Η καλλιέργεια της χαρουπιάς

Κλιματικές συνθήκες
Η χαρουπιά είναι δένδρο των θερμών και ξηρών κλιμάτων. Ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως Κρήτη, νησιά και νότια ηπειρωτική Ελλάδα. Καλλιεργείται μέχρι υψομέτρου 600 μέτρων. Θεωρείται ανθεκτικότερη στους παγετούς από την πορτοκαλιά και πιο ευαίσθητη από την ελιά. Οι καρποί ζημιώνονται στους -40C έως -50C και οι βλαστοί στους -6,70C έως -7,80C. Όσον αφορά την έκθεση της τοποθεσίας, θα πρέπει να προτιμώνται εκείνες που έχουν ανατολική ή μεσημβρινή.

Εδαφικές συνθήκες
Είναι δένδρο περιορισμένων εδαφικών απαιτήσεων. Ευδοκιμεί σε διάφορα είδη εδαφών, εκτός στα πολύ αργιλώδη  ή υγρά εδάφη. Ακόμα και σε βραχώδη, ξηρά, επικλινή ( πλαγιές ), αρκεί να είναι ελαφρά γόνιμα και να διαπερνώνται από το ριζικό της σύστημα. Στην Κρήτη καθώς και σ' άλλες περιοχές της Ελλάδας, η ξυλοκερατιά ( χαρουπιά ) καλλιεργείται με επιτυχία σε εδάφη ξηρά, πετρώδη και ασβεστολιθικά. Έτσι αξιοποιεί περιοχές ξηρές και άγονες, που η οικονομική τους εκμετάλλευση θα ήταν διαφορετικά αδύνατη. 

Ceratonia siliqua
Ποικιλίες 
Οι πιο αξιόλογες Ελληνικές και ξενικές ποικιλίες είναι οι εξής: Ελληνικές Αγρία, Κρητικά (Κονδυλάτα, Μπαντούρια, Ξανθά), Κύπρου (Βακλωτά, Κουμπωτά, Κούντουρα), Χιώτικα, Σαμιώτικα, κ.α. Ξενικές Matalafan, Matalafera, Roya, Costelates (Ισπανίας), Cipriana, Saccarata, Racemosa (Ιταλικές), Santa Fe, Bolsor, Conejo, Excelsior, Gabriel, Grantham, Molino, Sykea, Τyllivia, White, Amele, Sfax, Cliford, Tantillo (Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής). 

Εγκατάσταση χαρουπεώνα
Όταν θελήσουμε να κάνουμε εγκατάσταση νέου χαρουπεώνα θα πρέπει το έδαφος να βρίσκεται στο ρώγο του, δηλαδή να μην είναι ούτε πολύ υγρό αλλά ούτε πολύ ξηρό, να έχει μία μέση σχετική υγρασία για να μπορέσουμε να το οργώσουμε. Η κατάλληλη εποχή για να γίνει αυτό είναι το φθινόπωρο. Κάνουμε όργωμα γιατί αυτό μας βοηθάει ώστε να καταστραφούν τα πολυετή ζιζάνια, να αυξηθεί η διηθητικότητα του εδάφους και να γίνει πιο αφράτο το χώμα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα. Καλό θα ήταν πριν κάνουμε όργωμα να πάρουμε δείγμα από το έδαφος που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε σε τι κατάσταση είναι το έδαφος και αν χρειαστεί να διορθωθεί με την κατάλληλη λίπανση.
Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
Μετά το όργωμα εφαρμόζουμε κοπριά 2–3 τόνων ανά στρέμμα για να βελτιώσουμε τη γονιμότητα του εδάφους. Πριν φυτέψουμε τα νεαρά δενδρύλλια καλό θα ήταν να εφαρμόσουμε απολύμανση του εδάφους με κάποιο αποτελεσματικό απολυμαντικό γιατί η χαρουπιά είναι ευαίσθητη στους νηματώδεις ή να επιλέγονται εδάφη απαλλαγμένα από τους νηματώδεις. Στη συνέχεια φυτεύουμε τα νεαρά δενδρύλλια τέλος φθινοπώρου μέχρι και λίγο πριν την έκπτυξη των οφθαλμών την άνοιξη. Στην Ελλάδα κάνουμε φύτευση σε τετράγωνα συνήθως με αποστάσεις που κυμαίνονται από 6 – 12 μέτρα. Διεθνώς, έχουν επικρατήσει δύο συνηθέστεροι τρόποι για τη φύτευση των νεαρών δενδρυλλίων. O πρώτος τρόπος είναι η μέτρια πυκνή φύτευση (7–8 x 4–5 μέτρα) και αυτό γιατί τα δένδρα αναπτύσσονται οριζόντια και διευκολύνονται έτσι όλες οι καλλιεργητικές εργασίες και ειδικότερα η συγκομιδή. Ο δεύτερος τρόπος είναι η πυκνή φύτευση (5–6 μέτρα κατά τετράγωνα). Τα δενδρύλλια, ως αειθαλή, φυτεύονται με μπάλα χώματος.

Φύτευση
Η χαρουπιά φυτεύεται κατά τετράγωνα και ορθογώνια παραλληλόγραμμα ή γραμμές και σε απόσταση 8 έως 10 μέτρα.

Λίπανση
Η χαρουπιά, αν και ψυχανθές, (δεν δεσμεύει άζωτο ( Ν ) από την ατμόσφαιρα) χρειάζεται αζωτούχα λίπανση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις τροφοπενίας (χλωρωτικά φύλλα). Η εμπειρική λίπανση κατά στρέμμα είναι της τάξης 10 μονάδες για το άζωτο (σαν θειϊκή αμμωνία 50kg λιπάσματος), 5-6 μονάδες για το φώσφορο (σαν υπερφωσφορικό 25 - 30kg λιπάσματος) και 10 μονάδες για το κάλι (σαν θειϊκό κάλι 20 - 30kg λιπάσματος) και κάθε δυο χρόνια για το φώσφορο και κάλιο, όταν τα εδαφικά αποθέματα είναι ανεπαρκή. 
Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
Η προσθήκη του αζώτου συνιστάται να γίνεται περί τα μέσα Φεβρουαρίου και του καλίου και φωσφόρου κατά τα τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα. Αν κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, κυρίως κατά την ανάπτυξη των καρπών διαπιστωθεί έλλειψη αζώτου συνιστάται νέα προσθήκη αζώτου υπό μορφή νιτρικής αμμωνίας ή η διενέργεια διαφυλλικών λιπάνσεων.
Η χαρουπιά είναι δένδρο των θερμών και ξηρών κλιμάτων

Άρδευση
Όσο αφορά την καλλιεργητική πρακτική της άρδευσης, συνιστάται να γίνονται 2 έως 3 ποτίσματα σε περιοχές παρά πολύ ξηρικές.

Ωρίμανση
Τα χαρούπια είναι ώριμα, όταν ο φλοιός τους αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας κατά την ωρίμανση (καστανό). Ωριμάζουν κατά το φθινόπωρο (τέλη Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβριο).

Συγκομιδή
Η συγκομιδή των χαρουπιών γίνεται με το χέρι ή με ραβδισμό, σε 2 έως 3 χέρια.

Βιβλιογραφία
Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα" 
Ποντίκη Κων/νου
Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών