Το σύστημα λίπανσης του γεωργικού ελκυστήρα

Η μηχανή ενός γεωργικού ελκυστήρα περιλαμβάνει πολλά τριβόμενα μέρη. Για να περιορίσουμε τις αντιστάσεις κατά την τριβή και την φθορά από την τριβή, χρησιμοποιούμε την λίπανση. Με την λίπανση προσπαθούμε να παρεμβάλλουμε στις τριβόμενες επιφάνειες μια στιβάδα λαδιού που μειώνει την τριβή και τις φθορές.

Το σύστημα λίπανσης αποτελείται 

Το σύστημα λίπανσης του γεωργικού ελκυστήρα

Από την αντλία λαδιού που είναι μια γραναζοφόρα αντλία η οποία παραλαμβάνει το λάδι από την αποθήκη λαδιού που βρίσκεται στο κάτω μέρος της μηχανής και συνήθως ονομάζεται ΚΑΡΤΕΡ και αυξάνει την πίεση του και τροφοδοτεί προς τα διάφορα σημεία μέσω σωληνώσεων που οδηγούν το λάδι στα τριβόμενα μέρη. 

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Συνήθως υπάρχει ένα ψυγείο το οποίο μειώνει τη θερμοκρασία του λαδιού, ένα φίλτρο το οποίο καθαρίζει το λάδι από τυχόν ρινίσματα τα οποία υπάρχουν ή προέρχονται από τα τριβόμενα μέρη. Το φίλτρο αποτελείται συνήθως από χάρτινο υλικό το οποίο συγκρατεί τα ρινίσματα και αφήνει το καθαρό λάδι να κινηθεί προς τα διάφορα μέρη της μηχανής. 

Επειδή πολλές φορές το φίλτρο λαδιού μπορεί να γεμίσει και να περιορίσει την ροή του λαδιού, χρησιμοποιούμε συνήθως ένα σύστημα παράπλευρης κυκλοφορίας ( baypass ) το οποίο μας βοηθά να αποφύγουμε την καταστροφή της μηχανής από μη λίπανση. 

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Εάν το φίλτρο βουλώσει και η πίεση μέσα στο φίλτρο αυξηθεί, τότε ανοίγει μια βαλβίδα ανακουφίσεως ( ένα σφαιρίδιο με ένα ελατήριο ) και το λάδι παρακάμπτει το φίλτρο και πάει κατευθείαν στα τριβόμενα μέρη. Είναι προφανές, ότι στην περίπτωση αυτή, η έλλειψη φίλτρου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα από ανακύκλωση μολυσμένου λαδιού από ρινίσματα και επομένως να αυξήσει την φθορά της μηχανής.

Βιβλιογραφία
Διδακτικές σημειώσεις μαθήματος εξαμήνου Γεωργικής Μηχανολογίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Καθηγητής Γέμτος Θεοφάνης