Εχθροί της Καστανιάς στην Ελλάδα

Η καλλιέργεια και παραγωγή κάστανου στην Ελλάδα αποτέλεσε ιστορικά μία από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος για τους ορεινούς πληθυσμούς στο παρελθόν, με αποτέλεσμα η χώρα μας να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες σε παραγωγή κάστανου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε μια έντονη συρρίκνωση της παραγωγής, η οποία αποδόθηκε τόσο στη μετακίνηση ορεινών πληθυσμών στα αστικά κέντρα όσο και στην εξάπλωση μυκητολογικών ασθενειών ( με σημαντικότερες το έλκος και τη μελάνωση ) και στα καρποφάγα έντομα. Ειδικά με τα έντομα, οι πληροφορίες σχετικά με τα είδη που τρέφονται με κάστανα βασίζονταν κυρίως σε βιβλιογραφικές πηγές χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί κάποια νεότερη σχετική έρευνα.

Εχθροί της Καστανιάς στην Ελλάδα

Πρόσφατες μελέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα είδη καρποφόρων εντόμων από όσα αρχικά εικάζονταν, και μάλιστα όχι με ομοιόμορφη κατανομή στην χώρα. Εντοπίστηκαν συνολικά τρία ( 3 ) είδη λεπιδόπτερων ( Cydia sp - Pammene fasciana ) και τρία ( 3 ) είδη  κολεοπτέρων ( Curculio sp. ). H γνώση αυτή αποτελεί την αναγκαία βάση για οποιοδήποτε πρόγραμμα καταπολέμησης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι τα επιθυμητά.

Πέρα από τα καρποφάγα όμως έντομα, τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχει εισβάλλει ένα ενδημικό είδος της Κίνας, το υμενόπτερο Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu ( Hymenoptera - Cynipidae ). To έντομο αυτό στην χώρα μας εντοπίστηκε για πρώτην φορά το 2014 στην περιοχή της Πιερίας μετά από ελέγχους που διεξήχθησαν στα πλαίσια του προγράμματος των επίσημων επισκοπήσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας. Μέχρι την εφαρμογή του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης, θα πρέπει τόσο οι εισαγωγές φυτικού υλικού από άλλες χώρες όσο και οι μετακινήσεις υλικού εντός της χώρας να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή καθώς ο βασικός τρόπος εξάπλωσης του σχετίζεται με την μετακίνηση προϊόντων.


Βιβλιογραφία
Πρακτικά 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας με θέμα '' Φυτοπροστασία & Σύγχρονες Απαιτήσεις ''  - Λάρισα, 5 - 8 Μαρτίου 2018

Δημήτριος Ν. Αβτζής - Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα


Για ανάγνωση αρθρογραφίας του Αγροτών Ανάγνωσμα blog