Εγκεκριμένα Μυκητοκτόνα ( δραστικές ουσίες ) & Μικροοργανισμοί Φυτοπροστασίας Αμπέλου 2019

Στο παρακάτω άρθρο θα παρουσιαστούν οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για Μυκητοκτόνα και οι  Μικροοργανισμοί φυτοπροστασίας, για το 2019, στην αμπελοκαλλιέργεια όπως αναρτήθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Γενική Διεύθυνση Τροφίμων - Δ/ση Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων - Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας.






Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας (δηλαδή η αντοχή κάποιου παθογόνου) σε ένα μυκητοκτόνο μειώνει σοβαρά την αποτελεσματικότητά του.
Η κατάταξη των Δραστικών ουσιών (ΔΟ) σε ομάδες ανθεκτικότητας βασίζεται στον μηχανισμό δράσης τους ενάντια στα παθογόνα (FRAC 2018).
Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, το πρόγραμμα φυτοπροστασίας να ξεκινά με σκεύασμα από τις ομάδες με κωδικό Μ. Οι εφαρμογές για σκευάσματα που παρουσιάζουν κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας να γίνονται σε εναλλαγή με σκευάσματα από διαφορετική ομάδα. Να τηρείται το όριο του μέγιστου αριθμού εφαρμογών και τα όρια της δοσολογίας. Να προτιμάται η χρήση μιγμάτων ΔΟ .
Εφόσον εμφανιστεί ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε κάποιο μυκητοκτόνο αυτή αφορά ολόκληρη την ομάδα του μυκητοκτόνου. Τα ευρέου φάσματος (ομάδα M) ενώ παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο ανθεκτικότητας, ενδέχεται να είναι περισσότερο επιζήμια για τα ωφέλιμα. Η κατάταξη των ΔΟ όσον αφορά τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας, ακολουθεί το FRAC. Για τα μίγματα ΔΟ είναι κατ' εκτίμηση. Τα διελασματικά & διασυστηματικά διεισδύουν στο φύλλο, προστατεύονται από έκπλυση, προστατεύουν νέα βλάστηση. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην διασυστ/τητα (μικρή ή μεγάλη κίνηση στο φυτό) και στη θεραπευτική δράση (μικρή έως εξοντωτική).
Η λίστα δεν υποκαθιστά την ετικέτα, υπόκειται σε τροποποιήσεις και έχει κατευθυντήριο σκοπό. Να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες της ετικέτας. Η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος να εντάσσεται σε σχέδιο ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.


Για ανάγνωση αρθρογραφίας του Αγροτών Ανάγνωσμα blog