Το Αγροτών Ανάγνωσμα συναντά την ProKROB

Πόσες φορές σας έχει τύχει να μεταβείτε για επίσκεψη στα συγγενικά σας πρόσωπα που η κύρια επαγγελματική τους ενασχόληση είναι η αγροτική, κατέχοντας κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες και να σας θέτουν συνεχώς την εξής ερώτηση '' Γιώργο, για τα χορτάρια τι να κάνω ; ''

Πολυσύχναστο και πολυάκουστο  γεγονός  για εμένα λόγω και της ιδιότητάς μου και οι συμβουλές μου πάντα περιελάμβαναν βιολογικούς τρόπους  και καλλιεργητικά μέτρα αντιμετώπισης. Η εδαφοκάλυψη ήταν μια ιδέα που πάντα σκεφτόμουνα να προτείνω, αλλά δεν είχα αρκετές πληροφορίες. 'Αμεση λύση το διαδίκτυο λοιπόν και ένα απόγευμα το μάτι μου έπεσε πάνω σε μια αφίσα εταιρείας που ως αντικείμενο ενασχόλησης της και εμπορίας ήταν αυτό για το οποίο και έψαχνα, η εδαφοκάλυψη. Τηλέφωνο ανά χείρας και πραγματοποίηση κλήσης με αποτέλεσμα για την επόμενη μια ώρα σχεδόν, να ομιλώ με την διευθύντρια πωλήσεων της ProKROB, την κ. Κρόμπα Τζένη. 

Πληροφορίες κατατοπιστικές και άμεσες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο αποριών μου από την κ. Κρόμπα Τζένη σχετικά με την έννοια της εδαφοκάλυψης. Η ίδια μου έθεσε και τις δικές της ερωτήσεις για εκμάθηση πληροφοριών σχετικά με το blog μου ''Αγροτών Ανάγνωσμα '' και έτσι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, πάρθηκε η απόφαση για καταγραφή όλων των λεγόμενών μας σχετικά με την proKROB, να παρουσιαστούν σε αρθρογραφική μορφή και να προστεθεί έτσι, ακόμα ένα άρθρο μαζί με την ήδη υπάρχουσα λίστα, στο Αγροτών Ανάγνωσμα blog.



1. Τι είναι η ProKROB ;

Ονομάζομαι Τζένη Κρόμπα και είμαι Διευθύντρια Πωλήσεων της εταιρείας ProKROB. Η ProKROB είναι μία οικογενειακή, πρωτοποριακή  επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της καλλιέργειας με έδρα την Αθήνα. Η εταιρεία δημιουργήθηκε χάρη στο μεράκι και την αγάπη του πατέρα μου Σπύρου Κρόμπα για τη γη. 

Η ιδέα για την πρωτοποριακή αυτή σειρά προϊόντων, προέκυψε όταν κατά την επίσκεψή του στο αγρόκτημα του στην περιοχή του Κυνηγού Τρικόρφου Μεσσηνίας,  αναγκαζόταν να ξεχορταριάζει τη γη, αντί να ξεκουράζεται και να αφιερώνει το χρόνο του σε πιο ευχάριστες ασχολίες.

Αυτή η προσωπική του εμπειρία σε συνδυασμό με την καταστροφή του λαχανόκηπου του, που διατηρεί στο χώρο του στην Παλλήνη, από χαλάζι, τον ώθησε στην έρευνα για την εξεύρεση μιας σίγουρης και οικονομικής λύσης για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων. 
  
Κατά την έρευνα του ανακάλυψε το ύφασμα από πολυπροπυλένιο, ένα υλικό ευρέως διαδεδομένο, το οποίο όμως ήταν δύσκολο στη διαχείριση και διαμόρφωση του. Μετά από πολλές προσπάθειες, κατάφερε να βρει τρόπο να '' επεξεργαστεί '' το ύφασμα και να δημιουργήσει μια σειρά προϊόντων με επαγγελματικό σχεδιασμό, που περιλαμβάνουν όλο τον εξοπλισμό για την κάλυψη της καλλιέργειας.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι όλη η σειρά των προϊόντων της ProKROB είναι πατενταρισμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και οι πρώτες ύλες προέρχονται από Ελληνικές επιχειρήσεις, εγγυημένης ποιότητας.



