Myzus persicae ( Sulzer ) ( Homoptera, Aphididae )
κ.ν πράσινη αφίδα της ροδακινιάς
Πράσινη αφίδα της ροδακινιάς ( Myzus persicae ) |
Ενήλικο. Το άπτερο παρθενογενετικό ζωοτόκο θηλυκό έχει σώμα σχετικά λεπτό, μήκους 1,5 - 2,5 mm και χρώμα πράσινο, πρασινοκίτρινο, ρόδινο ή κίτρινο. Καμιά φορά έχει στα νώτα κατά μήκος καστανές ζώνες. Οι σίφωνες (σωληνόμορφες αποφύσεις στα νώτα της κοιλίας που λέγονται κεράτια ή σίφωνες) είναι λεπτοί και μακριοί μήκους 0,4 mm αλλά δεν ξεπερνούν την άκρη της ουρίτσας. Η ουρίτσα (cauda) είναι στενόμακρη, μήκους 0,2mm και με 3 ζευγάρια τριχών.
Ξενιστές. Είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Προσβάλλει περισσότερα από 400 είδη φυτών. Από τα καλλιεργούμενα προσβάλλει είδη των Rosaceae, Rutaceae, Solanaceae, Malvaceae, Compositae, Chenopodiaceae, Umbelliferae, Papilionaceae, Cruciferae. Tα χειμερινά αυγά γεννιούνται κυρίως στη ροδακινιά και δευτερευόντως σε άλλα πυρηνόκαρπα (βερικοκιά, δαμασκηνιά, κερασιά, αμυγδαλιά) που αποτελούν τους κύριους ξενιστές. Εκτός από πολλά καρποφόρα δέντρα, η αφίδα αυτή προσβάλλει και πολλά ποώδη καλλιεργούμενα φυτά όπως καπνό, πατάτα, τομάτα, μαρούλι, σιτάρι, καρότο, κουκιά, τεύτλα, σπανάκι, λάχανο.
Βιολογία - ζημιές. Έχει περισσότερες από 5 γενεές το έτος. Σε περιοχές με σχετικά ψυχρό χειμώνα, όπως στην Ευρώπη, διαχειμάζει ως χειμερινό αυγό στο φλοιό των κύριων ξενιστών (ροδακινιάς ή άλλων πυρηνοκάρπων). Τα χειμερινά αυγά, συνήθως 4 - 6 ανά θηλυκό, βρίσκονται στους οφθαλμούς ή σε εσοχές μερών του φλοιού. Tο τέλος του χειμώνα με αρχές άνοιξης από τα αυγά αυτά βγαίνουν άπτερα παρθενογενετικά θηλυκά, τα λεγόμενα θεμελιωτικά (fundatrices). Ακολουθούν 2 παρθενογενετικές γενεές στη ροδακινιά και μετά πτερωτά άτομα μεταναστεύουν σε ποώδη φυτά (δευτερεύοντες ξενιστές) όπου κατά τη διάρκεια της περιόδου βλάστησης των φυτών, η μια γενεά διαδέχεται την άλλη. Το φθινόπωρο ή αρχές του χειμώνα, παράγονται στα ποώδη ή άλλα φυτά πτερωτά θηλυκά άτομα που μεταναστεύουν στη ροδακινιά ή σε άλλα πυρηνόκαρπα. Εκεί τα θηλυκογόνα άτομα γεννούν θηλυκά, που συζευγνύονται με τα αρσενικά και στη συνέχεια γεννούν τα χειμερινά αυγά. Σε περιοχές με σχετικά ζεστό χειμώνα, όπως το Ισραήλ, το έντομα αναπαράγεται παρθενογενετικά (αγενώς) όλες τις εποχές του έτους, χωρίς να χρειάζεται να γεννηθούν χειμερινά αυγά.
Έχει περισσότερες από 5 γενεές το έτος |
Το M. persicae είναι ανθεκτικό στο κρύο και μπορεί να αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 5 και 30 βαθμών Κελσίου. Στους 25 βαθμούς Κελσίου τα θηλυκά ζουν κατά μέσο όρο 25 μέρες και γεννούν 60 προνύμφες. Προσβάλλει κατά προτίμηση τις κορυφές των τρυφερών βλαστών και τρυφερά φύλλα τα οποία και συστρέφονται εξ αιτίας της προσβολής. Εκτός από την αξιόλογη άμεση ζημιά στα φυτά, η αφίδα αυτή είναι σημαντικότατος φορέας σοβαρών ιών σε πολλά φυτά και ιδίως σολανώδη (τομάτα, πιπεριά, πατάτα, μελιτζάνα). Επίσης, τα μελιτώδη αποχωρήματα της, όπως και άλλων αφίδων, ρυπαίνουν το φύλλωμα και τους καρπούς και προκαλούν ανάπτυξη μυκήτων της καπνιάς.
Καταπολέμηση. Όσο είναι δυνατόν, πρέπει να διατηρούνται στον οπωρώνα αποτελεσματικοί φυσικοί εχθροί των αφίδων, ώστε να μην χρειάζονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση εκλεκτικών εντομοκτόνων εναντίον των άλλων εντόμων των δέντρων, αλλά και εναντίον της αφίδας αυτής. 'Oταν είναι αναγκαία η επέμβαση με εντομοκτόνα εναντίον της αφίδας αυτής, πρέπει να γίνεται έγκαιρα, με εκλεκτικά αποτελεσματικά αφιδοκτόνα όταν παρατηρείται αξιόλογος πληθυσμός και η θερμοκρασία προβλέπεται ευνοϊκή για το έντομο (όχι πολύ ζεστός καιρός). Σε ποώδη φυτά συνιστάται και ανάμιξη κατάλληλου διασυστηματικού με το σπόρο ή σε κοκκώδη μορφή στο έδαφος. Αυτό προστατεύει τα φυτάρια για λίγες εβδομάδες. Διασυστηματικά στο έδαφος, σε κοκκώδη ή άλλη μορφή, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για προστασία νεαρών δενδρυλλίων καρποφόρων δέντρων.
Όσο είναι δυνατόν, πρέπει να διατηρούνται στον οπωρώνα αποτελεσματικοί φυσικοί εχθροί των αφίδων, ώστε να μην χρειάζονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα |
Πάντα ανατρέχουμε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
για ανάγνωση εγκεκριμένων δραστικών ουσιών για την μετέπειτα επιλογή αγοράς φυτοπροστατευτικού σκευάσματος.
Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την
ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας:
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΟ → Καλλιέργεια
(ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ) → Εχθρό (Πράσινη αφίδα):
Έντομα καρποφόρων δέντρων και αμπέλου
Μ.Ε Τζανακάκης - Β.Ι Κατσόγιαννος