καρποφόρων δέντρων και αμπέλου
Χ.Γ Παναγόπουλος
Καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γεωργικού Πανεπιστημίου Αθηνών