2. Περιέγραψέ μας το προϊόν Τζένη και γιατί ο αγρότης - παραγωγός να επιλέξει την ProKROB, σε τι διαφέρει ; 

Η σειρά αποτελείται από τα παρακάτω καινοτόμα προϊόντα:

• Εδαφοκάλυψη
• Άρδευση
• Παρτέρια - Μικροτούνελ
• Ζαρντινιέρα 

Το τι είναι η εδαφοκάλυψη και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της, είναι ευρέως γνωστά στους καλλιεργητές. Αυτή τη στιγμή το υλικό που προσφέρει η αγορά, έρχεται σε τόπι υφάσματος μήκους 100 μέτρων με προορισμό τις πολλαπλές χρήσεις. Ο καλλιεργητής κατά την προσπάθεια του να το μεταποιήσει για να το χρησιμοποιήσει, μπορεί να το τραυματίσει γεμίζοντας το με ξέφτια ή ακόμα και να το καταστρέψει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Η καινοτομία της ProKROB βασίζεται στο ότι προσφέρει μεταποιημένο προϊόν, έτοιμο να επιστρωθεί στο έδαφος και να δεχθεί τη φύτευση.

Για τα δένδρα, η ProKROB μεταποίησε το ύφασμα από πολυπροπυλένιο σε διαφορετικές διαστάσεις και διαφορετικά σχήματα, τετράγωνα ή στρογγυλά, για την ατομική προστασία του φυτού ή του δέντρου. Το μεγάλο όμως πλεονέκτημα στο ύφασμα για δέντρα της ProKROB είναι ότι προσαρμόζονται δύο φερμουάρ ή τέσσερα καρφιά ένωσης που βοηθούν αφενός στην τοποθέτηση γύρω από τη ρίζα του φυτού ή τον κορμό του δέντρου και αφετέρου στην εύκολη πρόσβαση, άνοιγμα - κλείσιμο, για κάθε είδους εργασία, όπως για παράδειγμα την παροχή λιπάσματος.

Επίσης η ProKROB έχει φροντίσει τα υφάσματα της να έχουν ειδικές οπές περιμετρικά και εσωτερικά για τη στήριξη τους στο έδαφος.

Η γκάμα των διαστάσεων της ProKROB καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες από το θάμνο μιας τριανταφυλλιάς έως τον κορμό μιας καρυδιάς.
Στην περίπτωση δε του λαχανόκηπου, ο καλλιεργητής είναι υποχρεωμένος να υπολογίσει τις ανάλογες αποστάσεις και να ανοίξει τις οπές φύτευσης, οι οποίες είναι διαφορετικές από καλλιέργεια σε καλλιέργεια (είναι φανερό ότι οι ανάγκες ανάπτυξης στο κρεμμύδι είναι διαφορετικές από αυτές στο κουνουπίδι). Επίσης πρέπει να βρει τρόπο να στηρίξει αποτελεσματικά το ύφασμα στο έδαφος.

Η ProKROB μεταποίησε το ύφασμα από πολυπροπυλένιο σε πολλά διαφορετικά πατρόν όσον αφορά τις αποστάσεις και τη διάμετρο φύτευσης, για τη σωστή ανάπτυξη του λαχανικού ανάλογα με τις ανάγκες του. Όπως και στα δέντρα, το ύφασμα φέρει περιμετρικά ειδικές οπές στήριξης αλλά και οπές για τη στήριξη των σωλήνων της άρδευσης ώστε ο καλλιεργητής να μην τραυματίσει το ύφασμα.
Έτσι λοιπόν δε χρειάζεται να κάνει όλες τις χρονοβόρες μετρήσεις, να σημαδεύσει τα σημεία φύτευσης και τα σημεία στήριξης, να χαράξει τις γραμμές και να υπολογίσει τις αποστάσεις, ενώ το ύφασμα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 7 - 10 χρόνια καλλιέργειας. Ο καλλιεργητής έχει πλέον ένα σίγουρο και εγγυημένο αποτέλεσμα χωρίς κόπο και χωρίς την πιθανότητα καταστροφής του υφάσματος.

Για να γίνει ακόμα πιο εύκολη η διαδικασία της καλλιέργειας του λαχανόκηπου, η ProKROB σχεδίασε και κατασκεύασε ένα ακόμα πατενταρισμένο προϊόν, το εργαλείο διάνοιξης οπών φύτευσης. Η πρωτοτυπία - διαφορά - του εργαλείου από τα υπόλοιπα της αγοράς, είναι στο ότι καθ' όλο το μήκος του φέρει σφηνοειδείς αιχμές σε απόσταση ενός εκατοστού μεταξύ τους.Οι τακτές αυτές αποστάσεις των αιχμών -ανά εκατοστό- βοηθάνε στο να μετρήσουμε εύκολα και γρήγορα το σωστό επιθυμητό βάθος της οπής φύτευσης. Επίσης οι σφηνοειδείς αιχμές δημιουργούν καθ΄ όλο το μήκος του βάθους, εγκάρσιες αυλακώσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη των ριζών. Είναι τέλος  σημαντικό να αναφέρουμε ότι το εργαλείο φύτευσης εφαρμόζει απόλυτα σε όλα τα μεγέθη οπών στα υφάσματα μας.


