Κερασιά : πρόγραμμα εξειδικευμένης λίπανσης από την Geogreen Marathon

Σε έκταση 3 στρεμμάτων στην περιοχή της Εορδαίας πραγματοποιήθηκε πειραματική εφαρμογή ειδικής θρέψης για κεράσια με προϊόντα Coda.

Υπό την επίβλεψη του γεωπόνου Στράτου Τσακίρη εφαρμόστηκε ένα πλήρες πρόγραμμα που περιείχε διαφυλλικές εφαρμογές ειδικών θρεπτικών και βιοδιεγερτών καθώς και εφαρμογές μέσω της άρδευσης με προϊόντα που βοηθούν στην καλή και υγιή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, την ρύθμιση του pH και της αγωγιμότητας του εδάφους, την απομάκρυνση των αλάτων, τον ικανοποιητικό και συνεχή εφοδιασμό των φυτών με ασβέστιο και τέλος την βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους ( πορώδες, κολλοειδή, στράγγιση, μικροοργανισμοί ). Η ποικιλία των κερασιών ήταν η Giant Red.  Το πρόγραμμα θρέψης σχεδιάστηκε από την εταιρεία Geogreen σε συνεργασία με το τεχνικό τμήμα της Coda και τον επιβλέποντα γεωπόνο.


Οι  στόχοι που επιθυμεί να πετύχει ο κάθε επαγγελματίας παραγωγός κερασιών είναι η καλή και ομοιόμορφη ανθοφορία, η καλή καρπόδεση, η πρωιμότητα, το ομοιόμορφο μέγεθος των καρπών και το κυριότερο η συνεκτικότητα των καρπών και η αποφυγή του σκασίματος σε περίπτωση βροχόπτωσης.  Συνεπώς η εφαρμογή του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας συνέβαλλε στον επαρκή εφοδιασμό των φυτών με τα απαραίτητα για κάθε στάδιο ανάπτυξης θρεπτικά στοιχεία και την ομαλή και ισορροπημένη ανάπτυξη των καρπών ώστε να είναι συνεκτικοί και απολύτως ανθεκτικοί στο σκάσιμο. 

Το μέγεθος των κερασιών που πετύχαμε με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος ήταν της τάξης 34-36 mm και το χρώμα ήταν πολύ πιο έντονο και γυαλιστερό σε σχέση με τον μάρτυρα.  Ο παραγωγός ανέφερε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της πειραματικής εφαρμογής, διότι , όπως ο ίδιος τόνισε, με το πρόγραμμα αυτό πέτυχε να αυξήσει την εμπορική αξία των καρπών καθώς και τη συνολική ποσότητα παραγωγής ανά δένδρο.  Αξίζει να επενδύσει κανείς στο να επηρεάσει με εξειδικευμένες παρεμβάσεις στη θρέψη την αύξηση του μεγέθους , της συνεκτικότητας και γενικά της ποιότητας των καρπών, διότι είναι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή πώλησης των κερασιών με αποτέλεσμα την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. 


Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κερασιών, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία που οι βροχοπτώσεις είναι αυξημένες, είναι το "σκάσιμο" του καρπού. Για να αποφύγει κάτι τέτοιο ο παραγωγός, πρέπει με τη σωστή θρέψη να πετύχει συνεκτική σάρκα και επιδερμίδα. Εξασφαλίζοντας τη συνεκτικότητα πετυχαίνουμε και μεγαλύτερη μετασυλλεκτική διάρκεια ζωής, πράγμα πολύ σημαντικό και σε εμπορικό επίπεδο. Η προμήθεια των φυτών με ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο σε πλήρως αφομοιώσιμη μορφή από το πρόγραμμα θρέψης βοήθησε στην επίτευξη και αυτού του στόχου. Ειδικότερα για το ασβέστιο, ελήφθη υπόψιν η ιδιότητά του να περνά στο φυτό κυρίως μέσα από τα ξυλώδη αγγεία των ριζών, ο απρόσκοπτος εφοδιασμός σε ενεργό ασβέστιο μέσω του ριζικού συστήματος και η επαρκής κατανομή του σε φύλλα και καρπούς ήταν ένας από τους κυριότερους παράγοντες που η εφαρμογή του προγράμματος της CODA εξασφαλίσθηκε πλήρως.  Το πρόγραμμα κρίνεται συνολικά επιτυχημένο, καθώς επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι: αυξημένη καρπόδεση, μεγάλο μέγεθος, τραγανός και συνεκτικός καρπός με υψηλή μετασυλλεκτική διάρκεια ζωής.

Βίντεο : 



Γράφει για το Αγροτών Ανάγνωσμα blog

Εκ μέρους της Geogreen Marathon https://www.geogreen.store/

Κώστας Ντάσκας
Marketing - Υπεύθυνος επικοινωνίας