Πορτοκαλιά : Όλες οι ποικιλίες της

Οι ποικιλίες της πορτοκαλιάς κατατάσσονται σε τέσσερις ( 4 ) ομάδες :
  1. Την ομάδα των κοινών πορτοκαλιών.
  2. Την ομάδα των ομφαλοφόρων ποικιλιών.
  3. Την ομάδα των αιματόχρωμων ποικιλιών και
  4. Την ομάδα των γλυκόχυμων ποικιλιών
Οι ποικιλίες της πορτοκαλιάς κατατάσσονται σε τέσσερις ( 4 ) ομάδες 

Κοινές ποικιλίες
  • Κοινό Άρτας ( Στρογγυλά Άρτας, Πλακέ Άρτας )
  • Μποτσάτο
  • Κοινό Πορτοκάλι Χανίων
  • Λαϊνάτο Χανίων
  • Κυπραίϊκο ( Γιάφφας ) Χανίων
  • Σουλτανί του Φόδελε ( Ηρακλείου )
  • Barao
  • Belladonna
  • Berna
  • Cadenera
  • Calabrese ( Ovale )
  • Clanor
  • Hamlin
  • Jaffa ( Florida Jaffa )
  • Khettmali ( Khatmali, Hitmali )
  • Macetera
  • Mosambi ( Mosambique )
  • Parson ( Parson Brown )
  • Pineapple
  • Salustiana ( Salus )
  • Shamouti ( Chamouti, Palestine Jaffa, Jaffa, Jaffaoui, Iaffaoui )
  • Shamouti Masry ( Khalily White, Egyptian Shamouti )
  • Valencia ( Valencia Late, Hart Late, Hart' s Tardiff )
Κιτρέα η σινική

Ομφαλοφόρες ποικιλίες

Τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια διαφέρουν από όλα τα άλλα πορτοκάλια στο ότι φέρουν ομφαλό. Ο διακριτικός αυτός χαρακτήρας είναι σταθερός και παρουσιάζεται πάντα στους καρπούς των ομφαλοφόρων ποικιλιών πορτοκαλιάς, αντίθετα με ορισμένες άλλες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς που παρουσιάζουν το χαρακτήρα αυτό κατά καιρούς και σε λίγους καρπούς. Ο ομφαλός είναι ένας πολύ μικρός καρπός τοποθετημένος μέσα στο επάκριο τμήμα, απέναντι του ποδίσκου, του κανονικού καρπού.
  • Washington Navel ή Ομφαλοφόρος της Ουάσιγκτον ή Bahia ή Μέρλιν
  • Frost Washington
  • Baianinha Piracicaba ( Bahianinba )
  • Australian
  • Atwood
  • Navelina ( Dalmau )
  • Navelate ( Navel Tardia )
  • Thomson ( Thomson Improved )
  • Leng
  • Oberholzer ( Oberholzer Palmer )
  • Newhall
  • Suzuki
  • Tange
  • Skaggs Bonanza
Η πορτοκαλιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, αειθαλές φυτό, που ανήκει στην τάξη των Σαπινδωδών και στην οικογένεια των Ρουτιδών (Rutaceae), δηλαδή των Εσπεριδοειδών (Hesperidaceae).

Αιματόχρωμες ποικιλίες

Αιματόχρωμες ποικιλίες ονομάζουμε εκείνες που έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό την παρουσία ερυθρού ή ρόδινου χρώματος στο φλοιό, στη σάρκα και στο χυμό. 

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Στην Ελλάδα τις ονομάζουν σανγκουίνια. Οι αιματόχρωμες ποικιλίες πορτοκαλιάς προέρχονται από 3 απομακρυσμένες μεταξύ τους περιοχές της Μεσογείου και συνιστούν έτσι τρείς ( 3 ) περιφερειακές ομάδες. Κατά τον Chapot ( 1963e ) οι ομάδες αυτές είναι οι εξής :
  1. Τα συνήθη αιματόχρωμα πορτοκάλια
  2. Οι αιματόχρωμες Doblefina ποικιλίες
  3. Τα αιματόχρωμα Shamouti ή Palestine Jaffa πορτοκάλια
Οι κυριότερες αιματόχρωμες ποικιλίες είναι :
  • Moro
  • Tarocco
  • Tarocco Liscio
  • Sanguinello Comune
  • Sanguinello Moscato
  • Doblefina
  • Doublefine Amelioree
  • Entrefina
  • Spanish Sanguinelli ( Sanguinelli, Sanguinella Negra )
  • Maltaise Sanguine ( Portugaise )
  • Ruby ( Ruby Blood )
  • Tomango
  • Αιματόχρωμη ποικιλία Γουρίτσης ( Τριχωνίδας )
Οι πορτοκαλιές δίνουν καλή καρποφορία για 80 περίπου χρόνια, ενώ υπάρχουν και δέντρα που καρποφορούν και μετά από 100 ή περισσότερα χρόνια.

Γλυκόχυμες ποικιλίες

Οι γλυκόχυμες ποικιλίες της πορτοκαλιάς κν. ντόλτσα ή σεκέρια, είναι ανάλογες με τις γλυκόχυμες ποικιλίες της λιμεττίας και γλυκολεμονιάς και χαρακτηρίζονται από χαμηλή οξύτητα, άνοστη γλυκιά γεύση, σκληρές και πικρίζουσες μεμβράνες καρπόφυλλων, μικρή περιεκτικότητα του χυμού σε βιταμίνη C και το λευκοκίτρινο χαλαζικό σημείο των σπόρων, το οποίο στις οξύχυμες ποικιλίες πορτοκαλιάς είναι καστανό.

Γίνετε μέλος της fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Οι καρποί των γλυκόχυμων ποικιλιών πορτοκαλιάς, λόγω της πολύ χαμηλής περιεκτικότητας της σάρκας τους σε οξύτητα, θεωρούνται ώριμες από πολύ νωρίς και γι' αυτό εμφανίζονται στην αγορά πρώιμα. Η ιδιάζουσα γεύση αυτών των ποικιλιών, δεν είναι αρεστή στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς, ενώ είναι ευχάριστη στους λαούς των Αραβόφωνων χωρών, της Βραζιλίας, του Μεξικού και κάπως στην Ισπανία και Πορτογαλία. Αυτός είναι και ο λόγος που η καλλιέργεια τους εντοπίζεται στις χώρες αυτές. Στην Ελλάδα, τα κυριότερα κέντρα παραγωγής πορτοκαλιών ( ντόλτσα ) είναι οι περιοχές Παλιάς Επιδαύρου και Ερμιόνης.

Οι σπουδαιότερες από τις ποικιλίες αυτές είναι :
  • Lima
  • Succari ( Sukkari )
  • Sucrena
  • Vainiglia
Βιβλιογραφία

ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ - Εσπεριδοειδή 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α. ΠΟΝΤΙΚΗ
Καθηγητού Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 
( ΤΟΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ )