Συνηθισμένα ζιζάνια στην Ελλάδα ( ΜΕΡΟΣ Α )

Ζιζάνια ( Weeds ) είναι όλα τα φυτά, αυτοφυή ή καλλιεργούμενα, όσα φυτρώνουν εκεί που δεν τα σπέρνουν, όπως λέει ο λαός, ή με άλλα λόγια οποιοδήποτε φυτό έξω από τη θέση του, δηλαδή μεγαλώνει εκεί όπου δεν χρειάζεται ή μεγαλώνει στη θέση ενός άλλου χρήσιμου φυτού. Εάν και πότε ένα φυτό είναι ζιζάνιο εξαρτάται από το πώς επηρεάζει την χρησιμοποίηση του αγροοικοσυστήματος από τον άνθρωπο.

Κατά τον ορισμό λοιπόν, η γλυστρίδα ( Portulaca oleracea ) θεωρείτε ζιζάνιο μόνο όταν μεγαλώνει π.χ σε ένα καπνοχώραφο, όχι όμως σε ένα χωράφι σε αγρανάπαυση ή σε μια χέρσα πλαγιά λόφου, όπου μάλιστα είναι πολύ χρήσιμη ( π.χ προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση και χρησιμεύει σαν τροφή για την άγρια ζωή ). Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι ο όρος ''ζιζάνιο'' δεν είναι βοτανική έννοια. Το εάν ένα φυτό χαρακτηρισθεί σαν ζιζάνιο ή όχι σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό εξαρτάται από τον σκοπό που επιδιώκει εκεί ο άνθρωπος. Αυτό εξηγεί γιατί και η ζιζανιολογία σήμερα δέχεται όχι μόνο το συμβατικό αλλά και τον οικολογικό ορισμό ότι '' ζιζάνια είναι όσα φυτά η χρησιμότητά τους δεν είναι ακόμα καλά γνωστή στον άνθρωπο ''.

Συνηθισμένα ζιζάνια στην Ελλάδα ( ΜΕΡΟΣ Α )

Στους παρακάτω πίνακες θα μελετήσουμε τα συνηθισμένα ζιζάνια στη Ελλάδα κατά τα κοινά τους ονόματα, το επιστημονικό όνομά τους, την οικογένεια που ανήκουν και την κατάταξή τους με συμβολισμούς ΜΑ = Μονοετές ανοιξιάτικο, ΜΧ = Μονοετές χειμωνιάτικο, Δ = Διετές, Π = Πολυετές, ΠΡ = Παρασιτικό





Βιβλιογραφία
Ζιζανιολογία 
Ζιζάνια - Ζιζανιοκτόνα
Τύχη και Συμπεριφορά στο Περιβάλλον
Πέτρος Χ. Λόλας ( M. Sc., Ph.D
Καθηγητής Ζιζανιολογίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος


Για ανάγνωση αρθρογραφίας του Αγροτών Ανάγνωσμα