3. Πού μπορεί να εφαρμοσθεί και σε τι καλλιέργειες και μια δικιά σου πρόταση προς τον αγρότη - παραγωγό ; 

Όλα τα προϊόντα της ProKROB μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από επαγγελματίες αγρότες, όσο και από ιδιώτες καλλιεργητές, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Η ProKROB μετά από εντατική έρευνα, αναγνώρισε τις διαφορετικές ανάγκες που έχει κάθε καλλιέργεια και κάθε φυτό ξεχωριστά και δημιούργησε τα υφάσματα της εδαφοκάλυψης της με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες. 

Τα προϊόντα μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εδαφοκάλυψη και φύτευση λαχανικών και φρούτων, όπως για παράδειγμα φρέσκο κρεμμυδάκι, κουνουπίδι, καρότο, φράουλα κ.α. αλλά και για όλα τα είδη δέντρων, αφού είναι ειδικά διαμορφωμένα για να καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών.


Το μέγεθος της καλλιέργειας δεν είναι πρόβλημα, είτε πρόκειται για μια μικρή ιδιωτική καλλιέργεια, είτε πρόκειται για στρέμματα καλλιέργειας. Όποιος ενδιαφέρεται να δει τη σειρά των προϊόντων μας μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα της εταιρείας μας www.prokrob.gr.



4. Η επιχείρησή σου πως προμηθεύει το προϊόν ; 

Η ProKROB βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία εξεύρεσης εξειδικευμένων συνεργατών και αξιόπιστων σημείων πώλησης σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά των προϊόντων μας μπορούν να ενημερωθούν για τα σημεία πώλησης των προϊόντων μας είτε μέσω της ιστοσελίδας μας www.prokrob.gr, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο τηλέφωνο 6973885022 και στο 2106033208


5. Μελλοντικές βλέψεις και φιλοδοξίες για την ProKROB ;

Οι στόχοι μας για το μέλλον είναι πολλοί, όμως ο κύριος και πιο σημαντικός μας στόχος είναι να διευκολύνουμε τη ζωή του αγρότη και του καλλιεργητή δημιουργώντας συνέχεια νέα πρωτοποριακά προϊόντα και παρέχοντας περισσότερες επιλογές και ουσιαστικές λύσεις σε όλους. 

Σκοπός μας είναι να μπορεί ο καθένας να έχει τον προσωπικό του λαχανόκηπο στη βεράντα του, στην αυλή του, στην ταράτσα του, σε όποιον χώρο επιλέξει καθώς και οπωρώνα, απαλλαγμένο από ανεπιθύμητη βλάστηση, σημαντικό στοιχείο για εύκολη διαχείρισή του και έτσι περαιτέρω απολαβή και απόλαυση των προσωπικών του κόπων. 

Επίσης μια βασική φιλοδοξία μας για το μέλλον είναι να προχωρήσουμε στη βιομηχανοποίηση των προϊόντων μας, ρίχνοντας το κόστος και το χρόνο παραγωγής τους, και κάνοντας τα ακόμα πιο προσιτά και για τις μεγάλες καλλιέργειες.

Τέλος, ένας ακόμα στόχος μας για το μέλλον είναι να μπορούν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ιδιώτες να βρουν τα προϊόντα μας σε σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. 



6. Τελευταία ερώτηση - κατάφαση Τζένη που θα σου θέσω, αφορά την ελληνική αγροτική κουλτούρα και την ραχοκοκαλιά αυτής, τον Έλληνα αγρότη - παραγωγό. Θέλω την γνώμη σου Τζένη.

Η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα έχει μακραίωνη ιστορία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο μας. Τα προϊόντα που βγάζει η Ελλάδα είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για την εξαιρετική ποιότητα τους και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Κατά την ενασχόληση μου με την προώθηση των προϊόντων της ProKROB, ήρθα σε επαφή με πολλούς επαγγελματίες του χώρου και παρατήρησα πως όλοι είχαν ένα κοινό: το μεράκι τους για τη δουλειά τους και την αγάπη τους για τη γη και τα φυτά τους. Ο Έλληνας αγρότης είναι δεμένος με τη γη του και ενδιαφέρεται να εξελίσσεται συνεχώς. Φροντίζει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στον τομέα του και ενδιαφέρεται για να εκσυγχρονίσει τις μεθόδους καλλιέργειας του ώστε να μπορεί να αποκομίσει καλύτερα αποτέλεσμα από την κοπιαστική εργασία του. 



Κατσαντώνης Γιώργος
Διαχειριστής Αγροτών Ανάγνωσμα