Πολυστίγμωση αμυγδαλιάς

Αποτελεί μια ασθένεια των φύλλων της αμυγδαλιάς που ενδημεί σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας και μερικές χρονιές μπορεί να προκαλέσει έντονη φυλλόπτωση και εξασθένηση των δέντρων.

Πολυστίγμωση αμυγδαλιάς

Συμπτώματα

Οι προσβολές εμφανίζονται μόνο στα φύλλα υπό μορφή κυκλικών ή ακανόνιστων κηλίδων που αρχικά είναι σαν υποκίτρινα στίγματα, οι οποίες αργότερα μεγαλώνουν και γίνονται υπέρυθρες, ερυθρές μέχρι καστανέρυθρες, ελαφρά υπερυψωμένες και έχουν διάμετρο 2 - 10mm ( ανάλογα με την ευπάθεια της ποικιλίας ). Ανάμεσα στις κηλίδες σχηματίζονται εντός των ιστών του ελάσματος του φύλλου, πολυάριθμα μικροσκοπικά πυκνίδια τα οποία φαίνονται με τη βοήθεια στερεοσκοπικού μικροσκοπίου. Τα φύλλα παχύνονται, κατσαρώνουν, καρουλιάζουν και μπορεί να πέσουν πρόωρα. 

Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται συνήθως αργά την άνοιξη ή με την έναρξη του καλοκαιριού. ( Μάιο - Ιούνιο ).

Αίτια - Συνθήκες ανάπτυξης

Η ασθένεια οφείλεται στον ασκομύκητα Polystigma ochraceum ( Phyllacholares, Phyllachoraceae ) o οποίος διαχειμάζει στα πεσμένα φύλλα στο έδαφος και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και χειμώνα σχηματίζει τα περιθήκιά του. Υγρός και βροχερός καιρός είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων ( μετά την εκτόξευση και βλάστηση των ασκοσπορίων του ). Είναι επομένως προφανές ότι οι βροχοπτώσεις και η διάρκεια διαβροχής των φύλλων είναι καθοριστικοί παράγοντες για τις μολύνσεις και την πρόκληση επιδημιών.

Οι μολύνσεις αρχίζουν συνήθως με την εμφάνιση των φύλλων και συνεχίζονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Ο χρόνος επώασης της ασθένειας είναι αρκετά μακρύς και κυμαίνεται συνήθως από 30 - 70 ημέρες. Οι προσβολές είναι σοβαρές όταν η βροχή και η υγρασία διαρκούν για 2 - 3 ημέρες

Η ασθένεια οφείλεται στον ασκομύκητα Polystigma ochraceum ( PhyllacholaresPhyllachoraceae ) 

Καταπολέμηση 

Η αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζεται κυρίως στην εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών από την έκπτυξη των πρώτων φύλλων μέχρι τέλος Μαΐου - αρχές Ιουνίου.

Μυκητοκτόνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι με τις δραστικές ουσίες captan, dodine, Tribasic copper sulfate, copper hydroxide, copper oxychloride. Τα χαλκούχα σε διαστήματα 15 ημερών. Οι ψεκασμοί επαναλαμβάνονται εφόσον επικρατεί υγρός καιρός και παρατεινόμενες βροχοπτώσεις.

Για τον περιορισμό ή ακόμα την εξάλειψη των μολυσμάτων συνιστάται το πολύ βαθύ παράχωμα των φύλλων με όργωμα το χειμώνα. Το μέτρο αυτό μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται καθολικά σε όλα τα δενδροκομεία μιας περιοχής. Καταστροφή του μολύσματος στα πεσμένα φύλλα μπορεί να γίνει με ψεκασμούς ουρίας. Επίσης, συνιστάται η φύτευση στα νέα δενδροκομεία ανθεκτικών ποικιλιών.  


Βιβλιογραφία 
Ασθένειες καρποφόρων δέντρων και αμπέλου
Χ.Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γεωργικού Πανεπιστημίου Αθηνών