Συνηθισμένα ζιζάνια στην Ελλάδα ( ΜΕΡΟΣ Β )

Τα ζιζάνια είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στη γεωργία σήμερα. Σε αντίθεση με τα έντομα και τις αρρώστιες, τα ζιζάνια εμφανίζονται στα αγροοικοσυστήματα κάθε χρόνο και εάν δεν ελεγχθούν τότε όχι μόνο μειώνουν τις αποδόσεις αλλά επηρεάζουν και την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων. Τα ζιζάνια και οι σοβαρές τους ζημιές είναι γνωστά στον άνθρωπο από την εποχή της βίβλου ( Γένεσης 3 : 17 - 18 ) και αργότερα από τις παραβολές του σπορέα ( Ματθαίος 13 : 3 - 9,18 - 23 ) και των ζιζανίων ( Ματθαίος 13 :24 - 30, 36 - 43 ).



Καμιά καλλιέργεια δεν μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά και να αποδώσει ικανοποιητικά εκεί όπου υπάρχουν και μεγαλώνουν πολλά ζιζάνια. Στις Η.Π.Α υπολογίζουν ότι η ζημία κάθε χρόνο από τα ζιζάνια είναι μεγαλύτερη από τη ζημία που κάνουν στις καλλιέργειες όλα τα έντομα και οι αρρώστιες μαζί. Έτσι, οι επιθυμητές μεγάλες αποδόσεις σε όλες τις καλλιέργειες σήμερα επιτυγχάνονται μόνο ύστερα από ένα αποτελεσματικό έλεγχο των ζιζανίων. Μονάχα μία καλή λίπανση, άρδευση και προστασία από τα έντομα και τις αρρώστιες δεν φτάνει. Καλαμποκοχώραφα που δέχτηκαν όλες τις παραπάνω καλλιεργητικές φροντίδες εκτός από τον έλεγχο των ζιζανίων για ορισμένες χρονικές περιόδους μετά το φύτρωμα έδωσαν μειωμένες αποδόσεις από 40% έως 80%. Παρόμοια πειράματα σε καπνό σχεδόν σε όλη την Ελλάδα έδειξαν, ότι η ζημιά στην απόδοση και στην ποιότητα μπορεί να φθάσει μέχρι και 100%. 

Στο δεύτερο μέρος ( ΜΕΡΟΣ Β του άρθρου '' Συνηθισμένα ζιζάνια στην Ελλάδα '' θα πραγματοποιηθεί η εναπομείνουσα παράθεση πινάκων μέσα από τους οποίους και  θα παρουσιαστούν τα ζιζάνια που συναντάμε στον Ελλαδικό χώρο με το κοινό τους όνομα, το επιστημονικό τους όνομα, την οικογένεια που ανήκουν και την κατάταξή τους σε πολυετή, μονοετή, ανοιξιάτικα, χειμωνιάτικα, διετή, παρασιτικά. ( ΜΑ = μονοετές ανοιξιάτικο. ΜΧ = μονοετές χειμωνιάτικο, Δ = διετές, Π = πολυετές, ΠΡ = παρασιτικό )










Βιβλιογραφία

Ζιζανιολογία
Ζιζάνια - Ζιζανιοκτόνα
Τύχη και Συμπεριφορά στο Περιβάλλον
Πέτρος Χ. Λόλας ( M.Sc., Ph.D. )
Καθηγητής Ζιζανιολογίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος


Για ανάγνωση αρθρογραφίας του Αγροτών Ανάγνωσμα blog